It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 17 januari 2015

  • Datum 17-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Kidnapping Freddy Heineken

Kidnapping Freddy Heineken eerder in VS in première dan in Nederland. The Interview maandag aanstaande al te zien. Bioscoopbezoek steeg in 2014 het hardste in Hilversum en daalde het sterkste in Heerhugowaard. Ruurd Bierman volgt Hans-Maarten van den Brink op als directeur Mediafonds. Woody Allen maakt tv-serie voor Amazon. Prins van Sam de Jong dingt mee naar Kristallen Beer. Ruzie over première Submission tien jaar na dato. Release Avatar 2 jaartje uitgesteld. Tien projecten geselecteerd voor Kort!

Bijna drie weken eerder dan in Nederland gaat Kidnapping Freddy Heineken op 6 maart in première in de Verenigde Staten. Distributeur Alchemy brengt de verfilming van Peter R. de Vries’ boek uit in een beperkt aantal bioscopen en gelijktijdig via VOD. In Nederland wordt de thriller door A-Film gedistribueerd en die houdt vast aan de geplande releasedatum van 26 maart. Tijdens het filmfestival van Cannes hebben bezoekers aan een speciale voorvertoning al kunnen zien hoe Anthony Hopkins het ervan afbrengt als Freddy Heineken en Sam Wothington als Willem ‘de neus’ Holleeder.

Met ’s werelds grootste knooppunt voor dataverkeer in Amsterdam kun je het riskant noemen, de vertoning van The Interview. De film die de Noord-Koreaanse dictator Kim Jung-un zo misnoegde dat hij opdracht gaf tot een grootschalige hack van Sony Entertainment zal maandag voor het eerst worden vertoond door Amongst Friends, de online/offline filmclub die maandelijks sneak previews presenteert in Het Ketelhuis, het Louis Hartlooper Complex en Filmhuis Den Haag. Vanaf 29 januari draait The Interview in het reguliere bioscoopcircuit.

Het bioscoopbezoek bleef vorig jaar nagenoeg gelijk in Nederland, maar wie naar de afzonderlijke steden kijkt, ziet grote verschillen. Het net gepubliceerde Dashboard van de Stichting Filmonderzoek laat de stijgers en dalers zien. In Hilversum, waar in 2014 een JT-bioscoop werd geopend, groeide het bioscoopbezoek het hardste: 19,2%. Ook in Almkerk (+10,2%) en Hoofddorp (10,1%) zijn de afgelopen jaren nieuwe theaters geopend. De steden waar het bioscoopbezoek het hardste achteruit ging zijn Heerhugowaard (-11,1%), Maastricht (-9,3%) en Schagen (-9,1%).

Twee weken geleden nam Hans Maarten van den Brink afscheid als directeur van het Mediafonds en per vandaag treedt zijn opvolger aan: Ruurd Bierman. Bierman heeft de afgelopen twee jaar leiding gegeven aan het project Vision 2020, waarin een toekomstvisie is ontwikkeld voor de publieke omroep in Europa. Tot 2012 was hij directeur van de NOS. Bij het Mediafonds zal hij een sterfproces moeten begeleiden. Per 2017 stopt de overheidsfinanciering van het fonds.

Voor alles is een eerste keer, ook als Woody Allen heet en 79 bent. Dus gaat de regisseur van Annie Hall en Blue Jasmine voor het eerst in zijn leven een televisieserie maken. De nog titelloze serie wordt gemaakt in opdracht van Amazon, de online retailer die ooit begon met boeken maar tegenwoordig ook content voor het kleine scherm maakt. Onlangs won de serie Transparent als eerste Amazon-productie een Golden Globe.

Vorig jaar was Sam de Jong al geselecteerd voor de Berlinale met zijn korte film Marc Jacobs, dit jaar dingt zijn speelfilmdebuut Prins mee naar een Kristallen Beer. De film over de levensbeslissingen van grotestadsjongere Ayoub draait in de Generation 14+ competitie.

De aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo brachten de moord op Theo van Gogh weer in gedachten. En de door hem geregisseerde film Submission, die de aanleiding vormde voor de moord. Tien jaar na dato is er een ruzietje ontstaan over de première ervan in Zomergasten. Toenmalig presentator Joost Zwagerman en regisseur George Schouten vinden dat zij vooraf onvoldoende waren ingelicht door de VPRO. Pas nu komen ze erachter dat ze dat allebei vonden en er toentertijd zijn ingeluisd door eindredacteur Peter van Ingen. Van Ingen ontkent.

Het tweede deel van Avatar stond gepland voor 2016 maar regisseur James Cameron maakte afgelopen week bekend dat die planning iets te ambitieus is gebleken. De release van de sequel, die de eerste van drie vervolgen in de Avatar-reeks moet worden, is nu uitgesteld tot 2017.

Uit 117 inzendingen zijn tien nieuwe scenario’s geselecteerd voor Kort!, het jaarlijkse project voor de korte film. De films, die een lengte hebben van vijf tot tien minuten, beleven hun première tijdens het Nederlands Film Festival 2015. Daarna zijn ze te zien op de NTR-website voor de korte film. Het gaat om de titels: Crooked 180 (regisseur: Kevin Boitelle), Een vrije dag (Wouter Stoter), Gips (Jeroen Houben), Je vriendin koopt een vis op de markt (Emma Westenberg), Julius en de dood (Nova van Dijk), Otto (Job, Joris & Marieke), Spoetnik (Noël Loozen), Superkoeling (Aaron van Valen), Uit de kast (Jonathan Elbers) en Zwanger (Mascha Halberstad).