It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 22 oktober 2016

  • Datum 22-10-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Stranger in Paradise

IDFA 2016 opent met Stranger in Paradise. Release Brimstone uitgesteld tot januari. Oeuvreprijs op Cinekid voor Simone van Dusseldorp. Onverwachte Trump-film van Michael Moore. Documentairemaker Deia Schlosberg riskeert bijna halve eeuw celstraf. Twintig films krijgen €3,6 miljoen aan stimuleringsgeld. CineCrowd zet zich in voor meer sportfilms. Inzamelactie voor Judy Garlands Oz-schoentjes. Noordelijk Film Festival opent met Magnus. BREIN pakt YouTube-piraten aan. Thekla Reuten onderscheiden in New York. Win-win-win voor Netflix. Studio Ghibli-veteraan Yasuda overleden. KRO-documentaire wint twee prijzen in Rome. Scenariobijdrage voor vier filmprojecten De Oversteek.

IDFA 2016 opent met Stranger in Paradise van Guido Hendrikx. De film over de machtsverhoudingen tussen Europa en de vluchtelingen die het continent proberen te bereiken, beweegt zich op de grens tussen documentaire en fictie. Hendrikx’ debuut draait mee in zowel de IDFA Competition for First Appearance als de competitie voor Nederlandse documentaires. De openingsfilm van vorig jaar, A Family Affair, kreeg toen de speciale juryprijs.

Brimstone, Martin Koolhovens langverwachte nieuweling, zou oorspronkelijk uitkomen in het najaar van 2016. Die releasedatum is nu bijgesteld tot 12 januari, zo maakte distributeur Paradiso Filmed Entertainment afgelopen week bekend. De film ging een maand geleden al wel in première tijdens het filmfestival van Venetië.

Simone van Dusseldorp, regisseur van de openingsfilm van Cinekid 2016, heeft op het kinderfilmfestival een Lifetime Achievement Award ontvangen. Van Dusseldorp werd geëerd voor haar lange staat van dienst, die gekleurd wordt door consistente kwaliteit en succes. Ze won diverse internationale prijzen en zag Kikkerdril en Briefgeheim de status van Gouden Film behalen. Het is ook niet de eerste keer dat Van Dusseldorp bij Cinekid op het podium staat om een prijs in ontvangst te nemen. Na vier keer eerder te zijn genomineerd voor verschillende prijzen won ze in 2010 de UPC Prijs voor de Beste Nederlandse Kinderfilm voor Briefgeheim. Vier jaar later kreeg ze de juryprijs voor Het leven volgens Nino. Vorig jaar maakte ze de dubbelslag door zowel de jury- als de publieksprijs naar huis te nemen voor de serie Aap Poot Pies.

We dachten al: waar blijft Michael Moore toch? Maar de filmmaker die politici voor minder idiotie aan de schandpaal heeft genageld, heeft nu toch ook een documentaire gemaakt over The Donald. In stilte, want de vertoning afgelopen week in New York kwam als een verrassing. Alles wijst erop dat Michael Moore in Trumpland een rush job is geweest. Vakblad Deadline schrijft dat de film waarschijnlijk is gebaseerd op de onemanshow die Moore onlangs wilde spelen in Ohio maar daarin werd verhinderd door het theatermanagement. De film is inmiddels beschikbaar via iTunes.

Documentaires maken is niet zonder gevaar. Dat weet Deia Schlosberg inmiddels maar al te goed. Zij riskeert een gevangenisstraf van maximaal 45 jaar omdat zij al filmend verboden terrein zou hebben betreden. Het gaat om een omstreden oliepijplijn in aanbouw in North-Dakota. Schlosberg won in 2014 een Emmy Award voor haar documentaire Backyard, waarin ze een kritische blik werpt op de vervuilende fracking-methode om gas te winnen.

