It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 19 oktober 2014

  • Datum 19-10-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Helft personeel Beeld en Geluid per 1 januari ontslagen. Bianca Krijgsman genomineerd voor International Emmy Award. Oscar-winnaar Marleen Gorris maakt weer eens een Nederlandse film. Meer dan driehonderd handtekeningen voor Oleg Sentsov. A-Film Benelux en Film1 verlengen samenwerking. Twee keer Psycho en gelijktijdig ook nog. Bouw Pathé Maastricht officieel van start. Schiedam krijgt multiplex van Euroscoop. Max & Billy’s Drill Machine Girl geselecteerd voor Marseille Web Fest. Yolanthe Sneijder-Cabau in Turkse remake van Police Academy.

Ook bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid slaat de crisis nu toe. Per 1 januari wordt het personeelsbestand vrijwel gehalveerd: 82 van de 198 voltijdsbanen verdwijnen. Het gaat hierbij niet alleen om tijdelijk personeel maar ook om vaste krachten. De belangrijkste reden voor de ingreep is het aflopen van het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst. Tevens kreeg het instituut, dat sinds 1997 bijna zeventig procent van het Nederlandse audiovisuele erfgoed beheert en geldt als een van de grootste audiovisuele archieven van Europa, een bezuiniging van 1,8 miljoen euro opgelegd.

Bianca Krijgsman is genomineerd voor een International Emmy Award voor haar rol in de telefilm De Nieuwe Wereld. Krijgsman speelt Mirte, een norse schoonmaakster wier leven veranderd als ze op het aanmeldcentrum voor asielzoekers op Schiphol kennismaakt met een Senegalese vluchteling. De Nieuwe Wereld heeft sinds de première vorig jaar al diverse prijzen gewonnen. Het International Emmy Award Gala vindt plaats op 24 november in New York.

Sinds het Oscar-winnende Antonia (1995) heeft Marleen Gorris bijzonder weinig Nederlandse producties gedraaid — vier afleveringen van de EO-serie Rembrandt en ik was haar meest recente wapenfeit op dat gebied. De regisseur werkte vooral in het buitenland, aan films als Mrs Dalloway, Carolina en Within the Whirlwind. Maar nu komt er weer een Nederlandse Gorris-film: Tulpen, Eer, Liefde en een Fiets. Ook producent Hans de Weers, destijds onderdeel van het Antonia-team, is weer van de partij. De tragikomedie gaat over een vrouw die naar Italië gaat om de as van haar moeder te verstrooien en er dan achter komt wie haar vader was.

Of een eerlijk proces er voor Oleg Sentsov überhaupt inzit, is zeer de vraag. De Oekraïense filmmaker die zich uitsprak tegen de Russische annexatie van de Krim, werd op 10 mei gearresteerd en zijn geplande rechtzitting van 11 oktober is alweer verzet naar 11 januari. De European Film Academy en de Franse beroepsgroep van filmregisseurs (SRF) heeft handtekeningen verzameld voor onder een brief aan Poetin. Meer dan driehonderd collega’s van Sentsov hebben inmiddels ondertekend, onder wie Catherine Breillat, Jean-Pierre Dardenne, Mika Kaurismäki, Ursula Meier, Manuel Martin Cuenca en Anatole Taubman.

Distributeur A-Film Benelux en betaalzender Film1 verlengen hun nu al acht jaar durende samenwerking. Dat betekent dat tot in ieder geval 2018 Film1 als eerste Nederlandse tv-zender de films en series van A-Film Benelux mag uitzenden. A-Film Benelux brengt in de nabije toekomst onder andere Wonderbroeders, De Surprise, Michiel de Ruijter, Foxcatcher, John Wick en Kidnapping Freddy Heineken uit.

Twee keer Psycho en dan ook gelijktijdig. Dat is wat Filmhuis Lumen in Delft, in samenwerking met expositieruimte 38CC, op 22 oktober presenteert. In twee zalen worden het origineel uit 1960 van Alfred Hitchcock en de remake uit 1998 van Gus van Sant naast elkaar vertoond. Bezoekers kunnen vrij heen en weer lopen om zo de twee versies te vergelijken. De avond draait om de vraag of zon herhalingsoefening iets nieuws oplevert en wat de waarde is van originelen en replica’s. Filmkrant-medewerker Laura van Zuylen geeft vooraf een inleiding om de kijkers op scherp te zetten.

Acht zalen en zo’n duizend stoelen, dat wat het te bouwen Pathé Maastricht gaat toevoegen aan het bioscoopaanbod van de Limburgse hoofdstad. Afgelopen weerk werd officieel het startsein gegeven voor de bouw van het complex, dat in november 2015 de deuren zal openen. Pathé had na de sluiting in maart van de bioscoop aan de Wilhelminasingel geen vestiging meer in Maastricht.

Schiedam krijgt waarschijnlijk een Euroscoop-bioscoop. Twee weken geleden werd een overeenkomst gesloten met Argos Project Management, dat de nieuwe bioscoop gaat bouwen. Het wordt een multiplex met twaalf zalen en ongeveer 2600 stoelen. Het Belgische Euroscoop, dat al theaters exploiteert in Tilburg en Maastricht, staat voorgesorteerd als exploitant. De opening van het nieuwe multiplex staat gepland voor medio 2016.

De webserie Max & Billy’s Drill Machine Girl is geselecteerd voor de competitie van het Marseille Web Fest, dat gisteren en eergisteren plaatsvond. Het is de enige Nederlandse webserie die dit jaar is geselecteerd voor wat ook wel het ‘Cannes voor webseries’ wordt genoemd. De serie, die oorspronkelijke werd ontwikkeld voor het internetkanaal MovieZone maar al snel werd opgepikt en uitgezonden door Veronica, is ook genomineerd voor een Digital Emmy.

Eerst hadden we het fenomeen rappers-die-gaan-acteren (denk aan Willie Wartaal, Fjeze Fur en Kleine Viezerik), nu is het de beurt aan de voetbalvrouwen. Vorige week konden we al melden dat Sylvie Meis, de voormalige mevrouw Van der Vaart, een rol had bemachtigd in de Duitse remake van Soof. Deze week krijgt ze gezelschap van Yolanthe Sneijder-Cabau, die gaat spelen in de Turkse versie van Police Academy. Enige acteerervaring heeft Sneijder-Cabau al wel. Haar filmografie bevat titels als Snowfever en Pain & Gain. In 2006 speelde ze de hoofdrol in Turkse Chick, waarin ze een Turkse speelt die uit de kleren gaat voor haar Nederlandse vriendje.