It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 23 januari 2016

  • Datum 23-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Nieuwe helden: in het hart van de tour

Pas na 21 maanden Kristallen Film voor wielrendocumentaire. Rutger Hauer speelt weer een bad guy en krijgt een prijs in Amsterdam. George Clooney op bezoek bij Humberto Tan. Documentairemaker Maaike Engels in Calais overvallen door vluchtelingen. Tien nieuwe titels voor KORT! Yasiin Bey in Zuid-Afrikaanse cel om protestpaspoort. Richard Gere in Amerikaanse versie van Het diner. Drie Nederlandse documentaires geselecteerd voor Kulinarisches Kino. Gouden Film voor Holland, natuur in de delta. Bioscoopondernemer Yoachim Phillipp Wolff overleden. Yorrick van Wageningen speelt hoofdrol in nieuwe film Dennis Bots.

Nieuwe helden: in het hart van de tour is een echte diesel. Maar liefst 21 maanden deed de documentaire over de 100ste editie van de Tour de France erover om de status van Kristallen Film te behalen. Maar komende week is het zover en kan de 10.000ste bezoeker worden verwelkomd. Dat zal gebeuren in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht waar op 25 januari een speciale avond wordt gepresenteerd met onder andere een voordracht van schrijver Bert Wagendorp en oud-wielrenners Peter Winnen en Rob Harmeling.

Rutger Hauer is niet te stoppen. De inmiddels 71-jarige acteur gaat binnenkort beginnen aan de opnames van de nieuwe Luc Besson-film, Valerian. In de sciencefictionfilm die zich afspeelt in de 28ste eeuw, een tijdperk waarin tijdreizen mogelijk is, speelt Hauer naast Ethan Hawke, John Goodman, Clive Owen en Dane DeHaan. Hauer speelt — uiteraard — de bad guy. Voordat hij voor de camera gaat is de voormalige Soldaat van Oranje nog in Nederland. Aanstaande maandag krijgt hij in EYE een oeuvreprijs uitgereikt tijdens de Shortcutz Amsterdam Annual Awards.

Een dag later is er nog een ster in Amsterdam. George Clooney is dan te gast bij RTL Late Night, dat wordt uitgezonden vanuit het Koninklijk Theater Carré. De Amerikaanse acteur komt onder andere vertellen over zijn mensenrechtenorganisatie Not on Our Watch, zijn carrière en positie in Hollywood, zijn liefde voor Europa en Ocean’s Twelve, dat gedeeltelijk is opgenomen in de hoofdstad.

Documentairemaker is soms best een risicovol vak. Maaike Engels besefte het zich weer toen zij afgelopen week met oorlogsfotograaf Teun Voeten werd aangevallen door drie gewapende types in Calais. Engels en Voeten legden de laatste hand aan een documentaire over vluchtelingen toen ze werden overvallen met messen en pepperspray. Engels legde het allemaal vast op film en zette de beelden op YouTube. Voor de documentaire Calais: Welcome to the Jungle gaat waarschijnlijk in New York in première omdat er in Nederland in eerste instantie geen interesse voor was. Dat is na ‘Keulen’, waar deze overval direct aan doet denken, wellicht anders.

Tien nieuwe filmplannen zijn geselecteerd voor KORT!, het jaarlijkse project voor de korte film. Het gaat om fictiefilms met een lengte van vijf tot tien minuten. Zij beleven dit najaar hun première tijdens het Nederlands Film Festival en worden uitgezonden door de NTR op NPO3. Het gaat om de volgende titels: 12½ van Martijn Maria Smits, Copyrette van Feike Santbergen, Buut Vrij van Marc de Leeuw, Gamechanger van Christian van Duuren, Grand Tour van Floor Houwink ten Cate, Gratis van Merijn Scholte Albers en Tobias Smeets, Groei van Sil van der Woerd, Omega van Mustafa Duygulu, Remember to check out van Hiba Vink en Zeven lessen die die ik geleerd heb over tijdreizen van Jonathan Herzberg.

Yasiin Bey — Mos Def voor hiphopfans en onder filmkijkers bekend van rollen in onder andere The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy en The Italian Job — is gearresteerd in Zuid-Afrika. Hij probeerde het land te verlaten met een zogenaamd ‘wereldpaspoort’. De douane accepteerde dit document, dat wordt uitgegeven door de World Service, niet. Bey weigert zijn Amerikaanse paspoort te gebruiken om politieke redenen.

Cate Blanchett had zich vastgebeten in de Amerikaanse remake van Het diner maar heeft uiteindelijk toch los moeten laten. The Dinner, gebaseerd op de bestseller van Herman Koch, wordt nu geregisseerd door Oren Moverman (The Messenger). De hoofdrollen worden gespeeld door Richard Gere en Laura Linney. Ook Rebecca Hall, Steve Coogan en Chloe Sevigny zijn gecontracteerd.

Die Nederlandse documentaires zijn geselecteerd voor Kulinarisches Kino, het culinaire programma van het Berlijnse filmfestival. Het gaat om Vleesverlangen van Marijn Frank, Ants on a Shrimp van Maurice Dekkers en Portret van een tuin van Rosie Stapel. Het programma loopt van 14 tot en met 19 februari en heeft als thema ‘Make food not war’.

Holland, natuur in de delta heeft meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop weten te trekken. En dat betekent: een Gouden Film. De ‘ode aan onze rivieren en kustgebieden’ is daarmee de tweede film die die status dit jaar weet te bereiken.

Vorige week werd bekend dat op 10 januari Joachim Phillipp Wolff is overleden. Wolff heeft als bioscoopondernemer, bestuurder en onderzoeker lange tijd zijn stempel gedrukt op het Nederlandse bioscoopwezen. Tevens was hij vicepresident van de Europese brancheorganisatie UNIC. Als drijvende kracht achter de Stichting Filmonderzoek stond Wolff aan de wieg van onderzoek binnen de sector. Hij werd 86 jaar oud.

De wederopstanding van een klootzak was in 2013 Yorick van Wageningens eerste Nederlandse rol in jaren. Maar de acteur heeft blijkbaar de smaak te pakken. Hij gaat de hoofdrol spelen in Storm van Dennis Bots (Oorlogsgeheimen). Storm speelt zich af in de middeleeuwen en draait om een 12-jarige jongen die zijn vader, die drukker is en gespeeld wordt door Van Wageningen, van de brandstapel probeert te redden. Naar verwachting draait Storm begin 2017 in de bioscoop.