It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 21 mei 2016

The Red Turtle
The Red Turtle in voorpremière tijdens Haarlemse Stripdagen. Videoclip van Radiohead en P.T. Anderson belandt bij EYE op de mat. Leonard Retel Helmrich onderscheiden in Cannes. Vergeten Rotterdamse bioscoop Kriterion tijdelijk weer actief. Hollywood-studio’s nog steeds behoorlijk homofoob. BoostNL gelanceerd om filmprojecten nog beter te ondersteunen. Virtual Reality tour door EYE. Twee films krijgen halve ton realiseringsbijdrage.
The Red Turtle draait momenteel in Cannes en pas op 7 juli gaat de nieuwe film van Michael Dudok de Wit in Nederland in première. Maar bezoekers aan de Stripdagen Haarlem kunnen de animatiefilm een maand eerder zien. Op 7 juni vindt een speciale voorpremière plaats in de Filmschuur.
Vanavond speelt Radiohead voor de tweede en laatste keer in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Voorafgaand aan de tournee waar deze optredens onderdeel van zijn, stuurde de band 35mm-films rond van de videoclip Daydreaming, die is geregisseerd door Paul Thomas Anderson. Eentje daarvan kwam terecht bij EYE. Op het filmblik stond: "We’ve made a film, here it is. We’d be happy if you played it!" En dat doet EYE dan ook. De korte film waarin shots uit Andersons eerdere speelfilms te herkennen zijn, draait als voorgerecht bij Heart of a Dog, Midnight Special en Creative Control. Alleen vandaag en morgen nog.
Leonard Retel Helmrich is op het filmfestival van Cannes onderscheiden door Artisan Festival International. Deze organisatie reikt jaarlijks prijzen uit aan belangwekkende filmmakers die iets hebben toegevoegd aan het vak. In het geval van Retel Helmrich is dat de door hemzelf ontwikkelde ‘single shot cinema’, de vloeiende take waardoor hij weinig hoeft te monteren na afloop en hij met minimale middelen onder moeilijke omstandigheden kan filmen. Hij maakte er onder andere de films mee die hem twee keer de hoofdprijs van IDFA en twee prijzen op Sundance opleverden.
In het kader van zeventig jaar wederopbouw van Rotterdam heeft architectenbureau MVRDV een enorme trap — 29 meter hoog en 57 meter lang — neergezet tegen het Groothandelsgebouw dat naast het Centraal Station staat. Wie omhoog klimt, kan een bezoekje brengen aan Kriterion. De bioscoop, die in 1961 opende in de dakopbouw maar sinds de jaren negentig geen dienst meer doet, is voor de gelegenheid weer geactiveerd. Na de voorstelling wordt het scherm weggeschoven en heb je ruim zicht over de stad. Voor Winy Maas, bedenker van de trap, een nostalgisch gegeven: "Vroeger zag ik Rotterdam na de film in Kriterion." Er kan nog tot en met 12 juni omhoog geklommen worden.
Afgelopen dinsdag was het Dag tegen Homofobie en Transfobie. Aanleiding voor GLAAD, een Amerikaanse organisatie die toeziet op representatie van LGBT’s in de media, om eens kritisch te kijken naar Hollywood. Op de 126 films die in 2015 zijn uitgebracht door de zeven grootste studio’s werd de Vito Russo Test losgelaten. Deze test meet of een film minstens één personage bevat dat homoseksueel of transgender is, terwijl de seksuele geaardheid niet zijn of haar belangrijkste karaktereigenschap is. Slechts 17,5% van de films slaagde. GLAAD wijdt dit lage percentage aan het risicomijdende gedrag van studio’s die hun films ook in China, Rusland of andere notoire homofobe afzetgebieden willen uitbrengen. TV-series als Orange is the New Black, Game of Thrones en Girls doen het veel beter op dit gebied.
Tijdens Cannes is BoostNL gelanceerd. Het behelst een samenwerking tussen coproductiemarkten CineMart en Holland Film Meeting. BoostNL richt zich op projecten waarvan de potentie en kwaliteit al zijn onderkend en geeft ze extra ondersteuning in de vorm van begeleiding op het gebied van zakelijke planning en creatieve besluitvorming. De programma werkt als een drietrapsraket. De aftrap wordt gegeven tijdens Holland Film Meeting (22-25 september). Dan volgt een tweede sessie in oktober of november. Tijdens het International Film Festival Rotterdam vindt dan de derde fase plaats.
Je hoeft niet meer per se het pontje achter Amsterdam CS te pakken om een bezoek te brengen aan EYE. Sinds afgelopen week is het mogelijk een virtual reality tour door het filmmuseum te maken. Het is een Engelstalige 360 graden-rondleiding door het gebouw door een virtuele gids. De tour is beschikbaar in de EYE VR-app, die gratis te downloaden is in App Store. Het is de bedoeling dat de app uitgroeit tot platform voor meer VR-experimenten.
Twee filmprojecten hebben in de voorjaarsronde van het Netherlands Film Fund + Hubert Bals Fund Co-production Scheme (voorheen het Hubert Bals Fund Plus) een realiseringsbijdrage van €50.000 gekregen. Het gaat om Window Boy Would Also Like to Have a Submarine van Alex Piperno en The Omission van Sebastian Schjaer.