It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 21 juni 2015

  • Datum 21-06-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Jurassic World

Jurassic World brengt in vier dagen ruim half miljard in laatje. KPN goes Netflix. Trappen uit Pantserkruiser Potempkin uitgeroepen tot film-cultureel erfgoed. Dubbelspel wordt verfilmd. Son of Saul Hongaarse inzending Oscars. Documentaire over goudsmid Fabergé eenmalig te zien. Scenario Glucklauf wint prijs in Brussel. Jack Faber naar Torino Film Lab. Maker Paradijsbestormers manipuleerde beelden van Syrisch bloedbad.

Meer dan een half miljard dollar in slechts vier dagen. Dat zijn de eerste verdiensten van Jurassic World. Wereldwijd werd er 511 miljoen dollar omgezet in het openingsweekend — het hoogste bedrag ooit. In VS — goed voor 200 miljoen dollar deed alleen The Avengers het beter in 2012. De recette in Nederland bedraagt ruim 2 miljoen euro. In het weekend na de première was 60% van de verkochte kaartjes bestemd voor Jurassic World.

Wat Netflix en Amazon kunnen, kunnen wij ook, moeten ze gedacht hebben op het hoofdkantoor van KPN. En dus lanceert het telecombedrijf eind 2016 een eigen tv-serie voor internet en interactieve tv: Brussel. Leon de Winter tekende voor het scenario dat gaat over een Nederlandse eurocommissaris en een beroepsmilitair bij de NAVO. De schrijver heeft zich laten inspireren door de Netflix-hitserie House of Cards. Behalve Brussel wil KPN ook documentaires gaan maken over sporters, hiphop en dance.

De beroemde trappen uit de film Pantserkruiser Potemkin van Sergei Eisenstein krijgen de eretitel ‘Schat van de Europese Filmcultuur’ toegekend. De European Film Academy wil met titel, waar een speciaal embleem bij hoort dat op de trappen wordt onthuld, belangstelling wekken voor plaatsen en instellingen met een symbolische betekenis voor de Europese filmcultuur. De trappen in Odessa zijn de vijfde plek die deze eer te beurt valt. Eerder werden uitverkozen: het Eisenstein Memorial Center in Moskou, het huis van de gebroeders Lumière in Lyon, het Bergmancentrum in Faro en de Wereld van Tonino Guerra in Pennabili.

Dubbelspel van Frank Martinus Arion is een absoluut hoogtepunt uit de Caraïbische en Nederlandse literatuur. Arions debuut uit 1973 werd in 2006 terecht uitverkozen om gratis te worden verspreid tijdens de CPNB-actie ‘Nederland leest’. Nu wordt het boek verfilmd door de Amerikaanse regisseur Ernest Dickerson.

Alom lof voor Son of Saul in Cannes, plus de Grand Prix. Logisch dus dat Hongarije de film van Laszlo Nemens over Sonderkommando’s in Auschwitz inzendt voor de Oscars. Hongarije is daarmee het eerste land dat zijn inzending bekend maakt. Nederland kiest in september welke film wordt afgevaardigd. Son of Saul wordt dit najaar uitgebracht in ons land.

Er zijn er vijftig van en de een is nog kostbaarder dan de ander: Fabergé eieren. De met edelstenen bezette pronkstukken die de Russische goudsmid Peter Carl Fabergé tussen 1895 en 1916 maakte, behoren tot ’s werelds grootste kunstschatten. De meesten zitten veilig weggestopt in kluizen van privé-eigenaren maar filmmaker Patrick Mark kreeg toegang tot de meest waardevolle collecties om zijn documentaire Fabergé — A Life of its Own te maken. Op 20 juli is de film eenmalig te zien in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Te zien is onder meer hoe een Amerikaanse ijzerhandelaar recentelijk een verloren gewaand ei vond.

Gluckauf heeft op het Brusselse Filmfestival de prijs voor beste scenario gewonnen. Het scenario voor de film van Remy van Heugten is van de hand van Gustaaf Peek. Gluckauf is een sociaal drama over de verstikkende liefde tussen en vader en zijn zoon, die zich als outlaws proberen staande te houden in een snel veranderend Limburg.

De Israëlische Jack Faber, alumnus van de Nederlandse Filmacademie, is geselecteerd voor het Torino Film Lab Frame Work-programma. Dit programma is bedoeld voor opkomende filmmakers die bezig zijn met hun eerste of tweede film. Faber werkt momenteel aan A A, een speelfilm over een groep Israëlische scholieren die na hun verplichte heritage tour door Polen een grap uithalen, die gruwelijk uit de hand loopt.

De documentaire Paradijsbestormers, die in 2014 werd uitgezonden door BNN, is verkocht aan Al Jazeera en maakt kans op de televisievakprijs TV-Beelden. Maar afgelopen week bleek de maker, Floor van der Meulen, aan haar verhaal ongerelateerde Syrische bloedbaden in de film heeft gemonteerd om de film dramatischer te maken. Bovendien heeft ze de documentaire met filmpjes van YouTube gelardeerd. ‘Ik ben een documentairemaakster, ik monteer niet op feiten’, was het verweer van Van der Meulen. BNN voegde daar aan toe: ‘ze is geen oorlogsjournalist’. IDFA heeft weer stof voor een aardig programma over de ethische grens tussen feit en fictie.