It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 22 februari 2014

  • Datum 22-02-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Gouden Beer-winnaar Bai Ri Yan Huo (Black Coal Thin Ice)

VOD is DVD definitief voorbijgestreefd. In Berlijn zijn weer Beren uitgereikt. Nederlands succes op het Berlin Independent Film Festival. BMW komt met een vervolg op haar baanbrekende minispeelfilmpjes van ruim een decennium geleden. Nederhorror De Poel in première op Imagine. Alles is liefde krijgt Duitse versie. Nieuwe lichting Telefilms bekend.

DVD is zo 2013. De toekomst is aan VOD en de meest recente cijfers van entertainmentfederatie BEA bewijzen het. De omzet voor VOD gingen vorig jaar met 29,5% omhoog tot 123 miljoen euro. Daarmee is de verkoop van het digitale kanaal voor het eerst groter dan die van schijfjes. De DVD-verkoop kromp met 18% tot 121,3 euro. Ook Blu-Ray deed het niet goed. Voor deze drager moest een min van 5,2% worden genoteerd. De verkoop bleef steken op 12,1 miljoen euro.

In de Duitse hoofdstad is in afsluiting van de Berlinale de Gouden Beer uitgereikt aan Diao Yinan, de regisseur van Bai Ri Yan Huo (Black Coal Thin Ice). Ook de acteur Liao Fan uit die film werd gelauwerd, met de prijs voor beste acteur. Beste actrice vond de jury Haru Kuroki uit Chiisai Ouchi (The Little House). De Zilveren Beer ging naar Wes Anderon voor The Grand Budapest Hotel. De prijs voor beste regie ging naar Richard Linklater voor Boyhood.

Er was ook Nederlands succes in Berlijn. De Noors-Nederlandse so-productie Blind won het Europa Cinemas Label voor Beste Europese film in de Panorama-sectie. Regisseur Eskil Vogt won eerder al de prijs voor beste scenario op het Sundance Festival, waar de film in première ging.

Op het Berlin Independent Film Festival, het kleine broertje van het grote Berlijnse festival, heeft het Nederlandse Silent Ones de hoofdprijs in de wacht gesleept. De film van Ricky Rijneke nam het op tegen vijftien andere titels. De film heeft eerder al diverse prijzen gekregen en is genomineerd geweest voor een Tiger Award. Op het satellietfestival gewijd aan lowbudget-films waren ook Supernova en Cowboys janken ook te zien.

Minispeelfilmpjes van dertig seconden met onder andere Madonna, Clive Owen en Mickey Rourke en altijd een BMW uit de i-serie — zo zag de revolutie eruit die de Duitse automobielfabrikant ontketende in 2001 met haar serie online-reclamefilmpjes, die een totaal nieuwe invulling betekende van het begrip ‘online branded content’. Voor het eerst gaf een bedrijf meer uit aan productie dan aan het kopen van advertentieruimte. Het vernieuwende concept was goed voor een speciaal in het leven geroepen Titanium Lion op het festival van Cannes. Dit jaar komt BMW terug met een nieuwe serie. Of de topregisseurs van meer dan tien jaar geleden — Ang Lee, Guy Ritchie, John Woo, John Frankenheimer — gevraagd wordt terug te keren is nog niet bekend.

Hij zit nog in de post-productie maar een datum voor de première van De Poel is al vastgesteld. Nederhorrorfilm De Poel, met Carine Crutzen, Katja Herbers en Gijs Scholten van Aschat in de hoofdrollen, zal voor het eerst te zien zijn op het Imagine Film Festival in Amsterdam. Bij deze vertoning op 14 april in EYE zullen cast en crew aanwezig zijn. Vanaf 17 april is de film te zien in de bioscoop.

Alles is liefde was een gigantisch succes in Nederland: ruim één miljoen bezoekers. Dat moet in Duitsland ook lukken, moet regisseur Markus Goller gedacht hebben. Hij is deze maanden bezig met de opnamen van een remake die Alles ist Liebe gaat heten. Het eindproduct is vanaf 4 december in de bioscoop te zien.

De nieuwe lichting Telefilms is bekend gemaakt. Telefilms zijn speelfilms speciaal gemaakt voor televisie die inspelen op maatschappelijke thema’s en die gemaakt zijn met steun van het CoBO. Vanaf 2015 zijn de volgende films te zien zijn: Aanmodderfucker van Michiel ten Horn, Alaska van Philip Huff en Thomas Kaan, Dames 1 van Maurice Trouwborst, Sam & Floor van Danyael Sugawara, Sunny Side Up van Lourens Blok en Undercover van Bastiaan Kroeger en Boris Pavel Conen.