It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 25 april 2015

  • Datum 25-04-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ventoux

Ventoux al voor première verkocht aan Air France. Knielen op een bed violen wordt eindelijk verfilmd. Onderzoek van Sundance Institute wijst uit: vrouwelijke regisseurs stelselmatig genegeerd. Avondvullende animatiefilm over Agent 327 in de maak. Zes Nederlandse producties genomineerd voor belangrijke Canadese tv-prijzen. Rechten Michiel de Ruyter verkocht aan VS. Filmfonds trekt 1,4 miljoen euro uit voor drie speelfilms.

Ventoux moet nog in première gaan — op 12 mei wordt de rode loper uitgerold bij het Beatrix Theater in Utrecht — maar heeft nu al een opmerkelijk succes geboekt. De rechten voor de feelgood-komedie over een stel vijftigers die nog een keer de befaamde Tour de France-berg per fiets bedwingen, zijn verkocht aan Air France. Het is de eerste keer dat de luchtvaartmaatschappij een Nederlandse film aanschaft als premièrefilm. Wie vanaf 1 juli met Air France vliegt kan Ventoux in de lucht bekijken.

Acht jaar heeft het geduurd voordat Knielen op een bed violen eindelijk verfilmd werd. Het script werd al in een vroeg stadium geschreven. Het was duidelijk dat de bestseller van Jan Siebelink, goed voor ruim 600.000 verkochte exemplaren en de AKO Literatuurprijs van 2005, geschikt materiaal voor het bioscoopscherm was. Alleen het vinden van de juiste regisseur bleek lastig. Nu is Ben Sombogaart (De Storm, Koning van Katoren) gestrikt. De cast bestaat uit Barry Atsma, Noortje Herlaar, Marcel Hensema, Willem Voogd en Gijs Scholten van Aschat. De opnames beginnen volgende maand. De première staat gepland voor begin 2016.

We wisten het al, maar het onderzoek van het Sundance Institute bevestigt het nog eens: vrouwelijke regisseurs zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de reguliere filmindustrie. Van de 1300 populairste films die zijn gemaakt tussen 2002 en 2014 is er slechts één op de 24 van een vrouw. Vrouwelijke filmmakers zijn vooral actief in de wereld van onafhankelijke films, een niche waar meteen ook veel minder verdiend wordt. ‘Het is duidelijk dat vrouwelijke filmmakers te maken hebben met diepgewortelde vooroordelen over hun creatieve kwalificaties, gevoeligheden, neigingen en ambities’, stelt Cathy Schulman, president van Women in Film.

Animaties van speelfilmlengte worden niet zoveel gemaakt in Nederland, dus als er eentje in de steigers staat, is dat groot nieuws. Het gaat om Dossier Manhattan, waarin stripheld Agent 327 tot leven wordt gewekt. Drijvende kracht achter het project is Fu Works, het productiehuis dat verantwoordelijk was voor onder andere Oorlogswinter en Zwartboek. Dossier Manhattan is de eerste animatiefilm van Fu Works. De film moet in 2017 draaien in de bioscoop.

Zes Nederlandse producties zijn genomineerd voor prijzen op het BANFF World Media Festival in Canada. Telefilm Jongens en tv-serie Ramses maken kans op een Rockie Award. De andere kanshebbers zijn: Munya in mij, In de rij voor Anne Frank, Mensjesrechten en The Sand Artist and the War. Het festival, dat geldt als een van de belangrijkste evenementen op het gebied van televisieprogramma’s, wordt gehouden in juni. De prijsuitreiking vindt plaats op 10 juni.

Het is gelukt. Na flink wat promotiewerk zijn nu dan de rechten voor Michiel de Ruyter verkocht aan de Verenigde Staten. De film van Roel Reiné was eerder al verkocht aan Groot-Brittannië, Japan, Vietnam, Duitsland en Koeweit, maar de oversteek naar Amerika is natuurlijk de kers op de internationale taart. Vorige week draaide het epos over de Nederlandse zeeheld nog op het Beijing International Film Festival, maar of ook China overstag gaat is nog niet duidelijk. In Nederland heeft de film inmiddels ruim 700.000 bezoekers getrokken.

Het Nederlands Filmfonds heeft bijna anderhalf miljoen euro uitgetrokken om drie speelfilms te ondersteunen. De grootste realiseringsbijdrage, €650.000, gaat naar Cobain van Nanouk Leopold. Porselein van Jenneke Boeijink krijgt €450.000. En voor Marionette van Elbert van Strien is een bedrag van €350.000 gereserveerd.