It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 19 november 2016

  • Datum 19-11-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Peter Triest ontvangt Mediafondsprijs Documentaire 2016

Laatste Mediafondsprijs Documentaire voor Peter Triest. Richard Gere speelt hoofdrol in Amerikaanse verfilming Het Diner. Oscar-kanshebber Moonlight ook in Nederland uitgebracht. Hoofdrol voor Hannah Hoekstra in Duitse komedie. Marco Müller neemt te elfder ure ontslag in Macao. Weer Europees geld voor IFFR Live. Tonio haalt gouden status. Paula van der Oest verfilmt roman Alex Boogers. Twee nieuwe films in De Verbeelding. Elle doet het goed in VS. Europese coproductieprijs voor Leontine Petit. Zeven European Film Awards al bekendgemaakt. Zes documentairemakers kunnen plannen verder uitwerken dankzij Oase 2016. Wiplala wint hoofdprijs in Polen.

Bij de opening van IDFA wordt traditioneel de Mediafondsprijs Documentaire uitgereikt. Dit jaar gebeurde het voor het laatst: het Mediafonds houdt per 1 januari op te bestaan. Peter Triest kreeg de €125.000 grote prijs uitgereikt voor zijn filmplan Parked Lives. In zijn film portretteert Triest één van de ruim twee miljoen Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die 46 weken per jaar door Zuid- en West-Europa rijden. In haar openingsspeech — ook haar laatste — memoreerde scheidend festivaldirecteur Ally Derks de meer dan 200 documentairemakers die de afgelopen decennia een bijdage ontvingen van het Mediafonds. Die steun leverde 78 films op.

Met Het diner schreef Herman Koch een onverbiddelijke bestseller. Wereldwijd zijn er inmiddels 2,5 miljoen exemplaren van verkocht. Na de Nederlandse volgt nu de Amerikaanse verfilming. En de hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan Richard Gere.

Moonlight, het door Bard Pitt geproduceerde drama over een Afro-Amerikaanse man die zijn worstelt identiteit en seksuele geaardheid, maakt volgens insiders grote kans op een Oscar. De film werd lovend ontvangen tijdens het filmfestival van Toronto en nu kunnen ook Nederlandse bioscoopgangers zelf beoordelen of dat terecht was. Distributeur Splendid Films heeft de Nederlandse rechten gekocht. Vanaf 26 januari draait de film in de theaters.

Hannah Hoekstra heeft de hoofdrol bemachtigd in de Duitse komedie Arthur & Claire. De film wordt vanaf morgen opgenomen in Amsterdam, waar de doodzieke Arthur — gespeeld door Josef Hader — euthanasie wil plegen. In de kamer naast hem wil een jonge vrouw zelfmoord plegen, wat zijn eigen plannen in de war schopt.

Na directeur te zijn geweest van de filmfestivals van Locarno, Venetië en Rome had Marco Müller best met pensioen gekund. Maar de veteraan ging nog een uitdaging aan: het artistiek leiderschap van het nog op te richten festival in het Chinese Macao. De eerste editie vindt plaats van 8 tot en met 13 december. Maar minder dan een maand voor de opening heeft Müller zijn ontslag ingediend. Noch de organisatie noch Müller zelf hebben een reden bekend gemaakt voor zijn vertrek.

Ook volgend jaar ontvangt IFFR Live — de gelijktijdige premièrevertoning in theaters door heel Europa — weer geld van de Europese Commissie. Dat bleek bij de bekendmaking van de Steun voor Online Ditributie. Van de 34 aanvragen zijn er tien gehonoreerd. Een totaalbedrag van €3.150.000 is toegekend, waarvan €470.000 naar Rotterdam gaat.

Tonio heeft de status van Gouden Film behaald. Paula van der Oests verfilming van A.F.Th van der Heijdens requiemroman wist binnen korte tijd meer dan 100.000 bezoekers te trekken en is daarmee de tiende Gouden Film van dit jaar. Tonio is de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Paula van der Oest werkt inmiddels aan een volgende film. Zij gaat de roman Alleen met de goden van Alex Boogers verfilmen. De roman, die vorig jaar uitkwam, werd bekroond met de Boekhandelsprijs en een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. De opnames staan gepland voor 2018. De regisseur werkt opnieuw met Alain de Levita en Sabine Brian van NL Film, met wie zo ook Tonio maakte.

In het kader van De Verbeelding ontvangen twee projecten ieder een realiseringsbijdrage van €300.000 van het Nederlands Filmfonds en het Mondriaan Fonds. De regeling is bedoeld voor beeldend kunstenaars die samen met een filmproducent een artistieke film op speelfilmlengte maken. History’s Future van Fiona Tan is één van de projecten die in het verleden via deze weg zijn gerealiseerd. De films die nu ondersteuning krijgen zijn Kala-a-zar van Janis Raga en Dreamlife van Melvin Moti.

Elle doet het goed in de Verenigde Staten. Hoewel de film van Paul Verhoeven in slechts twee zalen draait, is de opbrengst al ruim $60.000. Verhoevens laatste film in Amerika, Zwartboek, bracht $4 miljoen op maar werd veel breder gedistribueerd. In Nederland trok Elle tot nu toe meer dan 112.000 bezoekers.

De Europese Coproductie Award — Prix Eurimages gaat dit jaar naar de Nederlandse producent Leontine Petit. Petit is producent bij Lemming Film in Nederland en Hamster Film in Duitsland. Zij heeft aan de wieg gestaan van onder andere Iep!, Full Contact en Toen mijn vader een struik werd. De prijs wordt uitgereikt op 10 december tijdens de European Film Awards Ceremonie.

En er zijn nog meer winnaars van European Film Awards al bekend gemaakt. Het gaat om de prijzen voor beste camerawerk (Camilla Hjelm Knudsen voor Land of Mine), beste montage (Anne Østerud & Janus Billeskov Jansen voor Kollektivet), beste production design (Alice Normington voor Suffragette), beste kostuumontwerp (Stefanie Bieker voor Land of Mine), beste make-up (Barbara Kreuzer voor Land of Mine), beste score (Ilya Demutsky voor The Student) en beste sound design (Radoslaw Ochnio voor 11 Minutes).

Zes documentairemakers krijgen ieder €8000 in het kader van Oase 2016. De regeling van het Nederlands Filmfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds is bedoeld voor de ontwikkeling van zogeheten ’treatments’, verkorte versies van een script waarmee een regisseur een producent kan benaderen voor verder ontwikkeling en eventuele realisering van de film. De volgende projecten worden ondersteund: Ocean Smoke (Erik de Bruyn), Overleden aan Aids: Bart Davidse (Koert Davidse), De werkplaats van de kerstman (Walther Grotenhuis), De bladzij en de werkelijkheid (Frederike Jochems), My Red Light (Jascha de Wilde), Nederland — mijn exotische thuisland (Lidija Zelovic).

Wiplala
is uitgeroepen tot de grote winnaar van het Ale Kino! On Tour-filmfestival in Polen. De verfilming van Annie M.G. Schmidts kinderboek is bekroond met de Kleine Geit. Zowel de kinderjury als de publieksjury vonden de film het beste.