It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 24 juni 2017

  • Datum 24-06-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

In Blue

Film by the Sea opent met In Blue. Daniel Day-Lewis stopt met acteren. Nederlandse serie Just Like Me verkocht aan Frans Disney Channel. Tom Holkenborg deelt kennis op NFF. Johan Nijenhuis draait door. Belgische remake van Homies. Hans Beerekamp stopt als tv-criticus. Ook Judd Apatow ziet niets in opgeschoonde films. Ron Howard maakt Han Solo. EYE vertoont 2001: A Space Odyssey in 70mm. Zilveren Nipkowschijf voor Schuldig. Netflix komt met interactieve kinderanimatie.

Film by the Sea (8 t/m 17 september) opent dit jaar met In Blue van Jaap van Heusden. Maria Kraakman speelt stewardess Lin die tijdens een vlucht helpt bij een bevalling en daardoor een deel van haar eigen verleden herbeleeft. Van Heusden maakte eerder onder andere Win/win, Het offer en De nieuwe wereld. De film draait vanaf 14 september in de bioscoop.

Misschien wel het heftigste filmnieuws van afgelopen week: Daniel Day-Lewis stopt met acteren. Een reden gaf hij niet in zijn korte verklaring. De 60-jarige acteur heeft eerder sabbaticals ingelast dus een comeback is niet uitgesloten. In de jaren negentig legde hij zich bijvoorbeeld helemaal toe op het ontwerpen van schoenen. Martin Scorsese wist hem toen over te halen om Gangs of New York te maken. De rol van William ‘Bill the Butcher’ Cutting leverde hem een Oscar-nominatie op. Day-Lewis werd vaker genomineerd voor de prijs der prijzen en kreeg hem maar liefst drie keer, voor zijn werk in My Left Foot, There Will Be Blood en Lincoln. Slechts vier andere acteurs evenaren hem in die prestatie. En alleen Katherine Hepburn wist meer Oscars te winnen, namelijk vier. Day-Lewis zal nog net zien zijn in één film. Eind dit jaar gaat Phantom Thread in première.

Just Like Me
is aangekocht door het Franse Disney Channel. De Nederlandse serie wordt vanaf juli uitgezonden door de Franse televisiezender. Just Like Me gaat over een groep vloggers die ieder afzonderlijk een talent hebben. Frankrijk is het eerste land om de rechten voor de serie aan te kopen.

Tom Holkenborg is NFF Master tijdens de aankomende editie van het Nederlands Film Festival. De componist die de muziek schreef voor onder andere Deadpool, Brimstone en Mad Max: Fury Road geeft een masterclass op 27 september en gaat in dialoog met het publiek. Holkenborg werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor zijn bijdrage aan Blind en De Heineken ontvoering.

Johan Nijenhuis blijft maar bezig. De maker van romkomhits als Verliefd op Ibiza en Toscaanse bruiloft begint komende week met de opnames voor Gek van Geluk. De film over een alleenstaande moeder doe liefdesliedjes schrijft zal dit najaar te zien zijn. De hoofdrol wordt gespeeld door Plien van Bennekom. Voor de cabaretière is het de eerste keer dat ze een hoofdrol in een speelfilm heeft.

Homies krijgt een Belgische remake en gaat over de grens Bad Trip heten. De film van Jon Karthaus over vier vrienden die binnen één week een lading cocaïne moeten verhandelen, trok in eigen land ruim 200.000 bezoekers.

Hans Beerekamp had eerder gezegd het nog even vol te houden, tot zijn daadwerkelijke pensioen, maar stopt nu toch eerder met zijn column Zap in NRC Handelsblad. Veertien jaar opereerde Beerekamp, die daarvoor toonaangevend filmcriticus was, als professioneel tv-kijker en –duider. Zijn gezondheid staat hem niet meer toe hele nachten voor het scherm door te brengen. De krant benoemt na de zomer een opvolger.

Het plan van Sony Pictures om gekuiste versies van films uit te brengen resulteerde twee weken geleden al in kritiek. Nu heeft Judd Apatow zich bij de tegenstanders van de ‘clean versions’ gevoegd. Sony wil namelijk het door hem geproduceerde Step Brothers aanpassen. Apatow, bekend van onderbroekenlolfilms als The 40 Year Old Virgin en Knocked Up, betwijfelt openlijk of het voornemen van de filmstudio wel legaal is.

Han Solo krijgt zijn eigen film, genaamd Han Solo. De Star Wars spin-off zou in eerste instantie geregisseerd worden door Phil Lord en Chris Miller maar die zijn nu opgestapt na onenigheid met de producenten. Ron Howard (Apollo 13 en A Beautiful Mind) is vervolgens aangetrokken om het project weer vlot te trekken. De opnames waren al vier maanden onderweg. De film moet in 2018 klaar zijn. De hoofdrol wordt gespeeld door Alden Eherenreich, die eerder te zien was in Hail Ceasar!

Volgend jaar viert 2001: A Space Odyssey zijn vijftigste verjaardag. Ter ere van dat jubileum vertoont EYE vanaf 1 juli aanstaande een splinternieuwe 70mm-kopie van de sciencefictionklassieker. Vertoning op 70mm is ondanks het succes van de film relatief zeldzaam geweest.

Brimstone wordt dit weekend vertoont in Sjanghai. De film van Martin Koolhoven werd eerder al vertoond op festivals in Hong Kong en Jakarta. De regisseur noemde het zelf een wonder’ dat zijn film ongecensureerd wordt vertoond.

Documentaireserie Schuldig heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. De jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt door tv-critici is niet de eerste prijs voor makers Sarah Sylbing en Ester Gould. Eerder werden zij al uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2016. In de serie volgen ze een aantal inwoners van de Amsterdamse Vogelbuurt om zo armoede en schuld in Nederland een gezicht te geven.

Netflix komt met een interactieve animatieserie voor kinderen. De kijkers kunnen zelf bepalen hoe het verhaal verloopt door middel van smart-tv’s of een speciale app. De eerste serie van dit soort is De Gelezen Kat, Gevangen in een verhaal.