It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 24 december 2016

  • Datum 24-12-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Rogue One: A Stars Wars Story

Rogue One bezorgt Disney een recordjaar. Voortbestaan Eindhoven Film Festival onzeker. Koning Willem-Alexander bij opening IFFR 2017. Teruggevonden Laurel & Hardy-film te zien op verjaardagsfeestje van De Dikke. Documentaire Down to Earth ongekend populair. Fantastic Fashion hoofdthema Imagine. China nu land met meeste bioscoopzalen ter wereld. VERS Awards tijdens jubileumfestival. Familieruzie rond twee documentaires over Eli Asser. Kristallen Film voor De Matthäus missie van Reinbert de Leeuw. Weer €2,3 miljoen in cash rebate toegekend.

Rogue One: A Star War Story
bezorgt de Walt Disney Company een recordjaar. In combinatie met hits als Finding Dory, The Jungle Book en Zootopia levert de Star Wars spin-off de studio een omzet van €6,7 miljard euro op. Daarmee is het record van Universal Studio’s, €6,6 miljard die vorig jaar werd gerealiseerd, aan diggelen. In het premièreweekend van Rogue One werd wereldwijd voor €289 miljoen aan kaartjes verkocht. In Nederland ging tijdens het eerste weekend één op de drie bioscoopbezoekers naar deze film.

De zesde editie van het Eindhoven Film Festival is net achter de rug, maar of er een zevende komt is onzeker. Organisator BROET Basement krijgt geen geld meer van Stichting Cultuur Eindhoven. Het festival, dat 75 films presenteert, trok dit jaar drieduizend bezoekers.

Hoog bezoek bij de opening van IFFR 2017. Koning Willem-Alexander woont op 27 januari de wereldpremière van Double Play bij. De openingsfilm is gebaseerd op de roman Dubbelspel van Frank Martinus Arion en is geregisseerd door Ernest Dickerson.

Het was een mooie ontdekking vorig jaar: de complete versie van de verloren gewaande Laurel & Hardy-film The Battle of the Century (1927). Op 21 januari wordt hij vertoond in Tuschinski in Amsterdam. Drie dagen daarvoor is het namelijk de 125ste verjaardag van Oliver Hardy. Op de dag worden nog drie films van het legendarische duo vertoond: Sons of the Desert, Do Detectives Think? en The Music Box.

Een kristallen film is vaak het hoogst haalbare voor een Nederlandse documentaire. Tienduizend bezoekers is al heel wat. Maar Down to Earth is zo’n zeldzame film die een veel breder publiek aantrekt. Sinds de première op 20 oktober heeft het fimische verslag van Rolf Winters en Renata Heinen die met hun drie kinderen gaan wonen bij Noord-Amerikaanse Indianen meer dan 50.000 bezoekers getrokken. De natuurfilms De nieuwe wildernis en Holland, natuur in de delta niet meegerekend moeten we terug tot 1999 (André Hazes, zij gelooft in mij) om een Nederlandse documentaire te vinden die meer bezoek trok.

Ruimtepakken, superheldenkostuums en monsterhuiden. Fantastic Fashion is het themaprogramma van het Imagine Film Festival dat van 12 tot en met 22 april wordt gehouden in EYE. Een van de spilfiguren in het programma is Wonder Woman. Haar uiterlijk veranderde in de loop der tijd van sexy chic tot powergirl. Expert Tim Hanley vertelt tijdens Imagine over de betekenis van die transformatie.

China is nummer 1. Afgelopen week haalde het Rijk van het Midden de Verenigde Staten in als land met de meeste bioscoopzalen. Staatskrant Global Times wist te melden dat China inmiddels 40.917 zalen telt en dat zijn er ruim 150 meer dan in de VS. De bioscoopgroei in China is op z’n zachtst gezegd onstuimig te noemen. Dit jaar kwamen er iedere dag 26 zalen bij. Die groei zal niet afzwakken het komend jaar.

VERS, de netwerk- en beroepsvereniging voor nieuwe makers in het mediaveld, bestaat dit jaar twintig jaar. Tijdens het jubileumfestival zijn de jaarlijkse VERS Awards weer uitgereikt. De juryprijs ging naar Cavello van Sven Bresser. De publieksprijs was voor Ted Alkemade en Vera Holland, die Thunder regisseerden.

Twee keer een documentaire over het gezin van lieddichter Eli Asser. De eerste, Verlies niet de moed, was van de hand van Hella de Jonge, dochter van Asser, en won internationaal verschillende prijzen. En nu is er nog een, gemaakt door In-Soo Radstake en Frénk van der Linden. Echo’s van een oorlog heet-ie. Tegen NRC Handelsblad vertelde De Jonge niet gelukkig te zijn met die nieuwe film, die gemaakt is na een voorstel van haar zus Joosje. Joosje zat niet in de eerste documentaire en de relatie tussen de familieleden is slecht. De Jonge zou de film niet van tevoren hebben mogen inzien. De EO, de omroep die Echo’s van de oorlog uitzendt, ontkent dat. Van der Linden heeft zich echter inmiddels gedistantieerd van de film.

December is de maand van de Mattheus Passion. Niet vreemd dus dat De Matthäus missie van Reinbert de Leeuw de status van Kristallen Film heeft bereikt. Meer dan 10.000 bezoekers trok de documentaire van Cherry Duyns over de dirigent die op late leeftijd zich op J.S. Bach stort.

In de vierde en laatste ronde van de Netherlands Film Production Incentive 2016 is ruim €2,3 miljoen gegaan naar negen filmproducties. Dat brengt het totaal dit jaar op €15,4 miljoen voor 63 projecten. De stimuleringsgelden, beter bekend als cash rebate, zorgen ervoor dat er meer wordt geïnvesteerd in de Nederlandse filmindustrie. De hoogste bijdrage, €472.991, ging dit keer naar Gek van verlangen van Johan Nijenhuis.