It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 2 juni 2018

  • Datum 02-06-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Bezoeker bij VR-installatie Carne y arena

Oscar-winnende VR-installatie naar Amsterdam en Rotterdam. Gedoe rondom Redbad en YouTube. Memories of You en To Catch a Fly grote winnaars eerste editie Tilburgs Film Festival. Morgan Freeman eist excuses CNN. Weer Fortuyn-serie afgeblazen. Europees hoofdkantoor Discovery mogelijk naar Amsterdam. Gewoon vrienden in première in VS. Zaanstad krijgt eigen filmfestival. Loes Luca tegenover Elvira Mínguez in Mi Vida. Gouden Film voor De matchmaker. Wefilm maakt anti-rookfilmpje. Cinema Junior kent vier realiseringsbijdragen toe.

Op blote voeten door het brandende woestijnzand, altijd op je hoede voor de grenspolitie, of erger nog: moorddadige bendes. Alejandro Gonzalez Iñárritu maakt met zijn virtual reality-installatie invoelbaar hoe het is om als vluchteling aan de Amerikaans-Mexicaanse grens te staan. De regisseur won er een Oscar mee. Vanaf 15 juni is Carne y arena te zien in Nederland. Eerst in EYE als onderdeel van de serie Xtended. Daarna in de Fenixloods in Rotterdam, waar hij te zien is tot en met het International Film Festival Rotterdam.

Groot was de verontwaardiging toen afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat YouTube de trailer van Redbad zou hebben geweigerd. Dat riekt naar censuur door een stel Christelijke moraalridders, vond producent Klas de Jong. D66-Europarlementariër Marietje Schaake stelde vragen in het Europarlement. Maar het blijkt allemaal minder erg dan in eerste instantie leek. Het was namelijk niet YouTube die het filmpje weigerde maar Google AdWords. Die dienst wilde de trailer niet als advertentie voor andere YouTube-filmpjes zetten. Het filmpje is overigens nog gewoon te zien. En Redbad heeft weer een hoop free publicity gekregen.

Memories of You
en To Catch a Fly zijn de grote winnaars van de eerste editie van het Tilburgs Film Festival. Beide films gingen met drie prijzen naar huis. Regisseur Bart Schrijver won met Memories of You de onderscheidingen voor beste film, beste scenario en beste art direction. To Catch a Fly van Sanne Kortooms won de prijzen voor beste regie, beste acteur (Manou Kersting) en de publieksprijs.

Morgan Freeman eist excuses van CNN en een rectificatie. De zender berichtte vorige week dat de acteur door minstens acht vrouwen is beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Freemans advocaat stelt dat de vrouwen woorden in de mond zijn gelegd. CNN heeft het bericht niet ingetrokken.

"Te politiek" zou de serie over Pim Fortuyn zijn. En daarom trok de NPO er de stekker uit. Dat beweert althans scenarioschrijver Ger Beukenkamp tegenover online scenariomagazine Plot. Beukenkamp had de serie zo goed als af toen hij eind 2016 te horen kreeg dat het niet meer doorging. Hij vermoedt dat het iets te maken had met de aanstaande verkiezingen, waarbij de PVV hoge ogen gooide. De NPO houdt het erop dat de kwaliteit gewoon niet goed genoeg was. Dit is overigens niet de eerste keer dat een tv-serie over Fortuyn is getorpedeerd. Eerder al beklaagde Eddy Terstall zich over de AVROTROS die zijn scenario ongelezen terzijde schoven.

Amsterdam is met de Europese hoofdvestiging van Netflix al een internationale speler in het mediaveld. Maar die positie wordt nog steviger als ook Discovery naar de hoofdstad verhuist. Het Amerikaanse mediabedrijf dat eigenaar is van onder andere Discovery Channel, Eurosport en Animal Planet heeft nu nog een Europees hoofdkantoor in Londen maar wil daar weg in verband met "technologische innovatie". Concurrent is Warschau, de woonplaats van Kasia Kieli, hoofd van Discovery Europa.

De Nederlandse telefilm Gewoon vrienden beleeft op 20 juni zijn internationale première in de Verenigde Staten. De coming of age-film, die eerder dit jaar te zien was op NPO, wordt vertoond tijdens een festival in San Francisco. Gewoon vrienden gaat over twee jongens die verliefd op elkaar worden.

Zaanstad krijgt een eigen filmfestival. Vandaag en morgen worden op vijf locaties langs de Zaan films vertoond. De zaterdag is bestemd voor premières en muziekfilms. Op zondag staan films met een internationaal karakter geprogrammeerd.

Op het laatste moment is de cast van Mi Vida nog aangepast. Hoofdrolspeler Loes Luca staat tijdens de opnames in Cádiz niet tegenover Rossy de Palma maar de gerenommeerde Spaanse actrice Elvira Mínguez. Zij speelt de lerares Spaans die Luca, in de rol van de gepensioneerde kapster Lou Welter, leert van het leven genieten. Mi Vida is in 2019 te zien in de bioscoop.

De vierde Gouden Film van dit jaar gaat naar De matchmaker. De feelgoodfilm met Benja Bruijning als fotograaf die zijn moeder inzet voor een datingsitepromo wist meer dan honderdduizend bezoekers te trekken.

Afgelopen woensdag was het Wereld-Niet-Rokendag. Ter gelegenheid daarvan heeft productiemaatschappij Wefilm een korte film gemaakt die nu als voorfilm in de Nederlandse bioscopen draait. In het filmpje gaan medisch specialisten de straat op om rokers aan te spreken en hulp te bieden. Regisseur is Claudio de Oliveira Marques, die eerder Amsterdam beloofd maakte voor de zieke burgemeester Eberhard van der Laan.

Vier projecten zijn geselecteerd voor een scenariobijdrage in het kader van Cinema Junior. Het gaat om Goed voor elkaar, Jippie No More, Vliegende vissen verdrinken niet en Captain Nova. Uit deze vier worden er twee gekozen voor een realiseringsbijdrage. Cinema Junior leverde eerder films op als Kauwboy en Knetter.