Nieuwe ronde, nieuwe prijzen. In dit geval €3,6 miljoen voor twintig filmproducties die zijn goedgekeurd in het kader van derde ronde de Netherlands Film Production Incentive 2016. Het gaat om tien speelfilms, één animatiefilm en negen documentaires. Het hoogste bedrag, een bijdrage van €854.180, gaat naar De Grebbeberg van Martin Lagestee.

Er moeten meer sportfilms komen. Dat vinden in ieder geval het AD Sportfilmfestival Rotterdam en CineCrowd, die om die reden de krachten hebben gebundeld om filmmakers te stimuleren om dit in Nederland weinig beoefende genre te verkennen. Maximaal vier filmplannen worden geselecteerd die voor eind maart 2017 gerealiseerd moeten zijn. Het is de bedoeling dat de films te zien zijn op de openingsavond van het AD Sportfilmfestival Rotterdam.

De rode schoentjes die Judy Garland in 1939 droeg in The Wizard of Oz zijn er slecht aan toe. Ze liggen in een vitrine bij het Smithsonian Institution in Washington DC maar zijn hard toe aan restauratie. Het instituut is daarom begonnen met een crowdfundingactie.

Schaakfilm/coming-of-age-drama Magnus is op 9 november de openingsfilm van de 37ste editie van het Noordelijk Film Festival. De film van Benjamin Ree vertelt het verhaal van de Noorse grootmeester Magnus Carlsen. De slotfilm is inmiddels ook bekend. Dat is de Belgische film Vincent van Christophe van Rompaey. Daarin drijft een jonge milieuactivist zijn ouders tot wanhoop met doldrieste en soms zelfdestructieve acties.

BREIN bindt de strijd aan met YouTube-gebruikers die Nederlandse films illegaal downloaden. De auteursrechtenwaakhond heeft gezegd boetes te gaan uitdelen. De eerste overtreder is al gepakt maar die kwam er vanaf met een waarschuwing. De films waar het omgaat zijn overigens vooral oudere titels. YouTube herkent recentere films automatische en weert ze zelf.

Thekla Reuten heeft op het Woodstock Filmfestival in New York een speciale vermelding gekregen voor haar rol in Schone handen van Tjebbo Penning. In de thriller speelt Reuten de echtgenote van drugshandelaar Eddie (Jeroen van Koningsbrugge) die het criminele circuit achter zich wil laten en zijn leven beteren.

Van Netflix-verzadiging is nog lang geen sprake. In het derde kwartaal van 2016 heeft de streamingdienst 3,6 miljoen nieuwe abonnees verwelkomd. In totaal hebben nu 86,7 miljoen de mogelijkheid tot ongeremd binge watching. Ook de omzet van Netflix is fors hoger dan verwacht. Voor het eerst kwam die boven de $2 miljard. De winst ging van $43,1 miljoen naar $51,5 miljoen.

Michiyo Yasuda, een van de veteranen van de legendarische Japanse Studio Ghibli, is overleden. Zij speelde een belangrijke rol bij het maken van bijna alle films van Hayao Miyazaki. Als kleurdesigner was zij verantwoordelijk voor het kleurenpalet in klassiekers in Spirited Away en Princess Mononoke. Yasuda is 77 jaar oud geworden.

De terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog
heeft twee prijzen gewonnen op het Religion Today Filmfestival in Rome. De KRO-documentaire won een International Jury Award en een SIGNIS Jury Award. De film gaat over de trappisten van de abdij Sion in Diepenveen, die na de sluiting van hun klooster zich vestigen op het Waddeneiland.

Vier filmprojecten hebben in het kader van De Oversteek een scenariobijdrage van €13.000 elk gekregen. Het gaat om: Take Me Somewhere Nice van regisseur en scenarist Ena Sendijarevic, Herder van regisseur Rob Lücker en scenarist Thomas van der Ree, Naar Rio van regisseur Rogier Hesp en scenarist Anne Hofhuis en Weerzien van Job, Joris & Marieke.