It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 20 februari 2016

  • Datum 20-02-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Nick Janssen en Wout Kanters

Jonge Brabanders elf keer genomineerd voor Amerikaanse webfilmprijzen. Kort geding tussen distributeurs en filmmakers eindigt in betaling. Regionale publieke omroepen vrezen geen documentaires meer te kunnen maken. Black niet te zien in Frankrijk. Brand in Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hoogste weekomzet ooit bioscopen behaald in Chinese bioscopen. Apple maakt eigen serie met seks en geweld. Nieuw bioscoopcomplex in Veldhoven.

Elf nominaties voor prijzen tijdens het Los Angeles Web festival. Het is niet eerder voorgekomen dat Nederlandse makers zoveel nominaties kregen op het Amerikaanse festival dat geldt als het oudste en bekendste ter wereld. Helemaal niet slecht voor twee jongens uit Brabant, Nick Janssen en Wout Kanters. De 22-jarigen hebben zichzelf leren filmen en monteren en begonnen vorig jaar het YouTube-kanaal Woody Wonder. Met hun TED-serie, waarin een geanimeerde teddybeer zich misdraagt, dingzen ze mee naar zeven prijzen. The Pickle Pie is ook nog genomineerd in vier categorieën. De winnaars van de webfilmprijzen worden begin april bekend gemaakt.

Ziggo, KPN en andere distributeurs gaan filmmakers betalen voor het uitzenden van televisieprogramma’s. Dat is de uitkomst van het kort geding dat op 27 januari werd aangespannen en waar de rechter afgelopen donderdag uitspraak in deed. De collectieve beheersorganisaties van acteurs, regisseurs en scenarioschrijvers — samen opererend onder de naam PAM — waren naar de rechter gestapt omdat de distributeurs — verenigd onder de paraplu van RODAP — de vergoedingen over de tweede helft van 2015 pas wilden uitkeren als aan bepaalde voorwaarden waren voldaan. De vorderingen zijn niet toegewezen maar onder druk van het kort geding hebben de distributeurs toegezegd het bedrag toch te betalen.

De opheffing van het Mediafonds per 1 januari 2017 werpt zijn schaduw al vooruit. Dertien regionale publieke omroepen hebben al laten weten dat ze zonder de steun van het fonds — jaarlijks €2 miljoen — waarschijnlijk geen documentaires meer kunnen maken. Concreet betekent het dat er zes à zeven films minder gemaakt zullen worden. Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat de regionale omroepen voor alternatieve financiering moeten onderhandelen met de NPO, die jaarlijks €16 miljoen opzij heeft gezet voor documentaires.

Het riekt naar zelfcensuur. De Franse distributeur Paname Distribution kocht vorig jaar de rechten voor Black maar heeft nu besloten de film niet uit te brengen. Frankrijk zou nog niet klaar zijn voor de Belgische film, een Romeo en Julia-verhaal dat zich grotendeels afspeelt in de Brusselse wijk Molenbeek waar ook de Bataclan-aanslagplegers vandaan kwamen. Bovendien hebben veel bioscoopexploitanten al aangegeven de film niet te willen draaien. Black, dat in Nederland al draait sinds 14 januari, heeft in België veel succes gehad en diverse prijzen gewonnen.

Brand in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft voor flink wat rookontwikkeling gezorgd. Het gebouw in Hilversum moest afgelopen maandag ontruimd worden. Of er schade is aan de grote collectie audiovisueel erfgoed is nog niet duidelijk.

China rukt op als bioscoopgrootmacht. Het land heeft nu ook het record voor hoogste bioscoopomzet in een week in handen. Het vorige record werd eind 2015 gezet in Noord-Amerika toen in zeven dagen tijd $530 miljoen werd omgezet. De Chinezen gingen daar met $548 miljoen ruim overheen. Het was de combinatie van Chinees Nieuwjaar en Valentijnsdag die zorgde voor zo’n piek.

Netflix en Amazon maken al eigen series en films. Apple kan niet achterblijven. Apple-bestuurslid Dr. Dre neemt het voortouw. De voormalige rapper en muziekproducent die zijn fortuin maakte met zijn aan Apple verkochte koptelefoonmerk Beats werkt aan een serie getiteld Vital Signs. Alle succesingrediënten zijn aanwezig: geweld, seks en hiphop. Dr. Dre trad recentelijk al op als producent van Straight Outta Compton, de film over zijn eigen carrière bij N.W.A., de legendarische hiphopgroep uit LA.

De Nederlandse bioscoopmarkt is blijkbaar nog lang niet verzadigd. Er komt weer een nieuw complex bij, dit keer in Veldhoven. De exploitant is RSB Cinemas, dat al theaters heeft in Wijchen, Houten, Malden, Uden en Beuningen. Het nieuwe complex telt vier zalen met in totaal 550 stoelen. De opening staat gepland voor het eerste kwartaal van 2017.