It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 20 december 2014

  • Datum 20-12-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter in première in Scheepvaartmuseum. Personages Wiplala krijgen plekje in Madurodam. Opvolger van Max & Billy’s Drill Machine Girl gemaakt door 22-jarige vlogger uit Deventer. CineMec Utrecht geeft voorproefje. Ruim twee miljoen euro aan realiseringsbijdrage voor vier producties. Oscar-barometer slaat nu door naar Birdman. Bond-baddie goes green. Eindelijk vervolg op Finding Nemo. Verdwijnen krijgt steun uit Europa.

Fury ging onlangs in première op een kazerne, de animatiefilm Zarafa deed het vorig jaar in het dagverblijf van giraffes in de Amersfoortse Zoo. En ook Michiel de Ruyter, die eind volgende maand in première gaat, zal op een gepaste plek gelanceerd worden: het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. In een speciaal te bouwen bioscoop kunnen 1200 gasten terecht. Het Scheepvaartmuseum heeft voor de gelegenheid een route door het gebouw ontworpen die langs historische objecten leidt die iets te maken hebben met Michiel de Ruyter.

Opgenomen in het arsenaal van Madame Tussauds is natuurlijk de allerhoogste eer maar een plekje in Madurodam is een goede tweede. De personages uit Wiplala, het door Tim Oliehoek verfilmde boek van Annie M.G. Schmidt, hebben een plaatsje gekregen naast het Paleis op de Dam in de miniatuurstad. In de film speelt het verhaal zich voor een groot deel af bij dit monument.

Max & Billy’s Drill Machine Girl, de eerste online serie die EYE en MovieZone samen ontwikkelden, was een groot succes en werd zelfs genomineerd voor een Digital Emmy. Hoofdrolspeler Lisa Smit heeft nu ook de belangrijkste rol in de opvolger, Guys Night. De maker is Bardo Ellens, een 22-jarige vlogger uit Deventer voor wie dit de eerste grote productie is. Guys Night is een komische zombiefilm over een avondje stappen met vrienden dat helemaal verkeerd loopt als de Apocalypse uitbreekt en Deventer wordt bestormd door hongerige zombies. De film gaat op 22 december in première in EYE.

In de zomer van 2015 opent CineMec Utrecht en is de Domstad in één klap zeven zalen en tweeduizend bioscoopstoelen rijker. Bij wijze van voorproefje opent is de bioscoop al tijdelijk geopend voor vijf voorstellingen per dag. Onder andere Wiplala, Mees Kees op de planken, Annie en Gooische Vrouwen 2 zijn er te zien, plus een enkele kerstfilm. De nieuwe bioscoop zal, net als het multifunctiecomplex in Ede waarnaar hij is gemodelleerd, na opening ruimte bieden aan meer dan alleen film. Daarom wordt in Utrecht op 31 december het oudejaarsgala van de Berliner Philharmoniker vertoond en geeft natuurfotograaf Frans Lanting op 25 januari onder de titel The Art of Seeing een multimediale lezing over zijn carrière.

Het Nederlands Filmfonds heeft ruim twee miljoen euro aan realiseringsbijdragen toegekend aan vier producties. Een bedrag van €550.000 gaat naar Hotel de grote L van regisseur Ineke Houtman en scenarist Sjoerd Kuyper. Eenzelfde bedrag gaat naar Miss Sing Song Suriname van regisseur Mischa Kamp en scenarist Fiona van Heemstra. Een half miljoen euro elk is er voor De Kleine Vampier 3D (regie: Richard Claus en Karsten Kiilerich, scenario: Richard Claus en Larry Wilson) en Prooi (regie en scenario: Dick Maas).

Tot nu toe gold Boyhood als favoriet voor de Oscars maar nu slaat de barometer door naar Birdman. De nominaties voor de Critics’ Choice Movie Awards zijn hiervoor verantwoordelijk. De prijzen, die 15 januari 2015 worden toegekend op basis van stemming door leden van de Broadcast Film Critics Association, gelden als goed indicator voor de Oscars; in de afgelopen vijftien jaar hadden de critici twaalf keer dezelfde mening als de Academy-leden wat betreft de prijs voor beste film. Birdman werd dertien keer genomineerd voor de Critics’ Choice Movie Awards, The Grand Budapest Hotel elf keer en Boyhood acht keer. In totaal werden 61 films genomineerd in 28 categorieën.

Van James Bond was al bekend dat hij in de nieuwe film, Spectre, merktrouw blijft en in een Aston Martin zal rondrijden — het nieuwe model DB10. Maar nu is bekend in welk vehikel Bonds tegenstander Oberhausen zich gaat voortbewegen: een splinternieuwe, hybride Jaguar C-X75. En daarmee is de door Christoph Waltz gespeelde schurk de eerste milieubewuste Bond-slechterik. Jaguar zet de wagen dan ook in de markt met de slogan: Good to be Bad. Het reclameteam van Aston Martin antwoordt met Good to be Bond.

Finding Nemo dateert van alweer elf jaar geleden. En eindelijk is er nieuws van de langverwachte vervolgfilm van Pixar. Die gaat Finding Dory heten en draait om Nemo’s hyperactieve reisgenoot Dory, die erachter komt dat ze geboren is in het Marine Biology Institute of California en besluit terug te reizen om haar ouders te vinden. De stem van Dory zal weer worden ingesproken door Ellen DeGeneres.

De speelfilm Verdwijnen van scenarist Jolein Laarman en regisseur Boudewijn Koole krijgt €270.000 Europese ondersteuning van Eurimage. De Nederlandse producent Waterland Film coproduceert Verdwijnen, over de ongeneeslijk zieke Roos die te kwaad is over het verleden om haar moeder en halfbroertje het nieuws te vertellen, samen met Sweet Films uit Noorwegen. Met de toekenning van deze laatste ondersteuning komt het totaal aan Europees geld dat aan Nederlandse majoritaire en minoritaire coproducties op €1.963.000. Eerder al ging er geld naar Our Sun, Schneider vs Bax, Belgica, The Commune en Humidity.