It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 22 maart 2014

  • Datum 22-03-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Hartenstraat

Zonder tinkelen krijgt Wiplala een half miljoen bij elkaar. Drie sterren op een rode loper en dat is geen 1 april-grap. Heropening Cinecitta eindelijk in zicht. Hartenstraat krijgt Gouden Film. Nieuw filmblad Vertigo doet het zonder ballen. Twee IKON films in de prijzen in Praag. Realiseringsbijdragen voor drie Vlaamse en vier Nederlandse films. Nieuw maar éénmalig potje voor scenaristen.

Een half miljoen euro bij elkaar crowdfunden voor een film — het kan ook in Nederland. Het lukte producent Burny Bos en distributeur In Air met Wiplala de film. De verfilming van Annie M.G. Schmidts verhaal over het eigenzinnige kaboutertje dat kan ’tinkelen’ wordt geregisseerd door Tim Oliehoek. Momenteel wordt de film gemonteerd en van special effects voorzien. De première staat gepland voor 19 november. Het totaalbudget van de productie ligt op ongeveer zes miljoen euro.

Hoe vaak staan er internationale sterren op een Nederlandse rode loper? Inderdaad, niet zo vaak. En op 1 april zijn het er plots niet één, niet twee, maar drie: Kate Upton, Cameron Diaz en Leslie Mann. Zij zullen aanwezig zijn bij de galapremière van de komedie The Other Woman in Tuschinski in Amsterdam. Distributeur Warner Bros heeft meteen laten weten dat dit geen 1 april-grap is. De film van Nick Cassavetes gaat op 24 april in roulatie.

De verbouwing van Cinecitta in Tilburg had tegenslag na tegenslag te verduren waardoor de heropening van de arthouse-bioscoop telkens weer moest worden uitgesteld. In mei 2012 werd begonnen met de verbouwing. Het doel: een grote multifunctionele zaal met 175 stoelen, twee kleinere bioscoopzalen en een bar/restaurant. Krakkemikkige muren, een instortend dak en asbest gooiden de planning in de war. En toen ging ook nog de aannemer failliet. Maar het leed lijkt geleden. Er is nu ruwweg bekend wanneer Cinecitta weer open gaat: in augustus.

Romantische komedies doen het goed bij het Nederlandse filmpubliek en dat is te zien onder de Gouden Film-laureaten en de snelheid waarmee ze de grens van 100.000 bezoekers overschrijden. Hartenstraat van debutant Sanne Vogel had er zes dagen voor nodig. De Gouden Film werd in ontvangst genomen door actrice Bracha van Doesburgh en acteur Egbert-Jan Weeber.

Het Nederlands taalgebied is weer een filmpublicatie rijker. In Vlaanderen ligt vanaf 2 april in 160 bioscopen, cultuurhuizen en horecagelegenheden het nieuwe maandblad Vertigo, gratis en wel. Hoofdredacteur van het blad, dat ook een uitgebreide website belooft te gaan exploiteren, is Steven Tuffin, die eerder werkte voor onder andere Knack Focus. De oplage van het blad wordt 60.000 exemplaren. Vertigo zal interviews, achtergrondartikelen en filmrecensies bevatten — die laatste expliciet zonder waardering in ballen of sterren.

Het One World Festival in Praag was een opsteker voor de IKON. Twee films die mede door de omroep zijn geproduceerd, werden bekroond. De best Film Award ging naar Judgment in Hungary, waarin debutant Eszter Hajdu het proces tegen vier neo-nazi’s volgt. De Vaclav Havel Jury Award is gewonnen door Miners Shot Down van Rehad Desai. Beide films zijn komende week nog te zien tijdens het festival Movies that Matter in Den Haag. Later dit jaar worden ze uitgezonden op tv.

In het kader van de samenwerking tussen het Vlaams Audio Visueel Fonds en het Nederlands Filmfonds hebben drie Vlaamse en vier Nederlandse films een realiseringsbijdrage ontvangen. In het geval van de Vlamingen gaat het om Belgica van Felix Groeningen (€200.000), de documentaire Carnotstraat 17 van Klara van Es (€50.000) en de korte animatie Bergen Wroeging van Valere Lommel en Joke van der Steen (€33.000). De Nederlandse begunstigden: Schneider vs Bax van Alex van Warmerdam (€200.000), Brimstone van Martin Koolhoven (€200.000), de documentaire Waiting for Giraffes van Marco de Stefanis (€50.000) en de korte animatiefilm Splintertime van Rosto (€50.000).

Het Mediafonds heeft een nieuw potje gecreëerd voor scenaristen. Start heet het en het is alleen geldig voor 2014. Individuele scenarioschrijvers kunnen eenmalig maximaal 10.000 euro aanvragen. Opmerkelijke noviteit: een intentieverklaring van een omroep is niet nodig. Het ontwikkelde plan moet later wel aangeboden worden bij een publieke omroep.