It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 20 september 2014

  • Datum 20-09-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Wolf maakt kans op een European Film Award

Wolf maakt kans op European Film Award. Jubileumvertoning Schatjes! uitgesteld. Oeuvreprijs voor Rutger Hauer. Cameraman nieuwe James Bond-film Nederlander. Toscaanse bruiloft naar Moskou. Verhuizend Lumière Cinema roept publiek op mee te denken. Oorlogsgeheimen vertoond op oorlogskerkhof. Nederlandse producenten kunnen voor het eerst meedoen aan European Connections. Zes nieuwe Telefilms. Nominaties Zilveren Krulstaart bekend.

Vijftig titels zijn geselecteerd die kans maken op de titel Beste Europese Film van 2014. En op die longlist voor de 27ste editie van de European Film Awards staat ook Wolf. De film van Jim Taihuttu gaat de strijd aan met titels uit 31 verschillende landen. De meer dan drieduizend leden van de European Film Academy zullen de komende weken hun stem uitbrengen om te bepalen welke films het finale nominatielijstje halen. Op 8 november wordt tijdens het European Film Festival in Sevilla bekend gemaakt wie kans maakt op de prijzen voor beste film, regisseur, acteur, actrice en scenarioschrijver.

Polderklassieker Schatjes! bestaat dit jaar dertig jaar. Reden om de film, die geldt als een van de grootste Nederlandse bioscoopsuccessen van de jaren tachtig, weer eens te vertonen. Dat had moeten gebeuren op 17 september in Het Ketelhuis in Amsterdam. De gedigitaliseerde versie was echter niet op tijd klaar en de eenmalige feestvertoning moest worden uitgesteld. De nieuwe datum is nu 5 november.

Sir Ben Kingsley en Morgan Freeman gingen hem voor. En nu heeft ook Rutger Hauer een Grand Acting Award. Festival Film by the Sea kende Hauer de prijs toe vanwege zijn ‘indrukwekkende en internationale oeuvre’. De blonde acteur, die allereerst bekend via tv werd als ridder Floris, brak in 1973 als filmacteur door met Turks Fruit en speelde onder andere in Soldaat van Oranje, Blade Runner, Batman Begins en De Heineken ontvoering. Onlangs was hij nog te zien in de tv-serie True Blood en in 2015 speelt hij Maarten Tromp in Michiel de Ruyter. Hauer is de enige Nederlandse acteur die ooit een Golden Globe gewonnen heeft, voor zijn rol in de tv-serie Escape from Sobibor.

De nieuwe James Bond-film wordt gedraaid door een Nederlander. Hoyte van Hoytema begint in december aan de opnamen voor het 24ste en vooralsnog titelloze deel uit de 007-reeks. Van Hoytema stond eerder al achter de camera voor onder andere The Fighter, Let the Right One in en Tinker Taylor Soldier Spy. De release van de nieuwe James Bond-film staat gepland voor 23 oktober 2015.

Vorige jaar organiseerde European Film Promotion in Moskou de eerste editie van WestWind en die is — ondanks gedoe in Oekraïne en boycots heen en weer — zo goed bevallen dat er een vervolg komt. Dit jaar heeft het Russische festival voor Europese publieksfilms onder andere gekozen voor Toscaanse bruiloft. Naast de romkom van Johan Nijenhuis staan negen andere titels op het programma.

Lumière Cinema in Maastricht gaat verhuizen en dat zal niet onopgemerkt gaan. De aftrap voor de verhuiscampagne werd op 14 september gegeven tijdens Het Parcours, de Maastrichtse versie van de Uitmarkt. Bezoekers konden toen bioscoopstoelen testen en hun voorkeur aangeven. Het publiek wordt sowieso uitgenodigd om de komende vijftien maanden zijn mening te geven en zo de plannen voor de nieuwbouw mee vorm te geven. Eind 2015 opent het nieuwe filmtheater in het voormalige ketelhuis van de oude Sphinxfabriek haar deuren.

Het was een primeur: een filmvertoning op een oorlogskerkhof. Ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van de gemeente Eijsden-Margraten werd Oorlogsgeheimen vertoond op de Amerikaanse erebegraafplaats in Margraten. Een groot contingent oorlogsveteranen woonde de gebeurtenis bij. Ook in de rest van het land doet de film het goed. Al meer dan 150.000 mensen kochten een kaartje voor het drama over twee jeugdvrienden wiens vaders tijdens de oorlog lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

In februari 2015 kunnen voor het eerst Nederlandse producenten een project indienen voor Euro Connections, het grootste en belangrijkste coproductieplatform voor korte film in Europa. Het Filmfestival Go Short doet de voorselectie en kiest één Nederlands project om voor te dragen aan de internationale jury in Clermont-Ferrand, waar het International Short Film Festival plaatsvindt. Uiteindelijk mogen zestien producenten hun project pitchen.

Er komt weer een nieuwe reeks Telefilms aan. Vanaf 24 januari 2014 zullen ze wekelijks te zien zijn op NPO3. Het gaat om de tragikomedie Aanmodderfakker van Michiel ten Horn, de romantische voetbalkomedie Dames 4 van Maurice Trouwborst, het liefsdesdrama Groenland van Tomas Kaan, de thriller Sunny Side Up van Lourens Blok, de hedendaagse lovestory Het mooiste wat er is van Danyael Sugawara en de misdaadfilm Undercover van Boris Paval Conen.

Volgende week, op 26 september, wordt hij uitgereikt: de Zilveren Krulstraat, vakprijs voor scenaristen. De prijs, die in 2001 in het leven werd geroepen door het Netwerk Scenarioschrijvers, wordt uitgereikt in drie categorieën. In de categorie TV-serie zijn de genomineerden: Frank Ketelaar (De Prooi), Marnie Blok (Ramses) en Michael Leendertse (Smeris). In de categorie speelfilm gaat de strijd tussen: Henk Burger (After the Tone), Moniek Kramer (Lucia de B.) en Jim Taihuttu (Wolf). En in de categorie kortfilm zijn de kanshebbers: Luuk van Bemmelen (Verzet), Martijn Hillenius (Vingers) en Thomas van der Ree (Pony Place).