It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 2 augustus 2015

  • Datum 02-08-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

SpangaS in actie

Gouden film voor SpangaS in actie. Spannende films zorgen voor tunnelvisie. Drie dagen films kijken op het water in Friesland. Kruger en Banks complementeren jury Venetië. Marwan Kenzari gecast voor twee Amerikaanse films. Niet Citizen Kane maar Tootsie is beste film aller tijden vinden acteurs. Oorlogsgeheimen publieksfavoriet op Stony Brook festival. Nieuwe documentaire Michael Moore in première in Toronto. Wiplala wordt tweede op Giffoni.

SpangaS kan ondertussen een merk genoemd worden, een bekend merk. De TV-serie loopt ondertussen al bijna acht jaar, er was een theatershow getiteld SpangaS Live! en in 2009 kreeg de serie haar eerste spin-off in de bioscoop. Die film, SpangaS op survival, was al goed voor een Gouden Film. De opvolger, SpangaS in actie, heeft nu het succes herhaald. Meer dan 100.000 bezoekers wist de film van Jop de Vries te trekken. De teller staat nog niet stil; SpangaS in actie is nog te zien in ruim honderd zalen.

Het geheim van het suspense-effect is ontrafeld, met behulp van MRI-scans. Wetenschappers hebben proefpersonen naar diverse spannende films laten kijken, waaronder Alien, Misery en Hitchcocks The Man WHo Knew Too Much. Terwijl de scènes in het midden van het scherm werden afgespeeld, waren aan de rand knipperende damborden te zien. Als de actie op het scherm nagelbijtend niveau bereikte bleek de hersenactiviteit in het deel van hersenen dat perifere visuele informatie opneemt af te nemen, terwijl het deel dat centrale of belangrijke informatie opneemt overuren draaide. Wanneer er bijvoorbeeld werd gekeken naar de scène in North by Northwest waarin Cary Grant bijna wordt vermoord door een achtervolgend vliegtuig, ging alle aandacht uit naar het centrale deel van het scherm. Filmspanning leidt dus tot een vorm van tunnelvisie.

Wie de Drijf In bij Pampus heeft gemist of zin heeft in nog een keer filmkijken vanuit een bootje, kan deze week afreizen naar Friesland. Bij Terherne Kameleon eiland Rûne Pôle vindt van 6 tot en met 8 augustus het Nomadisch Drijvend Film Festival plaats. Op de openingsavond wordt Borgman gedraaid, een dag later volgt de Britse komedie The Boat That Rocked en op zaterdag wordt afgesloten met de thriller Cape Fear. Bootlozen kunnen zich per praam laten overzetten.

Over een maand gaat het Filmfestival van Venetië van start en de jury is inmiddels compleet. Dat regisseur Alfonso Cuarón (Gravity) voorzitter is, was al bekend, evenals de inbreng van Hou Hsiao-hsien, Francesco Munzi en Lynne Ramsay. Afgelopen week werden de laatste juryleden bekend gemaakt: actrices Diane Kruger en Elizabeth Banks.

De internationale carrière van Marwan Kenzari (Wolf) is goed uit de startblokken. Hij stond al op de set van een remake van Ben Hur, die begin 2016 in de bioscoop te zien is, en het Duitse Autobahn, dat we over een paar maanden kunnen verwachten. En nu heeft hij weer twee rollen in de wacht gesleept. In het historische drama The Promise speelt hij naast Christian Bale en Oscar Isaac. In de scifi-thriller What Happened to Monday vertolkt Kenzari een agent in een overbevolkte wereld.

De critici riepen onlangs Citizen Kane uit tot beste film aller tijden, maar acteurs hebben een andere mening. Bovenaan het lijstje dat op initiatief van Time Out NY is samengesteld: Tootsie, een film die in z’n geheel niet voorkomt op de critici-hitlist. Citizen Kane daarentegen doet niets onder de acteurs. De nummer 2 is overigens op beide lijsten hetzelfde: The Godfather.

De films van Dennis Bots doen het goed op internationale podia. Zijn Achtstegroepers huilen niet was al een festivalfavoriet, met Oorlogsgeheimen herhaalt hij zijn succes. Op het Stony Brook Filmfestival in New York kreeg de film de publieksprijs voor beste film in de selectie uitgereikt.

Het is alweer zes jaar geleden dat er voor het laatst een film van Michael Moore uitkwam. Maar nu is er een opvolger voor Capitalism: A Love Story. Where To Invade Next heet de nieuwste documentaire van de luis in de pels van de Amerikaanse autoriteiten en hij gaat in september in première tijdens het filmfestival van Toronto.

Wiplala tinkelt nog even verder. Niet alleen keert de uit 2014 stammende verfilming van het Annie M.G. Schmidt-boek terug naar het grote doek tijdens het Nederlands Filmfestival en Cinekid, ook in het buitenland is de magie nog niet uitgewerkt. Op het Italiaanse filmfestival Giffoni eindigde de film op de tweede plaats in de categorie 6+. Van de achttien films moest Wiplala alleen de Italiaanse film Grotto voorlaten.