It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 21 december 2013

  • Datum 21-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Her

De 43ste editie van het IFFR opent met Her van Spike Jonze. Presidentiële onderscheiding uit de Filipijnen voor actrice Johanna ter Steege. Festivalhits van het afgelopen IDFA gaan op tournee. LUX in Nijmegen heeft een nieuwe directeur. Estland en Litouwen erkend door European Film Promotion-netwerk. Eerste zes kandidaten voor Tiger Award voor korte film bekend. Belangrijke Britse prijs voor Tula The Revolt.

De 43ste editie van het International Film Festival Rotterdam opent voor publiek op 22 januari met een speciale preview van Her. In deze nieuwste film van Spike Jonze, die gesitueerd is in het Los Angeles van de nabije toekomst, speelt Joaquin Phoenix een schrijver, die in opdracht persoonlijke, aangrijpende brieven produceert. Via een experimenteel communicatiesysteem komt hij contact met ‘Samantha’ (Scarlett Johansson). Een band die zich ontwikkeld tot liefde kan niet uitblijven.

Lilet Never Happened heeft al de nodige prijzen gewonnen in het internationale festivalcircuit, maar nu kan er wel een heel bijzondere aan worden toegevoegd: een Filipijnse presidentiële onderscheiding voor actrice Johanna ter Steege. Ter Steege krijgt de onderscheiding voor haar rol in de film over een meisje dat in de kinderprostitutie van Manilla terechtkomt.

Vanaf januari gaat The Best of IDFA on Tour weer van start. Het programma bevat vier festivalhits uit de 26ste editie van IDFA en is te zien op 37 plaatsen in heel Nederland en in Antwerpen. De geselecteerde titels zijn: A Letter to Nelson Mandela van Khalo Matabane, Return to Homs van Talal Derki, Twin Sisters van Mona Friis Bertheussen en Our Curse van Tomasz Sliwinski. Tergelijkertijd met dit programma trekt ook IDFA Junior on Tour door het land. De jeugddocumentaires die hiervoor zijn gekozen, zijn: Lydia Blijft van Eline Helena Schellekens, The Red Carpet van Manuel Fernández en Iosu López, Layla’s Melody van Jens Pedersen en Taj Mohammad Bakhtari en Plank van Billy Pols.

Het grootste filmhuis van Nederland, LUX in Nijmegen, heeft vanaf 1 januari een nieuwe directeur. Oeds Westerhof, die na drie jaar zich nu geheel gaat richten op Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, wordt opgevolgd door Pepijn Kuyper. Kuyper is afkomstig van adviesbureau BMC en is als directeur-bestuurder betrokken bij kunstencentrum Ateliers Majeur.

Estland en Litouwen zijn sinds respectievelijk 1991 en 1990 onafhankelijke staten maar in de wereld van de filmpromotie golden ze tot deze week niet als soevereine entiteiten. Daar is nu verandering in gekomen doordat European Film Promotion de aanvragen voor individueel lidmaatschap van het Lithuanian Film Centre en het Estonian Film Institute heeft goedgekeurd. Hiervoor werden de organisaties, samen met het filminstituut van Letland, vertegenwoordigd door de parapluorganisatie Baltic Films. Vanaf 1 januari 2014 telt het EFP-netwerk 35 organisaties afkomstig uit 34 landen.

De eerste zes korte films die meedingen naar een Tiger Award voor korte films zijn bekend. Het gaat om de computeranimatiefilm The Chimera of M van Sebastian Buerkner, het in grandioze Hollywoodstijl gefilmde Inferno van Yael Bartana, het documentaire essay Letter to a Refusing Pilot van Akram Zaatari, het magisch-realistische Unmistaken Hands: Ex Voto F.H. van de Quay Brothers, de Noord-Korea docu Village modèle van Hayoun Kwon en sprookjesachtige The Voice Thief van Adan Jodorowsky.

De speelfilm Tula: The Revolt van Jeroen Leinders heeft de Grote Jurypijs gekregen bij de uitreiking van de London Film Awards. Tula: The Revolt gaat over de slavenopstand die in 1795 plaatsvond op Curaçao. De hoofdrollen worden gespeeld door Danny Glove, Jeroen Krabbé en de vorig jaar overleden Jeroen Willems.