It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 20 mei 2017

  • Datum 20-05-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De eetclub

De eetclub in de ban in Oeganda. Ere-BAFTA voor Ab Fab-actrice Joanna Lumley. Derde seizoen Twin Peaks vanaf maandag ook in Nederland te zien. Netflix-films zorgen voor onrust in Cannes. Get Out-regisseur maakt horrorserie voor HBO. Disney gechanteerd vanwege vijfde Pirates-film. Verhoeff maakt documentaire over Koch. Release Kidnap maanden uitgesteld. Gamen in bioscoop steeds meer trend. Veboli koppelt gebruikers aan recensenten. Roel Reiné promoot nieuw Marvel-project. Thomas Acda regisseert eerste bioscoopfilm.

Oeganda is een van de 77 landen ter wereld waar homoseksualiteit bij wet verboden is en wordt bestraft met een verblijf in het gevang. Niet alleen ’tegennatuurlijke handelingen’ zijn uit den boze maar ook het Poetiaans klinkende ‘propageren van homoseksualiteit’. En De eetclub (2010) van Robert Jan Westdijk valt in die categorie volgens de Oegandese autoriteiten. De film is daarom geschrapt uit het programma van het Europese filmfestival dat dezer dagen plaatsvindt in het Oost-Afrikaanse land. De ambassade heeft zich beklaagd bij de lokale mediaraad maar dat heeft de zedenmeesters niet mogen vermurwen.

Het dankwoord was helemaal in Ab Fab-stijl, inclusief ‘sweety darlings’. Afgelopen zondag ontving Joanna Lumley een ere-BAFTA voor haar oeuvre, de hoogste onderscheiding binnen de Britse film- en tv-wereld. Het gebeurde in het kader van de BAFTA TV Awards. De prijs voor beste dramaserie ging naar Happy Valley.

Maandag is het zover: dan begint het langverwachte derde seizoen van Twin Peaks. En slechts enkele uren na de première in de VS is het vervolg op David Lynch’ cultserie uit de jaren negentig ook te zien in Nederland. Videoland heeft de rechten voor Nederland gekocht.

De grootste controverse van Cannes 2017 is niet de gephotoshopte taille van Claudia Cardinale maar de deelname van Netflix-films aan de competitie. Voorafgaand aan het festival werd besloten de regels pas volgend jaar aan te passen, maar juryvoorzitter Pedro Almódovar maakt zich er sterk voor dit jaar al titels uit te sluiten die niet in de bioscoop worden vertoond. Jurylid Will Smith tilt er niet zo zwaar aan en wil Okja en The Meyerowitz Stories best meenemen in de beoordeling. Maar nu mengt ook het publiek zich in de discussie. De vertoning van Okja moest al na vijf minuten worden stilgelegd. Primair vanwege een technische storing, maar het aanhoudende boegeroep zal toch ook een rol hebben gespeeld. Na een korte pauze werd de film alsnog geheel afgespeeld.

Jordan Peele heeft met Get Out flink wat records gebroken. Zo staat de film nu te boek als best verdienende titel ooit gebaseerd op een origineel script. Tegenover de bescheiden kosten van €4 miljoen staan recettes ter waarde van €193 miljoen. HBO was er als de kippen bij en contracteerde Peele voor een serie. Lovecraft Country gaat de horrorfeuilleton heten en hij gaat over een jongen die met zijn oom en vriendin door de VS rijden in de jaren vijftig, op zoek naar zijn vader.

Ook Disney is slachtoffer geworden van ransomware. Hackers hebben een kopie van de vijfde Pirates of the Carribean-film in handen gekregen en dreigen hem op internet te zetten, tenzij de studio een niet nader genoemd bedrag. Dead Man Tell No Tales staat gepland voor een release op 26 mei. Disney weigert te betalen en heeft contact opgenomen met de FBI.

Zijn bestseller Het diner werd al drie keer verfilmd en niet een keer op een manier die zijn goedkeuring kon wegdragen. Stof genoeg dus voor een documentaire. Pieter Verhoeff maakt die film over Herman Koch en hij wordt deze winter uitgezonden door Het Uur van de Wolf. Verhoeff volgde de auteur tijdens de afgelopen boekenweek, waar hij het bijbehorende geschenk voor schreef. De titel is De woede van Koch.

Kipnap zou eigenlijk al in de bioscoop moeten draaien maar de Nederlandse release is uitgesteld — voor enkele maanden. Volgens distributeur Dutch Film Works is dit gedaan onder grote druk van de Amerikaanse producenten. De reden: een grote release in augustus in de VS. Daar wordt veel verwacht van de thriller met Halle Berry in de rol van een moeder wier kind wordt ontvoerd om vervolgens het heft in eigen hand te nemen.

Gamen in de bioscoop zal in de toekomst steeds normaler worden, schrijft Holland Film Nieuws. Gameontwikkelaar Gamestad organiseerde vorig jaar een Minecraft-dag in bioscoop Rembrandt in Arnhem. Morgen en volgende week volgen Cinemeerse in Hoofddorp en Cinemagnus in Schagen. Gamestad studeert ook op de mogelijkheid een bioscoopbattle te organiseren.

Veboli heeft een nieuwe functie ontwikkeld. De site die gepersonaliseerd filmadvies geeft, heeft afgelopen week gebruikers gekoppeld aan een recensent bij wijze van persoonlijk filmadviseur. Veboli werkt samen met 36 Nederlandse filmrecensenten. Het moet gek lopen wil daar niet tenminste één scribent tussen zitten die bij je eigen smaak past.

Roel Reiné (Michiel de Ruyter) komt binnenkort weer in Nederland filmen voor zijn historische epos Redbad. Maar voor die tijd is hij nog druk met het promoten van zijn nieuwe project Inhumans. De pilot van de nieuwe Marvel-serie moet een brug slaan tussen bioscoop en televisie. De eerste twee afleveringen zijn bedoeld voor het grote scherm, daarna gaat de serie door op tv. Volgens planning draait Inhumans in september in de bioscoop.

Na de telefilm Fake heeft Thomas Acda de smaak van het regisseren te pakken. De week zijn de opnames begonnen van Oh Boy, zijn eerste bioscoopfilm. De film gaat over een liedjesschrijver die er na de dood van een vaste scharrel achter komt dat hij een acht maanden oude zoon heeft. Oh Boy komt op 9 november uit in de bioscoop.