It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 19 juni 2016

  • Datum 19-06-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

La La Land

Venetië opent met La La Land. Vier Nederlandse films op Portugese FEST. Dertigste editie Cinekid van start met Uilenbal. Derde editie Burny Bos Award aangekondigd. Amerikaans genootschap van cameralieden heeft Nederlandse voorzitter. Pathé Thuis lanceert Willem-app. Belgica en Allegory of the Jam Jar prijswinnaars Belgisch Film Festival. Jochum ten Haaf krijgt rol in Dunkirk. Realiseringsbijdrage voor acht korte fictiefilms.

Eind augustus gaat de 73ste editie van het filmfestival van Venetië van start met de wereldpremière van La La Land. De nieuwe film van Damien Chazelle bijt het spits af voor tien dagen film. Net als Chazelle’s eerdere film Whiplash, over een jongen die de beste jazzdrummer ter wereld wil worden en zijn maniakale docent, speelt muziek een belangrijke rol in La La Land, dat een ode is aan het zogenaamde gouden tijdperk van de Amerikaanse musical. Hoofdrolspeler Ryan Gosling is een muzikant die verliefd wordt op een als serveerster bijklussende actrice (Emma Stone). J.K. Simmons, die voor zijn rol in Whiplash een Oscar kreeg, speelt een bijrol. La La Land draait vanaf 22 december in de Nederlandse bioscoop.

Maandag gaat in het Portugese Espinho de twaalfde editie van FEST van start. Dit keer met een stevige Nederlandse inbreng. De korte film Houvast van Charlotte Scott-Wilson, goed voor een prijs op het Tribeca Film Festival, is geselecteerd, net als We Will Never be Royals van Mees Peijnenburg. In de documentaire competitie draait 9 Days from my Window in Aleppo van Floor van der Meulen. Depart at 22 van Wiep Teeuwisse dingt mee naar de prijs voor beste animatie.

Het wil nog niet echt zomeren maar op het Amsterdamse Westergasterrein kijken ze al vooruit naar de herfst. Daar gaat op 12 oktober Cinekid van start. De dertigste editie wordt geopend met de wereldpremière van Uilenbal, de nieuwe film van Simone van Dusseldorp. Hoofdpersoon van Uilenbal is de 8-jarige Meral, die moeilijk vrienden maakt op haar nieuwe school maar via muis Piepiep in contact komt met Jason, Vito en Desi. Op een onbewaakt ogenblik wordt haar kleine partner echter gegrepen door een uil en geeft Meral haar nieuwe vrienden de schuld.

De Burny Bos Talent Award wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Scenaristen kunnen voor de wedstrijd hun scenario-idee insturen en daarmee kans maken op een geldprijs van €5000 en verfilming van hun concept. Het thema van dit jaar is sport. De winnaar wordt op 21 oktober bekend gemaakt tijdens Cinekid.

De American Society of Cinematographers (ASC) heeft sinds vorige week een voorzitter met een Nederlandse naam. Kees van Oostrum komt oorspronkelijk uit Amsterdam maar woont en werkt al jaren in de VS, waar hij vooral documentaires voor tv maakt. In Nederland regisseerde hij Het bittere kruid (1985). Van Oostrum is gedurende één jaar voorzitter van het genootschap.

Er was al de Biosapp, die je liet zien welke films er bij jou in de buurt draaien. Ook al actief: Veboli, met gepersonaliseerd advies. In de maak: Filmfinder. En nu komt ook Pathé Thuis met een digitaal stuk gereedschap waarmee makkelijker door het filmaanbod kan worden gescrold: Willem. Met deze nieuwe app zijn alle bioscoopfilms en home entertainment vindbaar, niet allen die van Pathé Thuis. Via een koppeling met sociale media kunnen gebruikers hun voorkeuren en lijstjes met nog te bekijken films delen met vrienden.

Het Belgisch Film Festival is afgerond met de uitreiking van de publieksfilms. De winnaars van deze derde editie waren Belgica (beste lange speelfilm) en Allegory of the Jam Jar (beste korte film). Het festival in het Louis Hartlooper Complex heeft naar eigen zeggen duizend bezoekers meer getrokken dan vorig jaar.

De opnames voor Dunkirk, de nieuwe film van Christopher Nolan, gaan heel binnenkort van start in de buurt van Urk. En de Nederlandse acteur Jochum ten Haaf heeft een rol weten te bemachtigen. Hij is daarmee de enige Nederlander in de film over de evacuatie van het Franse Duinkerke door het Britse leger in 1940. Welke rol Ten Haaf heeft, is nog onduidelijk. Hij was eerder te zien in onder andere Sportman van de eeuw en Lucia de B.

In het kader van talentontwikkeling van nieuwe makers heeft het Filmfonds acht korte fictiefilms geselecteerd voor ondersteuning met een realiseringsbijdrage. Er gaat een bedrag van €30.000 naar de volgende films: Botanica (regie: Noël Loozen, scenario: Joeri Kloppert en Noël Loozen), De voorgeschiedenis van een Vluchtige Ontmoeting (regie: Teddy Cherim, scenario: Sarah Blok), Kiem Hollandija (regie: Sarah Veltmeyer, scenario: Tom Bakker), Michael (regie en scenario: Francisca Toetenel), Onno (regie en scenario: Lisette Olsthoorn), Safa (regie en scenario: Bobbie Koek), Tarik (regie: Shady El-Hamus, scenario: Jeroen Scholten van Aschat) en Thelma (regie: Isabel Lamberti, scenario: Lenina Ungari en Isabel Lamberti).