It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 18 februari 2017

  • Datum 18-02-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Mad World

Tiende editie CinemAsia opent met Mad World. Amerikaanse verfilming Het diner gekraakt door critici. Cineville verwelkomt 30.000ste abonnee. Penoza sluit af met speelfilm. Rechten tweede thriller Paula Hawkins al verkocht voor verschijning. Silence of the Tides krijgt stevige steun van nieuw fonds. Jack Nicholson doet Heintje Davids voor Amerikaanse remake Toni Erdmann. Syrische vluchteling toch naar Oscars. Activisme Shia LaBeouf roept agressie op. Het doet zo zeer uitgezonden door SBS6. Lars von Trier laat zich inspireren door Trump. Syliva Hoeks weer in internationale productie.

Mad World is de openingsfilm van de tiende editie van CinemAsia Film Festival, dat begint op 7 maart. Het debuut van Chun Wong over een sociaal geïsoleerde man met een bipolaire stoornis kreeg eerder al acht nominaties voor Hong Kong Film Awards en werd in Taiwan onderscheiden met twee Golden Horse Awards. De vertoning op het Amsterdamse festival is de Europese première. De slotfilm op 12 maart is A Quiet Dream van de Chinees-Koeraanse regisseur Lu Zhang.

De Amerikaanse verfilming van Herman Kochs bestseller Het diner is geen succes. Critici maken gehakt van de film, die in première ging tijdens het filmfestival van Berlijn. Maar ook Koch zelf is niet te spreken over de productie. Het is inmiddels de derde keer dat zijn boek is verfilmd, eerst in Nederland en daarna in Italië. Maar iedere keer was het boek beter, concludeerde Koch.

Acht jaar bestaat Cineville inmiddels en deze week werd de 30.000ste abonnee verwelkomd. Niet een aantal waar de organisatie bij aanvang van had durven dromen. De kaart voor onbeperkt filmbezoek tegen een vast maandtarief begon als Amsterdams initiatief. Na drieënhalf jaar kwamen daar Rotterdam en Dan Haag bij. Inmiddels kunnen pashouders terecht bij 42 bioscopen in twintig steden door heel Nederland. Gezamenlijk zijn ze goed voor 700.000 bioscoopbezoeken per jaar.

Penoza stopt ermee. Het vijfde seizoen is meteen ook het laatste. De populaire KRO-NCRV-misdaadserie wordt bovendien afgerond met een speelfilm. Producent Alain de Levita en regisseur Diederik van Rooijen zijn hierover in gesprek. De film zou zich gedeeltelijk afspelen in het buitenland.

The Girl on the Train was niet alleen als boek een enorm verkoopsucces, ook als film deed de thriller het bijzonder goed. Reden voor Dream Works Pictures om meteen de rechten van Paula Hawkins’ tweede boek te kopen, nog voordat het uit is gekomen. Into the Water ligt begin mei in de boekhandel. Het gaat over een 15-jarig meisje dat als enige van haar gezin achterblijft als de lichamen van haar moeder en een tienermeisje op de bodem van een meer worden gevonden.

Silence of the Tides krijgt een realiseringsbijdrage van €775.000 van het Waddenfonds. Dit nieuwe fonds is erop gericht een breed en liefst internationaal publiek te laten kennismaken met de wadden. Jaarlijks wordt één filmproductie ondersteund. Silence of the Tides van regisseur Pieter-Rim de Kroon gaat over de telkens terugkerende cycli van het Waddengebied.

De laatste keer dat hij in een film te zien was, was zeven jaar geleden. Toen speelde Jack Nicholson een bijrolletje in How Do You Know. Drie jaar daarvoor speelde hij zijn laatste hoofdrol, in The Bucket List. Het leek erop dat de inmiddels 79-jarige acteur zijn laatste rol gespeeld had. Maar toen was er Toni Erdmann. De succesvolle Duitse komedie krijgt een Amerikaanse remake en Nicholson is gestrikt voor de titelrol. De namen van de andere acteurs zijn nog niet bekend.

De uit Aleppo gevluchte Syrische Hala Kamil mag toch naar de Oscar-uitreiking. Kamil en haar vier kinderen zijn de hoofdpersonen in Watani: My Homeland, de korte documentaire die genomineerd is voor een Oscar. Donald Trumps inreisverbod leek roet in het eten te gooien maar dat is inmiddels opgeschort. Kamil, die inmiddels in Duitsland woont, heeft nu toch een visum gekregen.

Shia LaBeouf heeft zijn anti-Trumpactie moeten staken. De acteur zette op de dag van de inauguratie een webcam neer bij het Museum of the Moving Image en vroeg voorbijgangers de woorden ‘he will not divide us’ uit te spreken. Dit zou hij volhouden gedurende de vier jaar dat Trump in het Witte Huis resideert. De actie zorgde echter voor flink wat verdeeldheid tussen passanten en leidde tot knokpartijtjes. Het museum heeft vervolgens de stekker eruit getrokken.

De documentaire Het doet zo zeer van Heleen van Royen scoorde bijzonder goed in de publiekspoll van het IFFR. Dat is SBS6 niet ontgaan. De zender gaat de film later dit jaar uitzenden als tv-serie. Daarvoor wordt Het doet zo zeer uitgebracht in de bioscoop.

Lars von Trier laat zich voor zijn nieuwe film inspireren door Donald Trump. The House that Jack Built gaat over seriemoordenaar Jack the Ripper. In The Guardian stelt de regisseur dat de film "gaat over het idee dat het leven kwaadaardig en zielloos is, end dat wordt helaas bewezen door de recente opkomst van de Homo trumpus, de rattenkoning." De hofdrol in de film die in 2018 uitkomt, wordt gespeeld door Matt Dillon. Ook Bruno Ganz (Der Untergang) krijgt een rol.

Sylvia Hoeks heeft een rol gekregen in All the Devil’s Men. Zij zal in de actiethriller te zien zijn naast Milo Gibson, William Fichtner en Gbenga Akinnagbe. Hoeks heeft zich blijkbaar in de kijker gespeeld met Blade Runner 2049, de opvolger van de sciencefictionklassieker die dit jaar in première gaat.