It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 23 augustus 2014

  • Datum 23-08-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Morrison krijgt een zusje

Een kwart eeuw BosBros. Nederlandse films in de prijzen op Tokyo Kinder Film Festival. Gouden Luipaard voor Diaz. Spijt! naar Seoul en Supernova naar Brasilia. Eén miljoen Nederlanders kijken naar Netflix. IDFA-winnaar Song from the Forest krijgt alsnog bioscooprelease. Nu zeven Nederlandse films geselecteerd voor Toronto. The Best Offer gaat direct naar DVD en VOD.

Een kwart eeuw jeugdfilms en jeugdtelevisie — dat vraagt om een feestje. Het 25-jarige bestaan van BosBros, de productiemaatschappij van Burny Bos, wordt gevierd met een terugblik op wat die jaren zoal hebben opgeleverd. Vanaf vandaag tot en met 5 oktober wordt er ieder weekend een BosBros-film vertoond in het Ketelhuis in Amsterdam. Dit weekend is dat Morrison krijgt een zusje (2008). Op 30 en 31 augustus draait Abeltje (1998), gevolgd door Knofje (2000), Minoes (2001), Pluk van de Petteflet (2004) en Brammetje Baas (2011).

De 22ste editie van het Tokyo Kinder Film Festival is een voor de Nederlandse film zeer succesvolle geweest. In maar liefst drie categorieën ging de prijs naar een productie van vaderlandse makelij. Het al vele malen onderscheiden Finn van Frans Weisz kreeg de Juryprijs voor Beste Speelfilm. De Kinderjury riep Brammetje Baas van Anna van der Heide uit tot Beste Speelfilm. En Alles mag van Steven Wouterlood werd verkozen tot Beste Korte Film. De drie prijswinnaars zullen ook vertoond worden op het Tokyo International Film Festival, dat plaatsvindt in oktober.

From What is Before duurt 338 minuten en is geheel geschoten in zwart-wit. Volgens maker Lav Diaz is het zijn meest toegankelijke film tot nu toe. Hij kon in ieder geval de jury van het filmfestival in Locarno bekoren. De slow cinema-exponent won met zijn verhaal over een Filippijns dorp vlak voordat dictator Marcos in 1972 de staat van beleg uitriep, het Gouden Luipaard. De Juryprijs ging naar Listen Up Philip van Alex Ross Perry. De prijs voor beste regie ging naar Pedro Costa. De acteerprijzen waren voor Ariane Labed (Fidelio) en Artem Bystroy (The Fool).

Spijt! van Dave Schram heeft zo’n beetje een vaste plek in de wekelijkse wrap, zo vaak valt de film in de prijzen of wordt hij geselecteerd voor internationale festivals. Ook deze week weer. Spijt! is geselecteerd voor het Internationale Jeugdfilmfestival van Seoul, dat eind augustus plaatsvindt. Met Supernova van Tamar van den Dop gaat het dezelfde kant op. Na Berlijn en Xining is de film nu geselecteerd voor het Internationale Filmfestival van Brasilia.

Netflix slaat aan in Nederland. Op basis van een enquête onder 6600 respondenten schat webmag Telecompaper het aantal Nederlanders dat via een abonnement toegang heeft tot de betaalzender op één miljoen. Dat staat gelijk aan zo’n 7% van de bevolking. Voor de duidelijkheid: dat betekent niet dat er al een miljoen abonnementen zijn afgesloten — het gaat hier om het tv-equivalent van ‘meelezers’ van een krant of tijdschrift. Het precieze aantal Netflix-abonnees in ons land is niet bekend. Buiten de VS heeft de VOD-multinational 13,8 miljoen betalende klanten. De concurrentie blijft achter bij Netflix. Pathé Thuis bereikt 3% van de bevolking, Video Unlimited 2%.

Een jaar nadat Song from the Forest op het IDFA de prijs won voor Beste Lange Documentaire komt de film alsnog in de bioscoop. Het verhaal over de Amerikaan Louis Sarno die 25 jaar lang bij de Pygmeeën in Centraal Afrika woont maar op een gegeven moment terugkeert naar zijn vaderland, gaat op 30 oktober in roulatie. De IDFA-jury prees de film om het sound design en de intieme kijk op het leven van een kleine gemeenschap.

Eerder al was bekend dat het Toronto International Film Festival vier Nederlandse films had geselecteerd — Brozer, Episode of the Sea, A Single Life en De Laatste Dag van de Zomer — nu komen daar nog drie titels bij. Atlantic, de tweede speelfilm van Jan-Willem van Ewijk en Shariff Korvers Infiltrant beleven hun wereldpremière in het Discovery-programma. De jeugdfilm Oorlogsgeheimen is geselecteerd voor TIFF Kids, de sectie voor kinderen en jeugd.

The Best Offer
, met Sylvia Hoeks in de rol van Claire Ibbetson, heeft het internationaal bepaald niet slecht gedaan. De film over een veilingmeester die een obsessie ontwikkeld voor de erfgename van een belangrijke kunstcollectie draaide in bioscopen in Duitsland, Rusland, Portugal, Hongarije, Spanje, Frankrijk en Australië. In Italië was de film met een opbrengst van 12 miljoen dollar zelfs een van de grote hits van 2013. Maar in Nederland zal dat niet gebeuren. The Best Offer krijgt hier geen bioscooprelease en gaat linea recta naar DVD en VOD.