It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 24 september 2016

  • Datum 24-09-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Houvast

Houvast wint hoofdprijs in Hongarije. IDFA lanceert programma rondom slow documentary. De Afficheprijs is niet meer. EYE presenteert Roberto Minervini-programma. Twentieth Century Fox gaat wat doen aan genderongelijkheid. EFA Lifetime Achievement Award voor Jean-Claude Carrière. Horrorkortjes in Ede. Pilot Rotterdam Xpanded success. Bezoekersaantal Film by the Sea weer in de lift. Nominaties European Discovery — Prix FIPRESCI bekend.

Houvast is in het Hongaarse Miskolc uitgeroepen tot beste korte film op het Jameson Cinefest. De korte film met Charlie-Chan Dagelet en Roeland Fernhout in de hoofdrollen, gaat over een jonge celliste die probeert haar podiumangst te overwinnen. Eerder al won de film al een prijs op het Tribeca Film Festival. Eind deze maand maakt Houvast kans op nog een onderscheiding op Manhattan Shorts.

IDFA lanceert een nieuw programma voor slow documentary. Centraal in The Quiet Eye staat de beleving van tijd zoals deze in de werkelijkheid wordt ervaren. Geselecteerd zijn zowel oude als nieuwe titels, van Alexei and the Spring uit 2002 tot Two years at Sea (2015) van meervoudig Tiger Award-winnaar Ben Rivers. De films draaien van 24 tot en met 27 november in de Brakke Grond. De opening wordt verricht door slow-goeroe Carl Honoré.

De Afficheprijs is niet meer. De prijs voor de beste Nederlandse filmposter van het jaar werd traditiegetrouw uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival. Maar na vijftien jaar komt hier een einde aan, maakte initiatiefnemer Jan Pieter Ekker bekend op zijn blog. Het ontbreken van een sponsor is de reden. Een doorstart is echter niet uitgesloten.

In het kader van de Amerikaanse presidentsverkiezingen presenteert EYE het omvangrijke programma Looking for America. Als onderdeel daarvan worden vanaf 29 september vier films van Roberto Minervini gedraaid. De filmmaker staat bekend om zijn rauwe en weinig verhullende portretten van gewone mensen — een sterk contrast met de gelikte Hollywood-beelden die we vaak krijgen voorgeschoteld. In zijn meest recente titel, The Other Side, richt hij zijn camera op de losers van de American Dream. Oorlogsveteranen, drugsverslaafden, boze wapenbezitters en samenzweerders. In een mix van fictie en documentaire komt hun verhaal aan bod. Behalve de première van The Other Side bevat het Minervini-programma The Passage, Low Tide en Stop the Pounding Heart. De films zijn ook te zien in Filmhuis Den Haag, Chassé Breda, Verkadefabriek Den Bosch, Filmschuur Haarlem, Movie W Wageningen, Lux Nijmegen en Groninger Forum.

Twentieth Century Fox en The American Film Institute gaan iets doen aan de genderongelijkheid in de Amerikaanse filmindustrie. Via een programma voor afgestudeerde vrouwelijke filmmakers, AFI Conservatory Directing Workshop for Women, geven ze regisseurs de kans korte films te maken gebaseerd op bekende Fox-titels. Vooral sciencefiction, actie en andere door mannen gedomineerde genres komen aan bod. Het is de bedoeling dat deze projecten een opstapje vormen voor grote studiofilms. De 35 tot 50 deelnemers krijgen ook de mogelijkheid ideeën te pitchen bij Fox.

Jean-Claude Carrière krijgt een Lifetime Achievement Award tijdens de 29ste European Film Awards ceremonie die op 10 december plaatsvindt in het Poolse Wroclaw. De Franse romanschrijver, scenarist en acteur is bekend van onder andere Heureux anniversaire, dat in 1962 werd bekroond met een Oscar. Carrièrre werkte langdurig samen met Luis Buñuel, wat klassiekers opleverde als Belle de jour, Le charme discret de la bourgeoisie en Cet obscur objet du désir. Voor laatst genoemde film ontving hij een BAFTA, net als voor zijn scenario voor The Unbearable Lightness of Being.

Wie het Meet Your Maker!-festival heeft gemist en daarmee een nieuwe lading Nederlandse horror- en genreshorts kan de schade op 15 oktober inhalen in Ede. Tijdens het in De Reehorst gehouden conventie Imagicon is een stevig filmprogramma ingericht. Van 10:30 uur tot de vroege avond is een dozijn korte films te zien, opgedeeld in vier blokken.

In twee maanden tijd 125.000 bezoekers — dat is geen slechte score. De pilot van Rotterdam Xpanded kan met recht succesvol worden genoemd. Het project behelst een samenwerking tussen het IFFR, Kunsthal Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. In en rond het Museumpark zijn films en tentoonstellingen getoond van bekende kunstenaars als Olafur Eliasson en Fernando Botero. De initiatiefnemers willen Rotterdam Xpanded in de toekomst naar een hoger, internationaal plan tillen maar zijn nog op zoek naar passende partners.

Film by the Sea, dat afgelopen zondag eindigde, heeft dit jaar zo’n 43.300 bezoekers getrokken. Dat is ruim 2000 meer dan vorig jaar, toen het bezoekersaantal een flinke dip vertoonde. De grote publiekslieveling was I Daniel Blake van Ken Loach, waar 4629 kaartjes voor werden verkocht.

De nominaties van de European Discovery — Prix FIPRESCI zijn bekend. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt in samenwerking met de internationale federatie van filmcritici en wordt toegekend aan een jonge regisseur voor een eerste lange speelfilm. Kanshebbers dit jaar zijn: Dogs (Bogdan Mirica), Liebmann (Jules Herrmann), Sand Storm (Elite Zexer), The Happiest Day in the Life of Ollie Mäki (Juho Kuosmanen) en Thirst (Svetla Tsotsorkova).