It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 21 maart 2015

  • Datum 21-03-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Bloed, Zweet & Tranen

Bloed, Zweet & Tranen ook in roulatie in België. Kristallen Film voor Erbarme Dich: Matthäus Passion Stories. Ketelhuis gaat films ondertitelen voor doven en slechthorenden. Acht Nederlands-Vlaamse coproducties worden ondersteund door samenwerkende fondsen. Michiel de Ruyter oogst succes in LA als Admiral. Zweden vinden Het leven volgens Nino de beste jeugdfilm van het jaar. Bijna een miljoen aan Europees geld voor vier Nederlandse coproducties.

Hoewel het aantal Vlamingen dat woord voor woord Een beetje verliefd kan meelallen waarschijnlijk beperkt is, acht de distributeur van Bloed, Zweet & Tranen de Hazes-fanbase in België groot genoeg om de film ook daar uit te brengen. De biopic over de Amsterdamse volkszanger wordt op 2 april uitgebracht in Nederland. De zuiderburen volgen later die maand. Bloed, Zweet & Tranen vertelt het levensverhaal van Hazes aan de hand van de drie belangrijkste perioden in zijn leven: zijn jeugd, de jaren tachtig waarin hij doorbrak en de laatste maand voor zijn dood.

Pasen komt eraan: tijd voor Matthäus Passion. Ook in de bioscoop doet deze evergreen het goed. De documentaire Erbarme Dich: Matthäus Passion Stories van Ramon Gieling heeft inmiddels meer dan 10.000 bezoekers getrokken en is daarmee goed voor een Kristallen Film. De film ging in première tijdens de afgelopen editie van het IFFR en draait momenteel nog in 22 zalen. Tijdens Pasen wordt dat aantal tijdelijk opgevoerd tot 33.

Dat niemand daar eerder op is gekomen: Nederlandse films ondertitelen zodat doven en slechthorenden ze ook kunnen volgen. Het Ketelhuis in Amsterdam — ook initiatiefnemer van het festival Deaf in the Picture — gaat het nu doen, in samenwerking met Subs Media en Gofilex. Iedere maand komt er een nieuwe titel bij. Michiel de Ruyter 16+ bijt het spits af.

In het kader van de samenwerking tussen het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Nederlands Filmfonds hebben acht Nederlands-Vlaamse coproducties financiële ondersteuning ontvangen. Het gaat om bedragen tussen de €50.000 en €200.000. Het Nederlands Filmfonds draagt een halve ton bij aan de Belgische documentaire On Air en de korte animatiefilm Prospero. Twee ton is toegekend aan de speelfilms Kebab Royal en Tonic Immobility. Het Vlaamse fonds ondersteunt op haar beurt de volgende Nederlandse producties: How to meet a Mermaid en Strike a Pose (beide €50.000), Laila M en Monk (beide €200.000).

Michiel de Ruyter is de Atlantische oceaan overgestoken en oogstte ook daar succes, onder de naam Admiral. Bij een vertoning in Los Angeles waren agenten, studiobazen en potentiële geldschieters aanwezig. Regisseur Roel Reiné hoopt dan ook dat de film wordt opgepikt door een Amerikaanse distributeur. In Nederland hebben inmiddels meer dan een half miljoen bioscoopbezoekers het epos over de vaderlandse zeeheld gezien.

De Nederlandse familiefilm Het leven volgens Nino is op het Zweedse International Children and Young People’s Film Festival in Malmö uitgeroepen tot beste jeugdfilm van het jaar. Het is niet de eerste prijs die de film van Simone van Dusseldorp in de wacht sleept. Ook op Cinekid kreeg Het leven volgens Nino de prijs voor beste kinderfilm.

Nederlandse producenten weten de weg naar Europese subsidiepotjes te vinden. In de eerste ronde van 2015 heeft Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, bijna een miljoen euro toegekend aan vier Nederlandse coproducties. De majoritair Nederlandse speelfilms Monk, Meester Kikker en Walking to Paris kregen in totaal €761.000. De minoritaire coproductie Rehepapp werd bedeeld met €210.000. Sinds haar oprichting in 1988 heeft Eurimages al 1560 speelfilms en documentaires ondersteund.