It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 2 augustus 2014

  • Datum 02-08-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Heksen bestaan niet

Derde Gouden Film van 2014 voor Heksen bestaan niet. Publieksprijs Stony Brook Festival voor Kenau. Regionale Emmy Award voor Joris Debeij. Schildpaddenposter valt verkeerd. Filmfonds ondersteunt twee bewezen scenariotalenten. Friesland wil James Bond strikken. Jongens geselecteerd voor Seoul. Vjèze Fur begint acteercarrière. Gouden Griffioen voor Frans Weisz. Tamar van den Dop in de prijzen in China. Welp gaat naar Toronto. Regisseurs brouwen Godard-bier. En Warner Bros heeft rechten gekocht voor Donna Tartts Het Puttertje.

Vergeleken met vorig jaar, toen er rond deze tijd al zeven Gouden Films waren uitgereikt, is 2014 een minder jaar voor Nederlandse publieksfilms. Heksen bestaan niet is pas de derde film die dit jaar de onderscheiding krijgt voor films die meer dan 100.000 bezoekers trekken. De film over een geheime heksenraad die in de problemen raakt als een van de vijf leden zich ontpopt als slechterik, ging op 18 juni in première.

Het publiek van het Stony Brook Festival in New York heeft de smaak te pakken van Nederlandse films. Na Het Bombardement en Sonny Boy heeft nu Kenau de publieksprijs gewonnen tijdens de 19de editie van het festival. Het historische epos, met Monique Hendrickx en Barry Atsma in de hoofdrollen, beleefde er haar Amerikaanse première. Kenau gaat over de vrouw die in de winter van 1572 in Haarlem een grote opstand tegen de Spaanse bezettingsmacht organiseerde. In Nederland trok de film ruim 70.000 bezoekers.

Joris Debeij maakt nog kans op een prijs tijdens het LA Shorts Festival, maar heeft nu in ieder geval al een regionale Emmy Award op zak. De 28-jarige in Hollywood woonachtige filmmaker kreeg de prijs voor zijn documentaire Invisible Cities. De regionale Emmy Awards zijn een afgeleide van de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen en worden uitgereikt in twintig regio’s. Invisible Cities, over de opvoering van de gelijknamige opera in Union Station in Los Angeles, is te bekijken via filmpjekijken.com.

Helden die uit een brandende wolkenkrabber springen en dan ook nog de film uitbrengen op 11 september: dat is vragen om de verkeerde associaties. Degene die de poster voor de nieuwe Teenage Mutant Ninja Turtles ontwierp moet wel een enorm bord voor z’n kop hebben gehad. Toen de poster in Australië in roulatie werd gebracht resulteerde dat in een storm van verontwaardiging op Twitter en Facebook. Of Universal Pictures, dat de film in Nederland uitbrengt op 21 augustus, de poster gaat aanpassen is nog niet bekend.

Het Filmfonds heeft in het kader van de regeling Vrijplaats twee bijdragen van €15.000 toegekend aan de scenarioschrijvers Rogier de Blok en Marcel Visbeen. De Blok zal met het geld het scenario ontwikkelen voor de tragikomedie Zaï zaï zaï. Visbeen kreeg de bijdrage voor Ravage. Vrijplaats is bedoeld voor scenaristen die tenminste twee scenario’s voor in de bioscoop uitgebrachte speelfilms op hun naam hebben staan. De Blok schreef eerder al vijf scenario’s, waaronder De Nieuwe Wereld en RU there. Visbeen is vooral bekend van tv-drama en schreef het scenario voor onder andere Linoleum en Staatsgevaarlijk.

Daniel Craig die al fierljeppend aan bad guys ontsnapt of met een kaatsenbal een bom onschadelijk maakt. Het zou zo maar kunnen gebeuren, als de provincie Friesland de suggestie van de partij Friese Koers overneemt om de opnames voor een nieuwe James Bond-film naar het land van de Elfstedentocht te halen. Fractievoorzitter Jelle Hiemstra denkt dat de miljoeneninvestering zichzelf terugbetaalt en verwijst daarbij naar het Zwitserse dorp Mürren, dat in 1969 het decor was van On Her Majesty’s Secret Service en dat toeristisch wist uit te buiten. De locatie voor de volgende, 24ste James Bond-film is inmiddels bekend. Deze winter beginnen de opnamen in Rome. De première van de nog titelloze film moet plaatsvinden in 2015.

