It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 25 oktober 2013

  • Datum 25-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Weer een prijs voor Boven is het stil

Een zeldzame vertoning van Dark Blood, de laatste film met River Phoenix. Cijfers: 16,6 miljoen euro, veertig miljoen abonnees en honderdduizend bezoekers. Prijzen voor Borgman, Lilet never happened en Boven is het stil. En Silent Ones toert langs festivals aan de andere kant van de oceaan.

Eind deze maand is het alweer twintig jaar geleden dat River Phoenix, pas 23 jaar oud, overleed aan een overdosis. Hij had bijna de opnamen afgerond van Dark Blood. Na zijn dood ontstond er gedoe rond de rechten over de negatieven en pas vele jaren later rondde regisseur George Sluizer de film af. Omdat de zaak juridisch nog steeds niet is opgelost, is de film bijna nooit te zien. Maar 8 november is zo’n zeldzame gelegenheid. Het Ketelhuis in Amsterdam verzorgt een eenmalige vertoning van Dark Blood. De inmiddels 81-jarige Sluizer is aanwezig om na afloop vragen te beantwoorden.

De 16,6 miljoen euro subsidie die op 1 januari 2017 met het opheffen van het Mediafonds zou verdwijnen, is misschien toch gered. Kamerleden Verhoeven (D66), Segers (CU), Van Dam (PvdA) en Huizing (VVD) hebben een motie ingediend om precies dat bedrag te oormerken voor de ontwikkeling en realisering van bijzondere culturele media-producties. Goed nieuws voor vooral makers van documentaires, waar traditioneel de helft van het Mediafondsbudget heengaat. Wat het betekent voor het Mediafonds zelf is onduidelijk. Waarschijnlijk wordt het geld verdeeld via de publieke omroep en staat het Mediafonds vanaf 2017 buitenspel. De motie rept in ieder geval van een regeling tussen de publieke omroep en de Raad voor Cultuur die eventueel wordt vastgelegd in prestatieafspraken en wettelijke verankerd.

De groei van Netflix is in het derde kwartaal van 2014 in een versnelling gekomen. De Amerikaanse VOD-gigant, die sinds 11 september ook actief is op de Nederlandse markt, heeft nu meer dan veertig miljoen abonnees wereldwijd. Alleen al in de VS staat de teller op 29,93 miljoen en daarmee is Netflix groter dan concurrent HBO. Voor het laatste kwartaal van dit jaar wordt de groei geschat op nog eens drie miljoen kijkers.

De jubileumtentoonstelling Pixar: 25 Years of Animation kon afgelopen week haar honderdduizendste bezoeker verwelkomen. De expositie die een kijkje geeft achter de schermen van de beroemde animatiestudio stond vijf maanden lang aan de Amsterdamse Zuidas en is nog open tot zondag aanstaande.

Er komt geen einde aan de prijzenregen voor Borgman. Nu mocht Alex van Warmerdam opdraven in het Spaanse Sitges, waar hij op het Festival van de Fantastische Film de prijs voor beste film kreeg uitgereikt. Eerder in de week had hij al de oeuvreprijs van het festival, dat te boek staat als meest gezaghebbende in z’n soort, in ontvangst genomen. Op de schoorsteenmantel in Huize Van Warmerdam staan al drie Gouden Kalveren en prijzen uit Griekenland, Zweden en Servië.

Ook Lilet never happened blijft scoren. Jacco Groen werd al eerder onderscheiden in Noorwegen, Denemarken en Australië. Op het International Film Festival Manhattan won de film over kinderprostitutie op de Filipijnen niet één maar drie prijzen. De oogst bestond uit prijzen voor beste regie en beste cast en de Mount Hope Project Award, een onderscheiding voor films die een maatschappelijk thema aansnijden.

Tenslotte was het ook nog prijs voor Boven is het stil. De film van Nanouk Leopold, met het veelgeprezen laatste optreden van Jeroen Willems, kreeg op het filmfestival van Chicago de Silver Q Hugo Award. Dit is de tweede prijs voor beste homofilm in de festivalselectie. Op de erelijst stonden al prijzen uit Italië en Los Angeles en een Gouden Kalf voor beste montage.

Silent Ones, het speelfilmdebuut van Ricky Rijneke, is geselecteerd voor het Los Angeles International Film Festival La Femme en voor de 37ste editie van het Mostra International de Cinema São Paulo. Het Amerikaanse festival is inmiddels afgerond, maar het Braziliaanse evenement loopt nog tot en met 31 oktober. In São Paulo draait Silent Ones in de New Directors Competition, voor eerste en tweede films. Silent Ones, dat eerder in Rotterdam genomineerd is voor een Tiger Award en diverse prijzen won op festivals in Mumbai, Praag, Sarajevo en Moskou, vertelt het surrealistische verhaal van een jonge Hongaarse vrouw die aanmonstert op een vrachtschip in de hoop haar verdwenen broertje te vinden.