It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 17 september 2016

  • Datum 17-09-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Publieke Werken

Parel voor Publieke Werken. Wereldwijde rechten Tonio nu al verkocht. Hoogste onderscheiding voor Morgan Freeman. Thekla Reuten vaste rol in Britse hitserie. Penoza wordt speelfilm. IFFR-team strategisch versterkt. Dick Maas moet het doen met mechanische leeuw. Vlaamse Oscar voor Renée Soutendijk. Filmdag vanwege vijf jaar NRC filmbijlage. Theo Maassen in Vlaamse film. Nieuwe filmprijs met Europese studenten als jury. Gebundelde columns Pauline Cornelisse worden verfilmd. Meester Kikker is goud. Streetkids United II in Lahore uitgeroepen tot beste film. Eerste bioscoop met laserprojectors officieel geopend in Breda.

Publieke Werken
heeft de Parel voor Beste Boekverfilming 2016 gewonnen. De prijs werd op Film by the Sea uitgereikt aan regisseur Joram Lürsen, scenarioschrijver Frank Ketelaar en schrijver Thomas Rosenboom. De concurrentie was sterk: Beyond Sleep, De helleveeg, Knielen op een bed violen en Schone handen. Publieke Werken maakt later deze maand kans op meerdere Gouden Kalveren. De film is genomineerd in tien categorieën.

Tonio, de verfilming van A.F.Th. van der Heijdens requiemroman, is nog niet uitgebracht (dat gebeurt op 13 oktober), maar nu al hard op weg een succesverhaal te worden. De film van Paula van der Oest is geselecteerd als Nederlandse inzending voor de Oscars. Sales agent Dutch Features, dat inmiddels de wereldwijde rechten heeft gekocht, doet hard z’n best de film te laten draaien op het festival van Toronto.

The National Medal of Arts is de hoogste culturele onderscheiding in de Verenigde Staten. Volgende week wordt hij uitgereikt aan Morgan Freeman. De acteur won in 1989 een Golden Globe won voor Driving Miss Daisy en in 2004 een Oscar voor zijn bijrol in Million Dollar Baby. Naast Freeman worden ook regisseur Mel Brooks en componist Philip Glass onderscheiden.

Eerder al speelde Thekla Reuten in internationale series als Hidden, Sleeper Cell en Lost. Nu heeft de actrice een vaste rol gekregen in het tweede seizoen van de Britse hitserie Stan Lee’s Lucky Man. De serie, uitgezonden op Sky 1, draait om een politieagent die met een armband het geluk kan controleren. Reuten krijgt de rol van Isabella, een mysterieuze vrouw die de armband wil ontvreemden.

‘Penoza de serie’ wordt ‘Penoza de film’. Producent Alain de Levita heeft bekend gemaakt dat de KRO-serie, waarvan binnenkort de opnames voor het vijfde seizoen beginnen, een speelfilmpendant krijgt. De scriptschrijvers worden binnenkort aan het werk gezet en locatiescouts op pad gestuurd. De film zal zich deels afspelen in het buitenland.

In de aanloop naar de 46ste editie is het personeelsbestand van het International Film Festival Rotterdam strategisch uitgebreid. Jenny Canters, voorheen werkzaam bij distributeur Lumière, gaat zich bezig houden met de internationale pers. En met Susan Gloudemans, nu nog directeur van het Trustfonds van de Rijksakademie, heeft festival een zwaargewicht binnengehaald op het gebied van fondsenwerving. Hubert Bals Fonds-manager Iwana Chronis vertrekt na zeven jaar. Haar functie zal in de toekomst anders worden ingevuld aangezien het fonds — en andere marktactiviteiten — herzien zullen worden. Hoofd Programma Chris Schouten gaat zich bezig houden met de distributieactiviteiten van het festival. Het programmeursteam wordt versterkt met voormalig Brave Talks-coördinator Müge Demir en Shorts-programmeur Julian Ross.

Een leeuw komt Amsterdam niet in. Sterker nog, je mag een leeuw niet eens Nederland binnenbrengen. Dat merkte Dick Maas toen hij voor opnames van Prooi een levensechte hoofdrolspeler door de straten van de hoofdstad wilde laten sluipen. Computeranimatie bleek te duur. Dus moest Maas het uiteindelijk doen met een mechanische, met joystick bestuurde leeuw.

Renée Soutendijk heeft op het Filmfestival van Oostende een Ensor gekregen. De oeuvreprijs die wel ‘de Vlaamse Oscar’ wordt genoemd, is haar toegekend voor haar ‘grote en belangwekkende bijdrage aan de Nederlandstalige cultuur’. De enige andere Nederlanders die de prijs eerder kregen zijn Willeke van Ammelrooy en Bassie & Adriaan.

De filmbijlage van NRC Handelsblad bestaat vijf jaar en dat moet gevierd worden. Op 23 oktober organiseert de krant een NRC Filmdag in het Ketelhuis in Amsterdam. Onder het getoonde zitten previews van nog niet uitgebrachte films. En de winnaar van de NRC Filmverkiezing. Lezer van de courant kunnen tot 28 september op de titel die zij de beste van de afgelopen vijf jaar vinden.

Drie jaar stond hij niet voor de filmcamera maar nu heeft Theo Maassen weer ja gezegd op een hem aangeboden rol. Na Bro’s before Ho’s wordt Façades de volgende titel in zijn filmografie. De Vlaamse speelfilm gaat over Alex, een vrouw die bij haar dementerende vader intrekt als haar moeder hem in de steek laat. Welke rol Maassen gaat spelen, is nog niet bekend.

Er is een nieuwe filmprijs waarvan de winnaar gekozen wordt door studenten uit heel Europa. De European University Film Award komt uit de koker van de European Film Academy en is bedoeld om een jonger publiek te betrekken bij het verspreiden van de Europese gedachte — geen overbodige luxe in tijden van Brexit en populistisch gemorrel aan de EU. Uit 50 films en 15 documentaires wordt een shortlist van vijf genomineerden geselecteerd, afkomstig uit vijf verschillende landen. Op 5 oktober is duidelijk welke films er op die lijst staan. Op 10 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Boekverfilmingen zijn in. En van de meeste romans kun je je bij het lezen ook wel indenken dat het een film zou kunnen worden. Minder voor de hand liggend is dat voor Taal is zeg maar echt mijn ding. Maar de bundeling columns van Paulien Cornelisse wordt wel degelijk verfilmd. Barabra Bredero (Mees Kees) gebruikt delen uit het boek om ‘een soort Nederlandse Bridget Jones’ te maken. De première staat gepland voor eind 2017.

Een Gouden Film voor Meester Kikker. De avontuurlijke familiefilm van Anna van der Heide naar het gelijknamige boek van Paul van Loon heeft meer dan 100.000 bezoekers getrokken.

Streetkids United II: The Girls From Rio
is op het internationale kinderfilmfestival in de Pakistaanse stad Lahore uitgeroepen tot beste film in de competitie. De film over het WK voetbal voor straatkinderen, vorig jaar georganiseerd in Rio de Janeiro, won eerder al prijzen op festivals in Spanje en Groot-Brittannië.

Breda heeft er tien zalen bij, met in totaal 1700 stoelen. Afgelopen week ging in de West-Brabantse stad de nieuwe Kinepolis-bioscoop officieel geopend. Het is de eerste theater in Nederland dat volledig is uitgerust met laserprojectoren. De soft launch was al op 1 augustus. Daardoor is het totale bezoekersaantal inmiddels al de 50.000 gepasseerd.