It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 17 oktober 2015

  • Datum 17-10-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Splintertime

Speciale prijs voor Rosto op Sapporo filmfestival. Voor €5,4 miljoen toegekend in derde ronde Film Production Incentive. Haarlem krijgt er een nieuwe bioscoop bij. Streetkids United II: The Girls from Rio in Marbella uitgeroepen tot beste documentaire van het jaar. Meryl Streep juryvoorzitter van Berlinale. Fast & Furious-acteur wil filmstudio beginnen op Aruba. Boeli van Leeuwenprijs voor Angela Roe. Deze week niet één maar twee prijzen voor Mea Dols de Jong. Eerbetoon aan Chantal Akerman tijdens Film Fest Gent. Prijs voor De Boskampi’s in Hamburg. Instituut Beeld en Geluid gelauwerd vanwege innovatieve tentoonstelling.

De jury van het Sapporo International Short Film Festival was zo onder de indruk van het werk van Rosto dat ze spontaan een nieuwe prijs in het leven riepen. De Nederlandse filmmaker, die op het festival was vertegenwoordigd met No Place Like Home, Lonely Bones en Splintertime, kreeg een Visionary Award uitgereikt. Het vierde en laatste deel van de The Wreckers-serie is momenteel in postproductie.

In de derde ronde van de Film Production Incentive-regeling van het Nederlands Filmfonds is in totaal voor €5,4 miljoen toegekend aan 21 filmprojecten. De verwachte productie-uitgaven in Nederland worden geschat op ruim €24 miljoen. Het gaat om veertien speelfilms, zes documentaires en één animatiefilm. Vijftien van de projecten zijn internationale coproducties, waaronder Brits-Amerikaanse film The Price die grotendeels in Nederland gedraaid zal worden. The Price ontvangt een financiële bijdrage van €652.917. Dat is overigens niet het hoogste bedrag dat is uitgekeerd. Dat ging naar De Grebbeberg, dat €834.356 ondersteuning kreeg. Er is voor 2015 nog een indienronde gepland, waarin ruim €11 miljoen te vergeven is.

Haarlem krijgt er een nieuwe bioscoop bij. NHbioscopen gaat een complex met zes zalen en 960 zitplaatsen bouwen in de wijk Schalkwijk. Dit ietwat verpauperde stadsdeel krijgt een upgrade en bioscoopexploitanten Frits en Irma Nieuwenhuizen kwamen tot de conclusie dat een nieuwe vestiging op deze plek rendabel zou zijn.

Streetkids United II: The Girls from Rio is op het Marbella International Film Festival uitgeroepen tot beste documentaire van het jaar. De documentaire over het WK Voetbal voor straatkinderen beleeft vandaag haar Nederlandse première tijdens het Cinekid Film Festival in Amsterdam.

Geloof het of niet, maar Meryl Streep is nog nooit gevraagd zitting te nemen in een jury. Dieter Kosslick, directeur van de Berlinale, brengt daar nu verandering in. Hij vroeg de in 2012 met een ere Gouden Beer onderscheiden actrice als voorzitter van de jury in Berlijn.

Als het aan Fast & Furious-acteur Tyrese Gibson ligt krijgt Aruba binnenkort een eigen filmstudio. Tijdens de opening van het Aruba International Film Festival, waar hij zijn korte film Shame presenteerde, liet hij weten erover na te denken een filiaal van zijn Voltron Studios op het eiland te openen. Er wordt al gescout voor geschikte locaties. Het terrein in Oranjestad waar nu de ruïne van het oude Bushiri Hotel staat gooit hoge ogen.

Angela Roe heeft de Boeli van Leeuwenprijs 2015 gekregen. De antropologe werd onderscheiden vanwege haar film Sombra di Koló, waarin het taboe van ras en huidskleur op Curaçao aan de kaak wordt gesteld. De prijs, die vernoemd is naar de beroemdste en in 2007 overleden schrijver en dichter van het eiland, bestaat uit 10.000 Antilliaanse guldens.

En weer is het prijs voor Mea Dols de Jong. Vorige week was het Rusland, deze week Sapporo in Japan en Vilnius in Litouwen. In beide steden werd If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy uitgeroepen tot beste documentaire.

Film Fest Gent, dat afgelopen dinsdag is begonnen en nog duurt tot 24 oktober, brengt een eerbetoon aan de onlangs overleden Belgische cineast Chantal Akerman. Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van het festival, roemde Akerman ‘die door haar stilistische en inhoudelijke vernieuwingen de koers van arthouse en avant-garde cinema veranderde’. Uiteraard ontbreekt Akermans meesterwerk Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles niet in het programma.

De Boskampi’s heeft op het Filmfestival van Hamburg de Prijs van de Kinderjury gewonnen. De film van Arne Toonen, die gebaseerd is op het boek van Marjon Hoffman, vertelt over een jongen die op school gepest wordt en daarom verzint dat zijn vader een maffiabaas is.

Ook het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum viel in de prijzen. De jury van FIAT/IFTA, de internationale organisatie op het gebied van televisiearchivering, beoordeelde de tentoonstelling Voorbij het Nieuws als ‘creatief, origineel en innovatief’. Samen met multimediakunstenaar Geert Mul, die eerder al een beeldgenerator bouwde voor het Fotomuseum in Rotterdam, werkte het instituut aan een machine die 12.000 items van het 8 uur-journaal tussen 2011 en 2013 bevat die met behulp van spraakherkenningstechniek geanalyseerd kunnen worden.