It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 18 juli 2014

  • Datum 18-07-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Balans

Italiaanse prijs voor De Balans. Borgman ‘meest ondergewaardeerde film van 2014’. Extra voorstelling laatste Monty Python-show. 69: liefde seks senior wint docuprijs. Reorganisatie Lumière compleet. Martin van Koolhoven uit frustratie over Suzy Q. Rutger Hauer in jury Locarno. Silent Ones naar Rio. Emjay Rechsteiner eerste rector van Amsterdam Film School. Nieuwe film Eddy Terstall in de maak. Royal Theater in Heerlen dicht. Zweden centraal op Cinekid 2014. Filmfestival Venetië opent met Birdman. Filmfonds ondersteunt drie films met 1,2 miljoen euro.

De korte film De Balans van Mark Ram heeft op het 62ste Trento Film Festival de Mario Bello prijs gekregen. De prijs is in het leven geroepen door een speciale commissie met als doel meer films in de bioscoop te krijgen die zich afspelen in de bergen. In De Balans beklimmen twee vrienden een Alpentop totdat een van de twee uitglijdt en de ander bijna meesleurt in zijn val. Hangend boven een afgrond zinkt langzaam het besef in dat de situatie gevaarlijk instabiel is. De Balans is in 2012 geselecteerd om namens Nederland ingezonden te worden naar de Academy of Motion Picture Arts & Sciences en is sindsdien op meer dan veertig festivals vertoond.

‘De meest ondergewaardeerde film van 2014’. Dat is het predicaat dat website Indiewire op Borgman plakte. Hoewel Alex van Warmerdam de ene prijs na de andere kreeg voor zijn film vielen de bezoekcijfers in de VS, waar Borgman nu ruim een maand draait, tegen. Onterecht volgens de Amerikaanse website. ‘Borgman is een film die tegelijk frustreert en fascineert en die je tot ver na de aftiteling aan het denken en discussiëren zet’, stelde Indiewire. Om Van Warmerdam ook nog eens te prijzen voor het maken van ‘een van de meest memorabele filmscènes van het jaar’.

De kaarten voor Monty Python Live (mostly), op 20 juli te zien in diverse Pathé-bioscopen, waren in sneller uitverkocht dan dat je een dead parrot-sketch kunt reproduceren. In minder dan 44 seconden was alles weg. En dus besloot de bioscoopketen tot een extra vertoningsdatum. Op 6 augustus kunnen de opnames van de laatste Monty Python-show bekeken worden in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Scheveningen, Tilburg en Zaandam. Het is het eerste Monty Python-optreden sinds 1980.

Tijdens IDFA 2013 werd 69: liefde seks senior al genomineerd voor een DOC U. Nu is de documentaire van Menna Laura Meijer tijdens het Peace & Love Film Festival in het Zweedse Borlänge uitgeroepen tot beste documentaire. De film, waarin 70-plussers openhartig vertellen over hun seks- en liefdesleven, was eind mei ook te zien op tv.

De voorbereiding kostte een paar jaar maar de reorganisatie van Lumière is nu compleet. Alle aan Lumière gelieerde bedrijven — Lumière Publishing, Lumière Home Entertainment, Lumière Cinema en het productiehuis Lunanime — zijn nu ondergebracht in één holdingmaatschappij, Lumière Groep NV. Er is bovendien een nieuwe aandeelhouder gevonden; investeringsfonds Fin.Co participeert voor veertig procent in de nieuwe entiteit. Lumière hoopt door de integratie, die productie, distributie en vertoning van film samenbundelt, de komende jaren flink te kunnen groeien. Lumière is een Belgisch bedrijf met een kantoor in Amsterdam.

Voor de meeste filmmakers is Pirate Bay de duivel maar Martin van Koolhoven denkt daar blijkbaar anders over. ‘Kan iemand niet gewoon een keer Suzy Q op Pirate Bay gooien?’, twitterde hij. Van Koolhovens debuutfilm uit 1999, die Carice van Houten een Gouden Kalf opleverde, is sporadisch te zien geweest op televisie en is zelden te zien in de bioscoop. Van een reguliere bioscooprelease is nooit sprake geweest. De film is ook niet uitgebracht op video of DVD. Problemen met de rechten voor de muziek in de film — van onder andere The Rolling Stones en Jimi Hendrix — hebben verspreiding van de film altijd in de weg gestaan. Maar wellicht dat de illegale weg nu uitkomst biedt.

