It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 21 juni 2014

  • Datum 21-06-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het Infoversum in Groningen

Eerste 3D-theater van Nederland in Groningen. JT Hilversum heeft primeur laserprojectie. Cinekid opent met Het leven volgens Nino. Debat over downloadverbod over zomerreces heen getild. Twee keer prijs in Brussel voor Afscheid van de Maan. Bio Vakantieoord krijgt opbrengst eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Weer onderscheiding voor Matterhorn.

Groningen heeft de primeur: het eerste 3D-koepeltheater van Nederland. Het heet Infoversum en ziet eruit als een Oscar Niemeyer-achtig ruimteschip. Voor de bouw is gebruik gemaakt van technieken en materialen uit de scheepsbouw. Van dit soort theaters zijn er niet meer dan een stuk of twintig wereldwijd. Er zullen geen speelfilms worden gedraaid maar films en visualisaties over kunst, cultuur en wetenschap.

Voor technologische innovatie op filmgebied moet je blijkbaar buiten de grote steden zijn. Hilversum heeft in oktober als eerste in ons land een filmtheater met laserprojectie. JT Hilversum is hiermee een van de eerste bioscopen in Europa die deze nieuwe techniek gebruikt. De projector — een Barco 6 primary Laser 3D (6P) om precies te zijn — is ontwikkeld door het Belgische bedrijf Barco, dat eerder ook al het Escape systeem met drie schermen introduceerde. Naast JT gaat ook Kinepolis de haarscherp beeld producerende machine in gebruik nemen in Antwerpen, Brussel, Lomme in Frankrijk en Madrid. Het zeven zalen tellende JT Hilversum vervangt de huidige twee complexen die de onderneming in de stad exploiteert.

De 28ste editie van Cinekid opent op 11 oktober met Het leven volgens Nino. De familiefilm onder regie van Simone van Dusseldorp (Kikkerdril, Briefgeheim) gaat over een 8-jarige jongen, wiens leven instort als zijn moeder plots wegvalt. Terwijl ook zijn vader en broer steeds meer afwijkend gedrag vertonen, verzeilt Nino in een eigen wereld waarin hij kan praten met dieren. Samen met het slimme konijn Bobby — een opmerkelijke rol van Adriaan van Dis — probeert hij het gezin weer bij elkaar te brengen. Vanaf 15 oktober draait Het leven volgens Nino in de bioscoop.

Op 10 april is het downloadverbod ingevoerd en voor afgelopen week stond het Tweede Kamer debat over dit onderwerp gepland. De VVD diende echter een verzoek tot uitstel in omdat de liberalen de uitspraak van een Europese rechtszaak over de Thuiskopieheffing willen afwachten. Daarmee wordt staatssecretaris Fred Teeven uit de wind gehouden, die het downloadverbod meteen invoerde na een uitspraak van het Europese hof, zonder eerst overleg te hebben met de Tweede Kamer. PvdA, SP, D66 en PVV hadden echter nog vragen over de consequenties voor de Thuiskopieheffing. Het uitstel wordt nu dan ook betiteld als ‘politieke sabotage’. De nieuwe datum is 24 september.

Afscheid van de Maan schopte het in Rotterdam tot Tiger-genomineerde maar vond in eerste instantie geen reguliere distributeur. Vanaf 3 juli wordt de film van Dick Tuinder alsnog uitgebracht in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Deventer en Nijmegen. Het festivalcircuit begint Afscheid van de Maan ook te ontdekken. Op het Brussels Film Festival was de in de jaren zeventig gesitueerde tragikomedie goed voor twee prijzen: de Best Image Award en de Prime TV Prize voor beste film.

Al sinds jaar en dag zamelt de bioscoopbranche geld in om gehandicapte kinderen een onbezorgd uitje te bezorgen — iedereen heeft wel eens zo’n filmpje van Bio Vakantieoord voorbij zien komen. Soms krijgt de stichting hulp uit onverwachte hoek. Van de haringveiling bijvoorbeeld, die de opbrengst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe doneerde aan Bio Vakantieoord. Het vaatje leverde 56.500 euro op.

Het zal aan het onderwerp liggen — homoseksualiteit — en de uitwerking ervan — droogkomisch — die Matterhorn zo populair maken op festivals. Na de publieksprijs in Rotterdam volgden prijzen in onder andere Roemenië, Rusland en Spanje. En daar komt nu de hoofdprijs van het filmfestival van Cabourg (Noord-Frankrijk) bij. De prijs moest gedeeld worden met het Franse Party Girl, dat ook ogen gooide in Cannes en dat in september in Nederland uitkomt. Het in romantische films gespecialiseerde festival vond plaats voor de 28ste keer.