It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 2 juli 2016

  • Datum 02-07-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Strike a Pose

Kristallen Film voor Strike a Pose. Bijna een derde Nederlandse speelfilms vanaf 2003 trekt meer dan 100.000 bezoekers. Britse filmindustrie vervloekt Brexit. IFFR 2017 wijdt retrospectief aan in maart overleden Jan Nemec. Friesland wil internationale filmproductie trekken voor 2020. Cinema Egzotik verzorgt eerbetoon aan knokfilmkoning Bud Spencer. Eén miljoen aan cash rebate bijdrage voor Dunkirk.

Strike a Pose, dat het verhaal vertelt over de zeven jonge dansers die in 1990 naar kortstondige beroemdheid werden gekatapulteerd via de film In Bed with Madonna, heeft de status van Kristallen Film bereikt. Meer dan 10.000 bezoekers trok de documentaire van Ester Gould en Reijer Zwaan. Ook internationaal is de film enthousiast onthaald. Strike a Pose ging in première tijdens de Berlinale en was onder andere te zien in New York (Tribeca), Toronto (Hot Docs), Sheffield (Doc/Fest) en Los Angeles (Outfest). De tv-rechten zijn verkocht aan Duitsland, Frankrijk, Zweden en Israël. De film draait momenteel in Belgische bioscopen.

Strike a Pose is de derde productie die dit jaar de Kristallen Film krijgt toegekend. Die onderscheiding voor documentaires is daarmee een stuk zeldzamer dan de Gouden Film voor speelfilms, die worden toegekend aan Nederlandse films bij 100.000 bezoekers of meer. Het Nederlands Film Festival becijferde dat 28 procent van de Nederlandse films die sinds 2003 zijn uitgebracht die status bereikten. Vooral 2013 en 2015 waren erg succesvol; toen werd de oorkonde achttien keer overhandigd. Volgens critici is de Gouden Film aan inflatie onderhevig en moeten de criteria worden aangescherpt. Het Nederlands Film Festival, dat verantwoordelijk is voor de uitreiking van de prijzen, heeft de kritiek vaker gehoord en blijft bij haar standpunt dat er voorlopig niets verandert.

De Britse film- en tv-industrie was vrijwel unaniem in het afwijzen van een Brexit. Nu het onverwachte en onbegrijpelijke dan toch is gebeurd, wentelen producenten zich in zelfbeklag. ‘Dit besluit legt een bom onder ons fundament’, verwoordde de Independent Film & Television Alliance. En dat is geen overdrijving. Europa is de grootste afnemer van Britse producties en alles wat te maken heeft met het coproduceren, exporteren en financieren van film- en tv-producties is met het afscheid van Europa op losse schroeven komen te staan. En dan komt er nog het wegvallen van EU-subsidies bij. Alleen al via het Media-programma ging er tussen 2007 en 2015 bijna €200 miljoen richting de Britse eilanden.

In de programmering van IFFR 2017 is een prominente plaats ingeruimd voor een retrospectief van Jan Nemec, de Tsjechische filmmaker die op 18 maart jongstleden overleed op 79-jarige leeftijd. Nemec was in de jaren zestig een van de pioniers van de Tsjechische New Wave. Hij werd vooral bekend met de inmiddels klassieke films Diamonds of the Night (1964) en Report on the Party and the Guests (1966). Niet lang daarna maakten de communistische autoriteiten hem het werken onmogelijk en ging hij in ballingschap. Pas na de Fluwelen Revolutie keerde hij terug naar zijn vaderland. Het eerbetoon dat hem tijdens het IFFR ten deel valt, is het eerste na zijn dood. Op het programma staat onder andere de wereldpremière van Nemecs laatste film The Wolf of Royal Vineyard Street.

Met Leeuwarden — Culturele hoofdstad van Europa 2018 in het verschiet worden in Friesland allerlei initiatieven ontplooid om de kunsten te stimuleren. Film hoort daarbij. Gedeputeerde Sietske Poepjes schreef er zelfs een beleidsbrief over, waarin hij het binnenhalen van een internationale filmproductie in de komende vier jaar verwoordt als doelstelling. Hoe dat allemaal moet gebeuren en wie daarvoor het geld neerlegt, dat is nog onduidelijk.

Bud Spencer, koning van de knokfilm, is onlangs overleden. Reden voor Cinema Egzotik, de maandelijkse filmavond van regisseur Martin Koolhoven en EYE-programmeur Ronald Simons, om een eerbetoon te organiseren. Op 11 november worden twee klassiekers getoond uit het oeuvre van de Italiaanse acteur die eigenlijk Carlo Pedersoli heette. Het gaat om They call me Trinity (1970) en De vier vuisten hebben de tropenkolder (1981).

Voor het eerst is de hoogst mogelijke cash rebate bijdrage toegekend sinds de start van de regeling van het Nederlands Filmfonds. Eén miljoen euro gaat er naar Bodega Bay van Christopher Nolan (beter bekend als Dunkirk). In totaal is er in de tweede ronde van 2016 een bedrag van €5,8 miljoen toegekend aan 23 filmproducties. Het gaat om 19 speelfilms en vier documentaires.