De hoofdprijs op het Zlin Festival in Tsjechië en een staande ovatie op het Giffioni International Filmfestival — die heeft Mischa Kamp al op zak. Eind september wordt Kamps debuutfilm nog vertoond in Frankfurt. En nu is bekend geworden dat Jongens is geselecteerd voor het Internationale Jeugdfilmfestival van Seoul, een van de grootste filmevenementen van Azië.

Watskeburt? Nou, carrièrediversificatie. Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjèze Fur, is al zo’n jaar of tien bekend als de rapper met de slepende dictie van De Jeugd van Tegenwoordig. De alumnus van de Rietveldacademie heeft daarnaast ook nog een mannenkledinglijn. En nu gaat hij dan ook nog acteren. Hij maakt zijn debuut in de speelfilm Prins, die geregisseerd wordt door de net van de Filmacademie afgestudeerde Sam de Jong. De film, over tiener Ayoub die verliefd is op Laura maar van het rechte pad raakt door omgang met crimineel Kalpa, komt in het voorjaar van 2015 in de bioscoop.

Frans Weisz blijft internationale triomfen vieren met Finn. Vorige week won de film over de 9-jarige titelpersoon die ondanks een verbod van zijn vader viool wil leren spelen, al de juryprijs op het Tel Aviv International Children’s Film Festival. Op het Gioffoni Film Festival in Italië kwam daar nog de Gouden Griffioen bij. Finn kreeg de onderscheiding in de categorie ‘films voor kinderen in de leeftijd 10 tot 13 jaar’.

Net als Finn ging ook Supernova in première tijdens het Berlin International Filmfestival. De film van Tamar van den Dop kreeg afgelopen week de Grand Jury Award op het International Filmfestival Xining in China. Supernova, gebaseerd op de roman Mijn vader zegt dat wij levens redden van Do van Ranst, gaat over een meisje dat graag groots en meeslepend wil leven maar die eigenlijk alleen maar zit te wachten totdat de volgende auto uit de bocht vliegt en de gevel ramt van hun huis in de bocht van een weg.

De Belgisch-Nederlandse film Welp is geselecteerd voor het prestigieuze Toronto International Film Festival. De thriller over een scoutinggroepje dat in een bos belandt waar een psychopaat dodelijke vallen heeft geplaatst, beleeft in Canada haar wereldpremière als onderdeel van het programma Midnight Madness. Het is tot nu toe de enige Nederlandse coproductie die dit jaar is geselecteerd. Eind oktober is Welp te zien in de Nederlandse bioscoop.

Hop en lavendel, dat is blijkbaar de smaak die past bij Jean-Luc Godards klassieker A Bout de Souffle. Het zijn de hoofdbestanddelen van het Godard-bier dat regisseurs Finbarr Wilbrink en Roelof Jan Minneboo hebben gebrouwen en dat op 6 augustus wordt gepresenteerd in de Amsterdamse bioscoop Kriterion. Het is de bedoeling dat dit het begin is van een heuse filmbierlijn. Onder het merk Cinema Brewers kunnen we onder meer Big Lebowski-bier en Dr. Zhivago-bier verwachten.

Warner Bros zat al weken te azen op de filmrechten van Het Puttertje en eindelijk heeft schrijfster Donna Tartt toegegeven. Voor het ruim 900 pagina’s tellende boek kreeg Tartt dit jaar de Pullitzerprijs uitgereikt. Of de film er ook daadwerkelijk gaat komen is de vraag. Ook van Tartts debuutroman, De verborgen geschiedenis uit 1992, zijn indertijd de rechten verkocht maar tot een verfilming kwam het niet.