It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 23 april 2016

  • Datum 23-04-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Bugs

Bugs in wereldpremière tijdens Tribeca Film Festival. Niet één maar vier vervolgen op Avatar. Import naar Cannes. Twee CineSud-films geselecteerd voor Short Film Corner — net als Debiel. Elle toch uitgebracht in Nederland. GoPro promoot goedkope 360 gradencamera. Alex van Warmerdam wil Grimm opnieuw monteren. Reiné en Schleppi maken serie met Nederlands tintje voor Amerikaanse distributeur. Bouw Euroscoop-complex bij Schiedam begonnen. Sponsorcontracten vloggers wellicht aan banden. Trailer van langste film ooit vrijgegeven. Rifka Lodeizen neemt hoofdrol La Holandesa over van Halina Reijn. Leendert de Ridder is nieuwe Mees Kees.

Bugs, de Deens-Nederlandse coproductie van Submarine beleeft dit weekend zijn wereldpremière tijdens het Tribeca Film Festival in New York. De film over het Nordic Food Lab (bekend van toprestaurant Noma), dat de wereld over reist op zoek naar geschikte recepten met insecten, draait in de documentairecompetitie. Op 21 mei is Bugs voor het eerst te zien in Nederland, tijdens het City Food & Film Festival in de Verkadefabriek in Den Bosch.

Avatar bracht wereldwijd 2,8 miljard dollar op en is daarmee een van de meest succesvolle films aller tijden. Dat smaakt naar meer, moet James Cameron hebben gedacht. Hij heeft een vervolg aangekondigd. Niet één maar vier delen, die worden uitgebracht in 2018, 2020, 2022 en 2023, allemaal rond de kerst.

Import, de korte film van de Nederlands-Bosnische regisseur Ena Sendijarevic, is geselecteerd voor Cannes. De film over een jong Bosnisch vluchtelingengezin dat terechtkomt in een klein Nederlands dorp is geselecteerd voor Quinzaine des Réalisateurs. Sendijarevic had eerder al succes met haar afstudeerfilm Fernweh, die internationaal veel waardering kreeg. Ze werkt momenteel aan haar eerste speelfilm, getiteld Amour Fou.

Twee korte producties die gemaakt zijn onder de vlag van CineSud, het Limburgse stimuleringsplatform, gaan ook naar Cannes. Het gaat om All There Is van Jeroen Mourmans en Wind Spiele van Alina Frieske. De films draaien in het onderdeel Short Film Corner, dat te boek staat als springplank voor jong talent.

Ook de korte film Debiel van debuterend regisseur Dewi Reijs is geselecteerd voor de Short Film Corner. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door de verstandelijk gehandicapte Turkse Rahima Güngor en Emmy-winnares Maryam Hassouni.

Selectie voor Cannes heeft Paul Verhoeven aan een Nederlandse distributeur voor Elle geholpen. Tot voor kort had nog niemand zich gemeld om de psychologische thriller in de Nederlandse bioscoop te brengen, maar nu heeft Independent Films hem opgepikt. Elle is vanaf 2 juni te zien.

GoPro, de producent van geavanceerde actiecamera’s, heeft een platform gelanceerd om 360-gradenvideo’s te delen en bekijken. Tot nu toe zijn er vooral films van sporters te zien die door het bedrijf zijn ingehuurd om spectaculaire beelden te schieten. Het kanaal moet vooral gezien worden als showcase voor de Omni, een nieuw systeem met zes camera’s dat voor €4400 op de markt wordt gebracht. GoPro hoopt met deze relatief goedkope apparatuur het panoramafilmen als volgende technologische ontwikkeling in cinema te stimuleren.

Als zijn films eenmaal zijn ingeblikt bekijkt Alex van Warmerdam ze nooit meer. Bij wijze van hoge uitzondering bekeek hij onlangs Grimm uit 2003 nog eens. En hij ‘schaamde zich kapot’, bekende hij tijdens een masterclass op het Imagine Film Festival. De openingsscène is volgens hem te lang en hij heeft er spijt van sommige scènes te hebben geschrapt. Daarom is hij van plan Grimm opnieuw te monteren. Zo hoopt hij de fouten die destijds door geldgebrek en tegenslagen zijn gemaakt, recht te zetten. Van Warmerdams editor Job ter Burg werkt momenteel aan Brimstone maar zou in de loop van het jaar tijd hebben voor de klus.

Regisseurs Roel Reiné en Helmut Schleppi hebben een tv-serie verkocht aan de Amerikaanse distributeur eOne. De serie heet Impunity en speelt zich deels af in Nederland. Impunity gaat over een vrouwelijke officier van justitie bij het internationaal gerechtshof in Den Haag die oorlogsmisdadigers aanklaagt en haar partner die als rechercheur slechterikken opspoort. Het verhaal is deels geïnspireerd op echte zaken.

Euroscoop is begonnen met haar derde multiplex in Nederland. Vlakbij het centrum van Schiedam komt een complex te staan met elf zalen die in totaal 2600 stoelen bevatten. In de regio Rijnmond is de Belgische bioscoopexploitant hiermee de tweede marktpartij, na Pathé. Euroscoop voorziet de zalen van 4K-laserprojectie en Dolby Atmos-geluidsystemen.

Sponsorcontracten zijn het ‘bread and butter’ voor professionele vloggers. Maar de Reclame Code Commissie wil de sluikreclame op internet nu aan banden gaan leggen. De commissie heeft negatief geoordeeld over de promotie van een beddenzaak in YouTube-vlogs van Mascha Feoktistova. De beauty-vlogger met 180.000 volgers zou Swiss Sense pluggen maar dat nergens expliciet vermelden. Als er aangescherpte regels komen dan kan dit grote gevolgen hebben voor het verdienmodel van veel YouTubers.

De Zweed Anders Weberg werkt al een tijdje aan Ambiancé, het kunstwerk dat de langste film aller tijden moet worden. Hij heeft nu een korte trailer gedeeld van de film die in 2020 uitkomt en dan 720 uur duurt. De trailer is een stuk korter: een luttele 7 uur en 20 minuten. In 2014 bracht Weberg al een trailer uit van 72 minuten. In 2018 volgt er nog een lekkermakertje van 72 uur. Na vertoning van Ambiancé wordt de film meteen vernietigd en al dat werk teniet gedaan.

De agenda van Halina Reijn kookt over en daarom neemt Rifka Lodeizen haar hoofdrol over in de roadmovie La Holandesa. Een tegenvaller voor regisseur Marleen Jonkman en scenarist Daan Gielis aangezien het verhaal over een vrouw die door Chili reist om het besef dat ze nooit kinderen zal krijgen te verwerken, Reijn op het lijf geschreven is. De actrice werd gecast nadat ze een stuk had gepubliceerd over ongewenst kinderloos blijven.

Leendert de Ridder wordt de nieuwe Mees Kees. De Ridder volgt Willem Voogd op, die in de eerste drie Mees Kees-films de hoofdrol speelde. Meer dan 1,8 miljoen bezoekers trokken de films en ze wonnen prijzen in Duitsland, Zwitserland, Canada en de VS. Deel vier uit de serie heet Mees Kees langs de lijn.