It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 25 juni 2016

  • Datum 25-06-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Finding Dory

Aandeel Disney schiet omhoog na succesvol openingsweekend Finding Dory. Shariff Nasr hoofdregisseur van Rotterdam, I Love You. Drie keer prijs in Milaan voor Lucia de B. Mel Gibson werkt aan vervolg The Passion of the Christ. Carice van Houten overweegt te stoppen met acteren. Breda krijgt eerste bioscoop volledig uitgerust met laserprojectoren. Verloren gewaande foute film van Jerry Lewis terecht. Installatie Job, Joris & Marieke naar Beeld en Geluid. Sanne Vogel wint prijs voor reclamefilmpje. Twee keer ondersteuning voor Duits-Nederlandse coproducties. Regisseurs van Black tekenen voor Beverly Hills Cop 4. Nederlandse coproductiefondsen doen het goed in Europa.

Walt Disney heeft met Finding Dory weer een hit van de buitencategorie. De opvolger van Finding Nemo schreef het beste openingsweekend voor een animatiefilm op z’n naam. Vorig weekend bracht hij $136,2 miljoen in het laadje, bijna twee keer zoveel als Finding Nemo. Die productie uit 2003, uitgebracht door Pixar dat later werd ingelijfd door Disney, had uiteindelijk een opbrengst van een miljard dollar. De verwachting is dat het verhaal over het blauwe visje dat op zoek is naar z’n familie het nog beter gaat doen. Op de beurs schoot het aandeel Disney omhoog. Het bedrijf is nu een slordige 161 miljard dollar waard. There’s no business like show business.

Parijs en New York gingen Rotterdam al voor, maar in 2018 heeft ook Rotterdam zijn eigen cinematografische liefdesbetuiging. Na Paris je t’aime (2006) en New York, I Love You (2009) is het nu de beurt aan Rotterdam, I Love You. De film bestaat uit elf verhalen, die elk door een andere — Nederlandse of buitenlandse — regisseur worden verteld. Shariff Nasr is deze week geselecteerd om het overkoepelende verhaal te maken. De Rotterdamse regisseur, broer van dichter Ramsey, heeft onder andere de serie poëzieclips Dichter Draagt Voor gemaakt, een aantal prijswinnende korte films en een lading commercials. Wie de andere regisseurs zijn, is nog niet bekend. Wel is al een deel van de cast aangekondigd: Nasrdin Dchar, Gaite Jansen, Halina Reijn, Maryam Hassouni, Ricky Koole, Eva Duijvestein, Katja herbers, Benja Bruijning en Yootha Wong-Loi-Sing.

Weer internationale erkenning voor Lucia de B. De thriller over de ten onrechte voor moord veroordeelde Haagse verpleegster krijgt drie prijzen op het Milaan Internationaal Film Festival. Paula van der Oest krijgt de prijs voor beste regie, Ariane Schluter wordt gelauwerd als beste actrice en Marcel Wijninga krijgt de onderscheiding voor beste montage. Lucia de B was genomineerd in negen categorieën.

Mel Gibson is nog lang niet klaar met het botvieren van zijn religieuze obsessies. The Passion of the Christ deed twaalf jaar geleden veel stof opwaaien en leverde Gibson verwijten van geweldsporno op. Maar nu wil hij een vervolg maken. Hij heeft schrijver Randall Wallace, die ook het scenario voor Braveheart schreef, benaderd om het verhaal over de wederopstanding van Jezus te schrijven.

Carice van Houten merkt dat ze minder interessante rollen krijgt aangeboden en denkt dat dat waarschijnlijk aan haar leeftijd ligt. Dat vertelt de 39-jarige actrice in De Telegraaf. Vooralsnog is ze zes maanden per jaar bezig met Game of Thrones, een serie die haar zoveel internationale exposure oplevert dat ze de 26ste plaats in de NRC Cultuur Top 100 bezet. Van Houten tilt er anderzijds ook weer niet zo zwaar aan. Zo vertrouwt ze de krant van wakker Nederland toe erover te denken om te stoppen met acteren en zich met muziek te gaan bezighouden.

Breda heeft de primeur. Het nieuwe Kinepolis-complex dat daar gebouwd wordt en in augustus de deuren opent, is het eerste in Nederland dat volledig is uitgerust met laserprojectoren. Het zijn er zo’n tien in totaal, waarvan er vier vallen in de categorie ‘zeer sterk’: ze hebben een lichtopbrengst van 20.000 lumen.

Het duurt nog tot 2024 dat The Day the Clown Cried in z’n geheel te zien is, vanwege bepalingen rond de rechten. Maar de film die komiek Jerry Lewis in 1972 maakte, is in ieder geval wel boven water. Lange tijd werd hij verloren geacht, wellicht door toedoen van Lewis zelf, die zich schaamde voor de film. The Day the Clown Cried, met Lewis in de hoofdrol en op de regiestoel, gaat over de Duitse clown Helmut Doork die tijdens de Tweede Wereldoorlog kinderen in concentratiekamp vermaakte vlak voordat ze vergast zouden worden.

Animatiestudio Job, Joris & Marieke hebben hun installatie Freeze! An Adventure in 100 Frames overgedragen aan het Instituut voor Beeld en Geluid, waar het onderdeel gaat uitmaken van de vaste opstelling. De 3D-geprinte installatie die honderd beelden uit een animatie in één beeld vangt, werd gemaakt in opdracht van Kunsthal KaDE in Amersfoort.

Sanne Vogel heeft de zilveren Young Director Award gewonnen in Cannes. De regisseur kreeg de prijs voor het filmpje dat ze maakte voor Watson, de app voor blinden en slechtzienden. De Young Director Award bestaat sinds 1998 en wordt uitgereikt tijdens het Cannes Lions International Festival of Creativity.

De projecten Kung Fu Lion en Totem worden ondersteund door het co-ontwikkelingsfonds van het Nederlands Filmfonds en de Mitteldeutsche Medienfördering. Kung Fu Lion krijgt €10.000 voor een verdere bewerking van het scenario. Totem krijgt het dubbele bedrag voor script development. Het grensoverschrijdende coproductiepotje bestaat sinds februari 2015, toen er een coproductieverdrag werd gesloten tussen Nederland en Duitsland en de respectievelijke fondsen besloten geld beschikbaar te stellen.

Ruim veertig jaar na de allereerste Beverly Hills Cop (1984) is Eddie Murphy terug als Axel Foley. Dat is misschien niet zo opmerkelijk aangezien Murphy zich in het verleden rijkelijk heeft bewezen als ‘sequelist’. Wel bijzonder is wie zijn aangetrokken voor de regie: Adil El Arbi en Bilall Fallah, de Belgische regisseurs van Black. Zij wisten de aandacht te trekken van producent Jerry Bruckheimer nadat ze in Toronto de Discovery Award hadden gewonnen. De Belgen hebben overigens nog meer werk in Amerika. Zo maken ze de misdaadthriller The Big Fix voor Fox en een pilotaflevering van de nieuwe dramaserie Snowfall voor FX.

Twee uit vijf: geen slechte score. Het gaat om de internationale coproductiefondsen die dit jaar geselecteerd zijn door de Europese Commissie voor steun in het kader van Creative Europe — MEDIA. HBF+Europe Fund krijgt €270.000 en het IDFA Bertha Fund Europe €320.000. het coproductiefonds van IDFA is daarmee de best bedeelde van de vijf gehonoreerde fondsen. De andere drie komen uit Italië, Duitsland en Frankrijk.