It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 17 augustus 2014

  • Datum 17-08-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Supernova

Supernova eerste Nederlandse film beschikbaar via Vimeo on Demand. Primetime Emmy Awards gratis te volgen. Opnames Brimstone uitgesteld. Nederland goed vertegenwoordigd in Toronto. Titel nieuwe Terminator-film bekend. Gouden Film voor Oorlogsgeheimen. Bro’s before Ho’s in NFF Openluchtbioscoop.

Tamar van de Dop heeft de primeur: het is haar Supernova die als eerste Nederlandse speelfilm direct beschikbaar is via Vimeo on Demand. Eerder al waren via het VOD-platform, dat Nederlanders en Belgen rechtstreeks films aanbiedt zonder speciale hardware of players, honderden internationale speelfilms en documentaires te zien, zoals In Your Eyes, A Band Called Death en Halley. Vooral films die het goed doen op festivals vinden via dit kanaal een nieuw publiek. In die categorie valt ook Supernova. De film over een pubermeisje dat wacht op het echte leven ging in première op het festival van Berlijn en won de Grand Jury Award tijdens het filmfestival van Xining.

Voor het eerst in de geschiedenis is de uitreiking van de Primetime Emmy Awards dit jaar voor iedereen in Nederland live te volgen. De 66ste editie van het prijzengala voor tv-series vindt plaats van maandag 25 augustus om 17 uur tot 6 uur de volgende ochtend. HBO Nederland zorgt ervoor dat ook niet abonnees van het betaalkanaal kunnen kijken. De reden is waarschijnlijk dat HBO kans maakt op een groot aantal beeldjes; genomineerd zijn onder andere Games of Thrones, Veep en True Detective. Het precedent voor dit soort gratis toegang is geschapen door Film1, dat al een paar jaar kosteloos de Oscar-ceremonie uitzendt.

De première van Brimstone, de nieuwe film van Martin Koolhoven, laat nog even op zich wachten. De opnames zijn uitgesteld, zo vertelde de regisseur op Radio 1. Koolhoven had gehoopt deze zomer al te kunnen draaien in Duitsland en Canada maar dat wordt waarschijnlijk januari of februari. De reden is financieel. Brimstone is volgens Koolhoven zijn duurste film ooit, waarschijnlijk twee keer zo duur als Oorlogswinter.

Nederland is goed vertegenwoordigd op de 2014-editie van het Toronto International Film Festival (4 t/m 14 september). Het prestigieuze evenement, waar vorig jaar onder andere Borgman te zien was, heeft één speelfilms, één experimentele documentaire en twee korte films van Nederlandse bodem geselecteerd. Brozer van Mijke de Jong is opgenomen in het programma Contemporary World Cinema en zal in Canada haar wereldpremière beleven. In de Wavelengths-sectie zal Episode of the Sea van beeldend kunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan te zien zijn. En de korte films A Single Life (regie: Job, Joris & Marieke) en De Laatste Dag van de Zomer (Feike Santbergen) draaien in het internationale competitieprogramma Short Cuts International.

Hij zei het al — ‘I’ll be back’ — en hij hield woord. En nu, daags na het afronden van de opnamen voor deel vijf uit de Terminator-reeks (de vierde met Arnold Schwartzenegger zelf), heeft de Austrian Oak op Instagram een afbeelding geplaatst die de titel verklapt. Op de foto is de acteur in silhouet te zien, gezeten op een stoel die de tekst ‘Terminator: Genisys’ draagt. Terminator 5 is vanaf juli 2015 te zien in de Nederlandse bioscoop.

Iets meer dan een maand kostte het Oorlogsgeheimen om meer dan honderdduizend bezoekers te trekken. Regisseur Dennis Bots en hoofdrolspelers Joes Brauers en Maas bronckhuyzen namen de Gouden Film in ontvangst die hoort bij die prestatie. Oorlogsgeheimen gaat over de twaalfjarige Tuur en Lambert, wiens vriendschap onder druk komt te staan als in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog Tuurs ouders het verzet ingaan en Lamberts ouders zich aansluiten bij de NSB.

Bro’s before ho’s is internationaal op tournee, met vertoningen in Texas en Canada, maar ook in Nederland vindt de film van Steffen Haars en Flip van der Kuil nog aftrek. Bij wijze van opmaat voor het festival, organiseert het Nederlands Film Festival in samenwerking met het Uitfeest, op 7 september een vertoning in de Openluchtbioscoop. In het voorprogramma: een korte vooruitblik op Impakt, het festival voor mediakunst.