It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 19 september 2015

  • Datum 19-09-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Monty Python’s Holy Grail

Speciale sing-a-long versie van Monty Python’s Holy Grail. Roel Reiné gevraagd om aflevering HBO-serie Black Sails te regisseren. Waylon zingt titelsong Holland: Natuur in de Delta. Documentaire over René van Nie in première tijdens Aruba International Film Festival. Tom Six boos op NFF. Franse prijs voor Schneider vs. Bax. Augmented Reality-studio als onderdeel NFF in hoog Catherijne. Super Stream Me voortijdig afgebroken. Architectuur Filmfestival Rotterdam opent met documentaire over Gottfried Böhm. Opgedoekt streeft naar upgrade.

‘We are the knights who say Ni. Bring us a shrubbery!’ Klassiek citaat uit klassieke komedie: Monty Python’s Holy Grail. Dit jaar is het precies vier decennia geleden dat de film in première ging en om dat te vieren vertoont het Leiden International Film Festival op 5 november een speciale sing-a-long versie. Het LIFF, dat dit jaar zelf ook een jubileum te vieren heeft, haar tienjarig bestaan, laat de film eenmalig zien. Met een introductie door Pyhtons Terry Jones, Terry Gilliam, Michael Palin, Eric Idle en John Cleese.

Roel Reiné gaat een aflevering regisseren van de HBO-hitserie Black Sails. De producenten hebben de Nederlander gevraagd nadat ze Michiel de Ruyter hadden gezien, het historische epos dat goed was voor 800.000 bezoekers en een Gouden Kalf-nominatie. De opnames vinden plaats in Kaapstad en gaan in januari van start. Black Sails gaat over een 18de-eeuwse vrijhaven voor piraten in het Caraïbisch gebied. De serie was al goed voor twee Primetime Emmy Awards. Reiné werkt momenteel aan een vervolg op de actiefilm Hard Target uit 1993.

Hij zou aan de drank dan wel drugs zijn, helemaal de weg kwijt nadat het verstandshuwelijk met Ilse de Lange en The Common Linnets op de klippen was gelopen. Maar Waylon heeft zich herpakt. Voor Holland: Natuur in de Delta, de opvolger van de docuhit De Nieuwe Wildernis, heeft hij de titelsong opgenomen. I am the Water heet het liedje. Tijdens de wereldpremière op 21 september in Cinemec Utrecht brengt Waylon het ook live ten gehore.

René van Nie (1939) was een bijzonder productief filmmaker in de jaren zestig en zeventig, maakte in 1982 zijn laatste speelfilm, Sabine, met onder andere Rijk de Gooyer. Guido Franken maakte een documentaire over de man: René van Nie, Kind van de Zon. Die gaat tijdens het Aruba International film Festival (7 t/m 11 oktober) in wereldpremière. Tijd- en vakgenoten als Frans Bromet, Cor van Rijn en Hans Beerekamp komen aan het woord. De documentaire moet de eerste worden in een reeks over oudere Nederlandse filmmakers.

Tom Six is boos op het Nederlands Film Festival, zo heeft hij De Telegraaf laten weten. De maker van onder andere The Human Centipede-trilogie, een horrordrieluik dat zo heftig was dat het in Groot-Brittannië werd verboden en geparodieerd werd door onder andere South Park, heeft namelijk geen uitnodiging gekregen voor het festival. Weer niet. Hij zegt al sinds 2006 te worden genegeerd. ‘Dit is hoe we omgaan met Nederlanders die succesvol zijn in het buitenland’, zei hij tegen de krant van wakker Nederland. Het festival heeft laten weten dat Six welkom is als gast, maar Six wil graag dat zijn films ook geprogrammeerd worden. Zijn respons: ‘Ze zijn gewoon bang dat als ze een film van mij programmeren te veel kritiek krijgen.’

Alex van Warmerdam heeft er weer een beeldje bij voor zijn prijzenkast. Op het Franse filmfestival L’Étrange won Schneider vs. Bax de Grote Genreprijs voor beste buitenlandse titel in de competitie. Tot de winnaars van het verleden behoort onder andere Rundskop.

Hoog Catherijne, een van de drukste plekken van Nederland, doet deze maand weer dienst als festivallocatie van het Nederlands Film Festival. Op een Augmented Reality-set in het winkelcentrum kunnen bezoekers zelf in de regiestoel plaatsnemen voor een korte film met stevige plotwendingen. Met behulp van een iPad kunnen filters, acties en andere elementen worden aangebracht, tot dinosaurussen aan toe. De beste resultaten worden gedurende het festival op de NFF-website vertoond.

Drie weken lang, 24 uur per dag online met je kop in beeld — ook onder de douche of op de wc. Dat was de premisse van Super Stream Me, de experimentele webshow van Tim den Besten en Nicolaas Veul waarmee zij de absorberende gekte van het internet-exhibitionisme wilden uitvergroten. Maar de makers trokken vroegtijdig de stekker eruit. Te heftig om zo compleet je privacy in te leveren, vonden ze. In november zendt de VPRO een vierdelige documentaire uit over het experiment.

‘Global Home’ is het thema van de achtste editie van het Architectuur Filmfestival Rotterdam, dat van 7 tot en met 11 oktober plaatsvindt in filmtheater LantarenVenster. Ruim honderd internationale documentaires, speelfilms en korte films worden vertoond. Openingsfilm is Concrete Love, The Böhm Family, waarin Maurizius Staerkle-Druxde 94-jarige architect Gottfried Böhm volgt, bekend van zijn brutalistische betonarchitectuur.

Grote praktische uitvindingen zijn vaak klein van formaat. Denk paperclip, computerchip, sleutelhanger. Nico de Gunst past met zijn Cuebi in dat rijtje. Hij bouwde op zijn zolderkamer een piepklein cameralampje — afmeting 4 bij 2 centimeter — voor filmsets. De Cuebi is zeker 2,5 keer zo klein als bestaande producten en twee keer zo goedkoop. Goed nieuws dus voor filmmakers met een kleine beurs. De VPRO behoort tot de eerste afnemers. Opnames voor Into the Great Wide Open werden met het nieuwe apparaat gemaakt.

Opgedoekt, het Utrechtse mobiele filmfestival, gaat professionaliseren. Daarvoor is een betere — en vooral ook: dure — projector voor nodig. De organisatie krijgt nu een duwtje in de rug van de gemeente Utrecht. Die selecteerde Opgedoekt voor Nieuwe Helden. Het betekent dat ze een crowdfundingactie kunnen beginnen en het opgehaalde geld door de gemeente wordt verdubbeld.