Volgende maand gaat het filmfestival van Locarno van start en Rutger Hauer is erbij. De acteur is namelijk voorzitter van de jury die de korte films gaat beoordelen. De belangrijkste jury van het Italiaanse festival, dat dit jaar haar 67ste editie beleeft, wordt voorgezeten door Gianfranco Rosi, regisseur van Sacro GRA, dat in Venetië de Gouden Leeuw won.

De internationale zegetocht van Silent Ones gaat gewoon door. Het speelfilmdebuut van Ricky Rijneke is een echte festivallieveling en draaide al in onder andere Moskou, Sao Paulo, Sarajevo, Montreal, Los Angeles en Berlijn. Aan dat lijstje kan nu het International Festival de Cinema Feminino in Rio de Janeiro worden toegevoegd. De film wordt op 11 december uitgebracht in Nederland.

De Amsterdam Film School, een nieuwe private filmopleiding die deze herfst van start gaat, heeft een rector. De keus is gevallen op Emjay Rechsteiner. Reichsteiner heeft zijn sporen verdiend als producent van films als Suzy Q, Sportman van de eeuw en The Devil’s Double. Hij begon zijn carrière bij Toonder Studio’s en richtte in 1991 het productiekantoor Staccato Films op. De afgelopen jaren was hij bij EYE als conservator verantwoordelijk voor de restauratie en digitalisering van onder andere Abel en Spetters.

Deal was de laatste film die Eddy Terstall maakte en dat is alweer twee jaar geleden. Maar nu komt er een nieuwe Terstall. Deze zomer beginnen de opnames voor Rail Movie. Voor het verhaal over een jonge Nederlandse vrouw die naar Venetië gaat om haar Italiaanse vader na jarenlange radiostilte te ontmoeten, trekt de maker van Simon en Rent a Friend naar Italië, Slovenië en Turkije. De Nederlandse hoofdrollen zijn voor Beppe Costa en Roberta Petzoldt. Naar verwachting komt Rail Movie begin 2015 in de bioscoop.

Vijf jaar geleden werd het Royal Theater in Heerlen nog volledig gerenoveerd, maar toch gaan de deuren op 1 augustus voorgoed dicht. Het filmtheater, dat gevestigd is in een uit 1938 stammende monumentale pand van architect Frits Peutz, kan niet op tegen de concurrentie van het nieuwe multiplex van JT in Kerkrade. Ook de bouwactiviteiten in de nabijheid van de bioscoop stonden een winstgevende exploitatie in de weg.

Zweden is het thema van Cinekid 2014. Kinderfilms, tv-series en nieuwe mediaprojecten uit het land van Astrid Lindgren staan op het programma van het festival dat dit jaar plaatsvindt tussen 11 en 18 oktober. Het Scandinavische land heeft een rijke traditie op het gebied van kinderfilms; één op de vijf Zweedse release betreft een kinderfilm. Het Cinekid-programma is samengesteld in samenwerking met het Swedish Film Institute en is onderdeel van de viering van vierhonderd jaar bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Zweden.

De 71ste editie van het filmfestival van Venetië gaat eind volgende maand van start en opent met Birdman, de nieuwe film van Alejandro González Iñárritu. De Mexicaanse regisseur kreeg bekendheid met Amores Perros, Biutiful en Babel, dat hem zeven Oscarnominaties opleverde. Birdman is een zarte komedie over een acteur in verval die met een nieuwe voorstelling op Broadway zijn carrière uit het slop wil trekken. Michael Keaton speelt de hoofdrol.

Het Nederlands Filmfonds heeft 1,2 miljoen euro aan steun toegekend aan drie films. Een half miljoen euro in de vorm van een realiseringsbijdrage gaat naar Doe Maar van regisseur Pim van Hoeve en De Helleveeg van regisseur/scenarist André van Duren. Eddy Terstall krijgt twee ton om zijn financiering van Rail Movie rond te krijgen. Rail Movie is na Prins van Sam de Jong de tweede lowbudget speelfilm die het fonds in 2014 ondersteunt.