It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 17 juni 2017

  • Datum 17-06-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Tulipani

Nederlands Film Festival opent met Tulipani. Okja volledig in de ban in Zuid-Korea. Harry Potter-tentoonstelling verlengd. Schokkend Nieuws stoft eerste Nederlandse fantasyfilm af. Michiel Huisman in Netflix horrorserie. Roos Schlikker breekt lans voor documentaires. Kinderen blijken enthousiaste bioscoopgangers. Europese tegenslag op gebied auteursrechten. Flinke steun voor Erwin Olafs speelfilmdebuut. Nederlandse experimentele films naar Cyprus. Sony gaat kindvriendelijke versies van films maken. Verbod op The Pirate Bay stapje dichterbij.

De 37ste editie van het Nederlands Film Festival opent met Tulipani, de nieuwe film van Mike van Diem. De nieuwe film van Oscar- en Gouden Kalf-winnaar Van Diem is een sprookjesachtige tragikomedie over een Zeeuwse boer (Gijs Naber, bekend van Aanmodderfakker), die na de watersnoodramp in 1953 besluit nooit meer natte voeten te willen hebben en naar Zuid-Italië fietst. Daar gaat hij tulpen kweken en groeit hij uit tot levende legende. Tulipani is een Nederlands-Italiaans-Canadese coproductie.

Eerst was het de grootste bioscoopketen van Zuid-Korea die zich keerde tegen Okja, de Netflix-film van Bong Joon-ho. Nu zijn ook Lotte Cinema en Megabox gevolgd. Dat betekent dat de film is uitgesloten van vertoning in 93 procent van alle bioscopen en dus eigenlijk in de ban is gedaan. En dat alles vanwege de day-on-date release, het gelijktijdig doen uitkomen op Netflix en in de bioscoop. Normaliter geldt in Korea een periode van drie weken die zit tussen bioscooprelease en vertoning op het kleine scherm en de bioscopen willen voor Okja geen uitzondering maken. Voor Bong Joon-ho’s film is deze boycot een tegenvaller in zijn eigen thuisland, maar of het protest de (wereldwijde) invoering van day-on-date release zal stoppen is zeer de vraag. Ook in Nederland wordt er al volop mee geëxperimenteerd.

Harry Potter: The Exhibition is zo succesvol dat organisator Mojo heeft besloten hem te verlengen tot 2 september. De 1400 vierkante meter grote tentoonstelling is sinds februari te zien in de ruimte naast CineMec in Leidsche Rijn. Wereldwijd trok de presentatie al meer dan vier miljoen bezoekers.

Myrte en de Demonen geldt als de eerste Nederlandse fantasyfilm ooit. Hij werd in 1950 gemaakt door Paul Bruno Schreiber, voor het toen ongelooflijke bedrag van 500.000 gulden, maar raakte vrij snel na de release in de vergetelheid. Filmtijdschrift Schokkend Nieuws stoft de cultklassieker nu af. Op 28 juni wordt het sprookje met dwergen, bosgeesten en heksen weer eens vertoond in Kriterion in Amsterdam. Opmerkelijk detail: Bert Haanstra maakte met deze film zijn debuut als cameraman.

Michiel Huisman komt waarschijnlijk nooit meer terug. De Nederlandse acteur doet het goed in Amerika en de aanbiedingen blijven binnenstromen. Nu heeft hij een rol te pakken in de Netflix horrorserie The Haunting of Hill House. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1959, over vier mensen die een huis delen en allemaal hun eigen bovennatuurlijke ervaringen hebben. Huisman speelt de rol van schrijver Serven Crane. Hij is de eerste die is gecast.

Het is een veelgehoorde klacht maar het kan geen kwaad als een BN-er hem nog eens herhaald. Roos Schlikker, columnist en Wie is de Mol-deelnemer, beklaagde zich in de VARAgids over het late tijdstip waarop documentaires doorgaans worden uitgezonden. Schlikker, die blijkbaar behoort tot het laatste plukje Nederlanders dat nog lineair tv kijkt, bekende ook dat ze documentaires prefereert boven talkshows.

Kinderen zijn dol op de bioscoop en gaan steeds vaker naar de film. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM). Bioscoopbezoek van 6 tot 12-jarigen ging van 85% in 2013 omhoog naar 89%. Gemiddeld gaan de kinderen 2,4 keer per jaar naar de bioscoop. Het meest enthousiast is de groep 10 tot 12-jarigen: 93% van hen is het afgelopen jaar minstens één keer geweest.

Het Netwerk Scenarioschrijvers en de Auteursbond zijn teleurgesteld. De Europese parlementaire copyright commissie heeft namelijk geen steun verleend aan vijf amendementen die ervoor moeten zorgen dat regisseurs en scenarioschrijvers vergoedingen ontvangen voor online exploitatie van hun werk. De organisaties spreken van een gemiste kans om een al lang bestaand onrecht de wereld uit te helpen. In september is er echter een herkansing. Dan buigt het juridische comité zich over de zaak en de mening van dit forum weeg zwaarder.

Dat speelfilmdebuut van Erwin Olaf gaat er echt komen. De fotograaf, die eerder videokunstwerken maakte, is al een tijd bezig met Een Schitterend Gebrek, naar een scenario van Arthur Japin, maar tot nu toe ging het traag. Een gezamenlijke bijdrage van NPO, CoBO en het Nederlands Filmfonds in het kader van Telescoop kan het nodige zetje in de rug betekenen. Er is een bedrag van €1,8 miljoen mee gemoeid. Een Schitterend Gebrek gaat over de eerste grote liefde van Casanova, die hem verlaat als ze verminkt raakt door de pokken. Zestien jaar later komt ze haar voormalige vlam weer tegen en beseft ze dat ze in haar getormenteerde leven meer over liefde heeft geleerd dan Casanova met al zijn avonturen.

Cyprus maakt komende week kennis met de Nederlandse experimentele film. Films van makers als Frans Zwartjes (Film II uit 1967) en Johannes Langkamp (Falling Frames uit 2015) worden vertoond tijdens het IVAC Festival onder de titel DIY (Dutch It Yourself). De films zijn afkomstig uit de collectie van EYE.

In de jacht naar nog groter publiek gaat Sony gekuiste, voor jonge kinderen geschikte versies van film aanbieden. De zogeheten ‘clean versions’ bevatten geen of minder seks, geweld en gevloek. Het eerste protest is al een feit. Seth Rogen (Sausage Party) heeft laten weten dat hij het ‘een heel slecht idee’ vindt.

Pirate Bay, de torrentsite verantwoordelijk voor de verspreiding van veel illegale content op internet, maakt wel degelijk inbreuk op het auteursrecht. Dat heeft het Europese Hof bepaald. Met die uitspraak is een verbod op Pirate Bay weer een stap dichterbij. De torrentsite verdedigt zich met de redenering dat de torrent-bestanden die het aanbiedt niet films betreft maar verwijzingen ernaar. Voor het Hof speelt echter de intentie: Pirate Bay weet dat gebruikers de techniek gebruiken om illegaal materiaal te downloaden. Het is nu aan de Hoge Raad om te bepalen of het online platform daadwerkelijk geblokkeerd moet worden. De uitspraak zou ook gevolgen hebben voor de tientallen andere aanbieders van dubieuze content.