It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 21 november 2015

  • Datum 21-11-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

A Family Affair

Eerste prijzen IDFA uitgereikt en Franse onderscheiding voor directeur Ally Derks. Shortcutz introduceert publieksprijs. Premières in Parijs niet doorgegaan vanwege aanslagen. Al meer dan miljoen Nederlanders naar Spectre geweest. Nieuwe Nederhorror The Windmill in de maak. Roel Reiné waagt zich aan kinderfilm. Cinema Texel presenteert voorpremière Burnt. Holland, natuur in de delta weet succes De nieuwe wildernis niet te evenaren. Producent Andrea Occhipinti krijgt Europese oeuvreprijs. Freeze publieksfavoriet in Armeense hoofdstad.

Het IDFA is afgelopen woensdag begonnen en de eerste prijzen zijn uitgereikt. De Mediafondsprijs Documentaire 2015, ter waarde van €125.000, is toegekend aan Thomas Vroege. Met het geld kan hij zijn filmproject Theater of the Crowd realiseren. Tom Fassaert, regisseur van de festivalopener A Family Affair, kreeg het Cultuurfonds Documentaire Stipendium ter waarde van €50.000. IDFA-directeur Ally Derks werd aan het einde van de openingsceremonie benoemd tot Chevalier dans l’Ordre des Arts et Lettres door de Franse ambassadeur in Nederland, Laurent Pic.

Shortcutz, het internationale platform voor korte film, breidt haar Shortcutz Annual Awards uit met een publieksprijs. Vanaf begin december kan in diverse bioscopen en filmhuizen in Nederland gestemd worden voor de beste korte film van 2015. Er kan gekozen worden uit acht genomineerden. Ze zijn te zien in De Filmhallen in Amsterdam (13 december), Cinerama in Rotterdam (13 december), Lumière in Maastricht (14 december), Louis Hartlooper Complex in Utrecht (14 december), Natlab in Eindhoven (17 december) en Slieker Film in Leeuwarden (17 december). De prijs zal op 25 januari 2016 worden uitgereikt in EYE.

Jane Got a Gun heet de nieuwe film met Natalie Portman en Ewan McGregor en hij zou afgelopen maandag in Parijs in première gaan. Maar dat ging niet door nadat drie dagen daarvoor terroristen dood en verderf hadden gezaaid in de Franse hoofdstad. Om veiligheidsredenen uiteraard, maar de titel zal niet geholpen hebben. Ook de vertoning van Steven Spielbergs Bridge of Spies, een dag eerder in aanwezigheid van de regisseur, werd afgelast.

Drie weekenden had Spectre ervoor nodig om een miljoen Nederlandse bezoekers te trekken. De opbrengst van Spectre stond na vorig weekend op bijna €11 miljoen en dat is 9,3% hoger dan voorloper Skyfall. Dit jaar wisten maar twee films de grens van 1 miljoen bezoekers te doorbreken. In september ging Minions de nieuwe Bond voor.

Nick Jongerius, producent van Frankenstein’s Army en DoodEind, werkt aan zijn regiedebuut. The Windmill heet de internationale horrorfilm. Hoofdrollen worden vertolkt door onder andere Bart Klever (De poel), Charlotte Beaumont (Jupiter Ascending) en Games of Thrones-ster Noah Taylor. The Windmill gaat over een Australisch meisje dat op de vlucht voor haar verleden Amsterdam aandoet. Als ze optrekt met een groepje toeristen belandt ze in de omgeving van een sinistere windmolen.

Na een trits actiefilms en het succesvolle zeeheldenepos Michiel de Ruyter waagt regisseur Roel Reiné zich nu voor het eerst aan een kinderfilm. Het gaat om Stranders, de verfilming van het kinderboek dat Reiné’s vrouw Iris Strobbelaar onlangs uitbracht. De opnames beginnen in 2017. Tot die tijd zit Reiné onder meer in Thailand waar hij Hard Target 2 filmt.

Cinema Texel heeft de voorpremière van Burnt weten binnen te harken. Op dinsdag 24 november, twee dagen voordat de film in roulatie gaat, wordt de film vertoond. Burnt gaat over rock ‘n’ roll-chef Adam Jones die ooit de sterren van de hemel kookte, vervolgens alles verloor door drank en drugs, maar nu weer een gooi doet naar Michelin-roem. De gerechten die op het scherm worden klaargemaakt zijn ook live te proeven, als amuse tijdens het Film Food Event.

Zo’n kraker als De nieuwe wildernis — goed voor ruim 700.000 bezoekers — gaat Holland, natuur in de delta niet worden. De natuurdocumentaire over de Biesbosch wist tot nu toe pas 100.000 kijkers te trekken. En dat is ruim onder de 400.000 die producent Ton Okkerse verwachtte. Hij denkt dat het ligt aan het milde herfstweer van de afgelopen weken, dat niet echt bevorderlijk is voor de gang naar de bioscoop.

De Europese Coproductie Award — Prix Eurimages gaat dit jaar naar Andrea Occhipinti. De Italiaanse producent is oprichter van Lucky Red, een bedrijf dat de afgelopen 28 jaar onafhankelijke internationale filmproducties heeft geproduceerd (ruim 40) en gedistribueerd (meer dan 250). Onder de coproducties bevinden zich titels als This Must Be the Place van Paolo Sorrentino, Das Weisse Band van Michael Haneke en Mar Adentro van Alejandro Amenábar. De prijs wordt uitgereikt tijdens de European Film Awarsds Ceremony die op 12 december plaatsvindt in Berlijn.

De korte film Freeze van Maria Peters heeft op het International Film Festival for Children in de Armeense hoofdstad Jerevan de publieksprijs gewonnen. Freeze gaat over een meisje dat een magische fles vindt waarmee ze de tijd stil kan laten staan. Ze besluit de vondst te gebruiken om drie jongens aan te pakken die haar pesten. Freeze won eerder al een prijs in de VS en werd vertoond op festivals in Toronto, Hong Kong, Zuid-Korea en Denemarken.