It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 18 juli 2015

  • Datum 18-07-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Schneider vs Bax

Schneider vs Bax in competitie Locarno. Gulian Nolthenius is nieuwe NVB-baas. Iedere zaterdag gratis openluchtfilm bij Ketelhuis. Spike Lee maakt film voor Amazon. Film over kindermisbruik in Hollywood rouleert mondjesmaat in VS. Netflix blijft maar groeien. Ennio Morricone componeert toch filmmuziek voor nieuwe Tarantino. Nena en Wiplala naar Giffoni kinderfilmfestival.

Dit jaar niet geselecteerd voor Cannes maar wel een uitnodiging voor Locarno op de deurmat. Alex van Warmerdam dingt tussen 5 en 15 augustus mee naar een Gouden Luipaard tijdens de 68ste editie van het evenement dat bekend staat als ‘het kleinste van de grote filmfestivals’. Schneider vs Bax, de negende film van Van Warmerdam, neemt het op tegen zeventien concurrenten.

De Nederlandse Vereniging voor Bioscoopexploitanten heeft een opvolger voor directeur Ron Sterk. Gulian Nolthenius gaat per 3 augustus aan de slag. Nolthenius is consultant en oprichter van Comforce Recruitment en was tussen 1991 en 1998 commercieel en algemeen directeur van Cloeck en Moedigh Bioscoopreclame/RMB Nederland. Bij de NVB, die de belangen van branche behartigt, zijn 265 bioscopen en filmtheaters aangesloten.

Ook bij Het Ketelhuis zijn de komende weken films in de buitenlucht te zien. Het spits wordt op 25 juli afgebeten door Carnage van Roman Polanski. Iedere daarop volgende zaterdag tot en met 7 augustus wordt er aan de parkzijde van de bioscoop gratis een film vertoond. De projector gaat aan op het moment dat de zon onder is, dus rond 21:30 uur.

Amazon wil de concurrentie aangaan met Netflix en gaat eigen films maken. Woody Allen was al gestrikt en nu heeft ook Spike Lee een contract gesloten. Hij werkt aan een film die exclusief beschikbaar komt via de streamingdienst Prime van Amazon. Wesley Snipes, John Cusack, Samuel L. Jackson en Jennifer Hudson spelen een rol in de film die als werktitel Chi-Raq heeft. De hoofdrol is voor de onbekende Teyonah Harris. De film speelt zich af in geweldig Chicago.

Wie een film wil maken over kindermisbruik in Hollywood vindt niet makkelijk een financier of distributeur en krijgt te maken met de nodige tegenwerking. Dat ondervonden de makers van An Open Secret, die sinds vorige maand sporadisch z’n weg heeft gevonden naar Amerikaanse bioscoopschermen. De documentaire schetst het beeld van een kleine elite in de filmwereld die zich in de jaren negentig schuldig maakte aan seksuele misbruik van minderjarige jongens. Onder vuur liggen onder andere Digital Entertainment Network-directeur Marc Collins-Rector en X-Men-regisseur Bryan Singer. Regisseur van de film is Amy J. Berg, die eerder Deliver Us From Evil maakte, over kindermisbruik in de katholieke kerk. Of en wanneer de film in Nederland wordt uitgebracht is nog niet bekend.

Netflix blijft maar doorgroeien. In het tweede kwartaal van 2015 overschreed het aantal abonnees de 65 miljoen. De meerderheid hiervan bestaat nog steeds uit Amerikanen. Buiten de VS hebben 23,3 miljoen mensen een Netflix-abonnement. Direct na de bekendmaking van de groeicijfers reageerde de aandelenbeurs: het aandeel Netflix steeg in korte tijd met 10%.

Volgens Entertainment Weekly had Ennio Morricone gezegd dat hij het gebruik van zijn muziek in Django Unchained ongepast vond, dat hij de film überhaupt te bloederig vond en dat hij nooit meer zou samenwerken met Quentin Tarantino. Een misvatting van het tijdschrift, was het weerwoord van de Italiaanse filmcomponist die wereldberoemd werd met zijn muziek voor spaghettiwesterns als The Good, the Bad and the Ugly. En hij liet meteen weten de muziek te gaan maken voor Tarantino’s nieuwe film, The Hateful Eight. Het wordt daarmee de zesde Tarantino-film waarvoor Morricone de soundtrack levert.

Nena en Wiplala zijn geselecteerd voor het Giffoni International Filmfestival in Italië. Het kinderfilmfestival, een van de grootste van de wereld, is gisteren van start gegaan en duurt nog tot volgende week zondag. Eerder werden op het festival ook Nederlandse films als Spijt! en Het paard van Sinterklaas vertoond.