It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 25 oktober 2014

  • Datum 25-10-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Finn

Festivalsucces voor Finn betekent bioscooprelease in Duitsland. Thuiskopieheffing met dertig procent naar beneden. Dummie de Mummie haalt gouden status. Pijnstillers ook. Elise Schaap onderscheiden in Roemenië. Langdurige samenwerking tussen IFFR en Theater Zuidplein. Nog drie titels bekend van IFFR Live. Yorrick van Wageningen timmert internationaal aan de weg. Amongst Friends nu ook in Utrecht.

En weer valt Finn, Frans Weisz’ film over een negenjarig jongetje dat liever viool leert spelen dan gaat voetballen, in de prijzen. Zowel op het Manburger Kinder- und Jugendfilmfestival als het Bielefelder International Film Festival waren er onderscheidingen — genoeg erkenning voor een bredere bioscooprelease. Eerder al won Finn prijzen op het Giffoni Festival, het Tel Aviv International Children’s Film Festival en het Tokio Kinder Film Festival.

Wie nu een computer, smartphone of tablet koopt, betaalt €3,50 aan thuiskopieheffing. De belasting op digitale opslagmedia voor cd-roms en dvd’s ligt op 2 eurocent. En die tarieven gaan omlaag. Per 1 januari wordt de thuiskopieheffing met dertig procent naar beneden bijgesteld. Het is het directe gevolg van de gerechtelijke uitspraak van het Europees Hof, dat bepaalde dat downloaden uit illegale bron niet kon en dat de thuiskopieheffing — bedoeld als compensatie voor rechthebbenden — eigenlijk een verderfelijke vorm van gedogen is.

De herfstvakantie is altijd goed voor de bezoekcijfers van familie- en kinderfilms. De film die dit jaar goede zaken deed was Dummie de Mummie. In iets meer dan een week bezochten meer dan 100.000 bezoekers de film van Pim van Hoeve, die daarmee goed is voor een Gouden Film.

En ook Pijnstillers heeft de gouden status behaald. De verfilming van het gelijknamige boek van Carry Slee wist in no time 100.000 bezoekers te trekken. Op dit moment draait Pijnstillers nog in 126 bioscopen.

De jury van het filmfestival van Cluj, de tweede stad van Roemenië, heeft Elise Schaap bekroond als beste actrice voor haar rol in Afscheid van de Maan. In de film, die afgelopen februari in première ging tijdens het IFFR, speelt Schaap een eenzame huisvrouw die begin jaren zeventig troost zoekt in valium totdat een buurjongen zich voorneemt haar te redden van haar uitzichtloze bestaan.

Het International Film Festival Rotterdam is een langdurige samenwerking aangegaan met Theater Zuidplein. Binnen het project A View with a Room wordt internationale kunstenaars gevraagd bij te dragen aan een stadskroniek over Rotterdam-Zuid. De eerste bijdrage komt van Damian Marcano, die met zijn film God Loves the Fighter de Yellow Robin Award won tijdens het Curaçao International Film Festival Rotterdam in april van dit jaar. Van oktober tot en met december maakt Marcano, samen met een crew bestaande uit lokale jongeren, een korte film over het leven in de volkswijk. Het eindresultaat wordt vertoond tijdens IFFR 2015.

Nog meer nieuws uit Rotterdam. Het programma van IFFR Live is bijna compleet. Een aantal weken geleden konden we al melden dat Atlantic is opgenomen in het programma, dat films gelijktijdig in première laat gaan in diverse Europese theaters en via VOD-kanalen. Daar kunnen nu Erbarme Dich — Matthäus Passion Stories van Ramón Gieling, Speed Walking van Niels Arden Opley en Melody van Bernard Bellefroid aan worden toegevoegd. De vijfde en laatste titel van IFFR Live wordt binnenkort bekendgemaakt.

Vorig jaar was Yorick van Wageningen nog te zien in De Wederopstanding van een Klootzak, een van de zeldzame Nederlandse titels in zijn filmografie. Meer dan in de polder opereert de acteur, die speelde in The New World, The Chronicles of Riddick en The Girl with the Dragon Tattoo, op het internationale vlak. En Van Wageningens volgende buitenlandse productie zit alweer in de pijplijn: Last Summer. De film over een Japanse moeder die vier dagen mag doorbrengen met haar zoon voordat de invloedrijke vader volledige voogdij krijgt, gaat deze maand in première in productieland Italië. Of hij ook de Nederlandse bioscoopzaal haalt is nog niet duidelijk. Release is wel zeer waarschijnlijk voor Blackhat. In dit misdaaddrama van Michael Mann speelt Van Wageningen naast Viola Davis en Chris Hemsworth.

Vijf jaar geleden ontstaan in het Amsterdamse Ketelhuis en nu overgeslagen naar het Louis Hartlooper Complex in Utrecht: Amongst Friends. Deze filmclub verzorgt een luxe versie van de sneakpreview, met films die pas weken en som maanden later in de bioscoop te zien zijn. Oprichters Hein van Joolen en Nalden (bekend als blogger) verzorgen inleidingen. Een jaar geleden is al begonnen met een maandelijkse satelliet in Filmhuis Den Haag.