It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 23 september 2017

  • Datum 23-09-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Tonio

Parel voor Tonio. Joyce Roodnat wint prijs voor beste filmpublicatie. Nachtschade Nederlandse inzending voor Oscar voor korte film. Nieuwe film met Loes Luca breekt crowdfundingrecords. Gouden Kalf voor de Filmcultuur voor Gerard Soeteman. Utrechtse prijzen voor studenten en debutanten uitgereikt. Ook Hans Beerekamp krijgt eerbetoon op KNF-site. Kleine IJstijd beleeft internationale première in Chicago. Your Name meest succesvolle animefilm ooit. Ate de Jong speciale gast op Raindance Film Festival. Wereldpremière Bijltjesdag in Londen. Tweede seizoen IFFR KINO aanstaande. Ensor voor Brimstone. Serie Van God los krijgt Scandinavische remake. Oeuvreprijs voor actrice Julie Delpy.

De Parel, de prijs voor de beste boekverfilming, is dit jaar naar Tonio gegaan. Paula van der Oests verfilming van A.F.Th. van der Heijdens requiemroman kreeg de meeste stemmen van het publiek. De andere genomineerden waren De GVR, Dubbelspel, Julieta Nocturnal Animals, Tony & Susan, The Handmaiden en The Light Between Oceans.

Afgelopen donderdag is tijdens het Nederlands Film Festival de jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie uitgereikt. De winnaar is Joyce Roodnat, die de prijs eerder won in 2005. De jury noemde haar Hee…. Zie je dat!? De films van Ed van der Elsken "een waar monument voor Ed van der Elsken". Er was een eervolle vermelding voor PLOT, het Magazine over Scenarioschrijven.

De korte fictiefilm Nachtschade van regisseur Shady El-Hamus is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden voor de aankomende Academy Awards. De film over de 11-jarige Tarik die zijn vader helpt bij het vervoeren van illegale immigranten dingt mee naar een Oscar in de categorie Best Live Action Short Film. Nachtschade ging afgelopen week in première tijdens het Nederlands Film Festival.

Naast heel veel andere dingen mag Loes Luca zich tegenwoordig ook ‘koningin van de crowdfunding’ noemen. De film Mi Vida, met haar in de hoofdrol, wist binnen een etmaal ruim €5000 op te halen, bijna een kwart van het beoogde bedrag. Een absoluut record, volgens platform Cinecrowd. In Mi Vida speelt Luca een net gepensioneerde kapster wier leven tijdens een taalcursus in Spanje een drastische wending krijgt. De film wordt geregisseerd door Norbert ter Hall. Opnames gaan in het voorjaar van 2018 van start.

Het eerste Gouden Kalf van 2017 werd op de openingsavond uitgereikt en ging naar Gerard Soeteman. De scenarist kreeg het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Soeteman is vooral bekend van het werk dat hij samen met Paul Verhoeven maakte: van de tv-serie Floris tot speelfilms als Turks Fruit, Soldaat van Oranje en Zwartboek. Daarnaast bewerkte hij ook literatuurklassiekers als De aanslag en Max Havelaar. Het is overigens niet de eerste keer dat Soeteman een Gouden Kalf kreeg. Bijna twintig jaar geleden kreeg hij ook al een beeldje.

Inmiddels zijn er nog meer prijzen uitgereikt in Utrecht: de Talent Awards voor de winnaars van de NFF Studenten- en NFF Debuutcompetitie. In de competities draaiden respectievelijk veertig en 21 films mee. De Tuschinski Award ging naar Noah Suhartono voor How to Uninstall Life. Maar als iedereen zo denkt van Marie-Anne Faustinelli kreeg de Speciale Jury Award. De Filmproducenten Nederland Award werd toegekend aan producent Maxime Rozestraten. De Filmprijs van de stad Utrecht, voor de beste debuutfilm, is uitgereikt aan Sophie Dros voor Genderbende.

Hans Beerekamp is na Peter van Bueren de tweede filmjournalist die een ereplek heeft gekregen op de website van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF). Onder de kop De Kleine Kring worden de beste stukken uit Beerekamps loopbaan verzameld, voorzien van een nieuwe nawoord.

Kleine IJstijd draait vanaf 19 oktober in de bioscoop. Op diezelfde dag beleeft de nieuwe film van Paula van der Oest haar internationale première. De tragikomedie is geselecteerd voor het Chicago International Film Festival. In de film komt een groep vrienden bij elkaar die vroeger lid waren van dezelfde band maar inmiddels brave burgers zijn geworden, op eentje na dan.

Spirited Away uit 2001 gold tot op heden als de meest succesvolle animefilm ooit. Maar daar ging Your Name dit jaar overheen. In Japan was de film van Makoto Shinkai zelfs de best bezochte film van 2016. Binnenkort ook te zien in Nederlandse theaters.

Groot-Brittannië houdt van Ate de Jong. De Nederlandse regisseur is door het Raindance Festival in Londen verkozen tot Artist in Residence 2017. In die hoedanigheid neemt hij nog tot 1 oktober deel aan internationale panels en geeft hij masterclasses. Op het festival worden de meeste Engelstalige films van De Jong vertoond, waaronder Drop Dead Fred, Deadly Virtues: Love.Honour.Obey en Love Is Thicker Than Water.

Ook op Raindance: Bijltjesdag. Volgende week zaterdag beleeft de korte film met John Leddy in de hoofdrol haar wereldpremière. Bijltjesdag gaat over een voormalig lid van de Binnenlandse Strijdkrachten die getraumatiseerd uit de oorlog komt en op zijn tachtigste verjaardag met het verleden wordt geconfronteerd. De Nederlandse première vindt plaats op 7 oktober in Lab 111 tijdens het Amsterdam Lift-Off Festival.

De samenwerking tussen het IFFR en KINO is blijkbaar goed bevallen. Vanaf 4 oktober start in ieder geval een tweede seizoen van IFFR KINO. Iedere eerste woensdag van de maand programmeert het Rotterdamse filmfestival hits uit het verleden en sneak peaks van de 2018-editie. Het spits wordt afgebeten door La leggenda di Kaspar Hauser van Davide Manuli.

Brimstone heeft z’n eerste prijs te pakken. De western van Martin Koolhoven werd bij de uitreiking van de Ensors, de belangrijkste Vlaamse filmprijzen, utigeroepen tot Beste Co-Productie Nederland. De twee andere genomineerden waren Layla M en Monk.

Er komt een Scandinavische versie van de Nederlandse serie Van God los. De rechten zijn gekocht door Zentropa, de filmmaatschappij opgericht door Lars van Trier. Volgens producent Pieter Kuijpers hebben meer landen serieus interesse in het verhaal over de Bende van Venlo. Deze maand is in Nederland het vierde seizoen van Van God los van start gegaan.

Julie Delpy krijgt dit jaar de European Achievement in World Cinema Award. De oeuvreprijs wordt uitgereikt op 9 december tijdens de European Film Awards ceremonie. Delpy debuteerde op veertienjarige leeftijd in Jean-Luc Godards Detective (1985). Als regisseur, scenarioschrijver en actrice werkte ze mee aan meer dan dertig films.