It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 16 november 2014

  • Datum 16-11-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Wonderbroeders

Drie Gouden Films: Pak van mijn hart, Wonderbroeders en De club van Sinterklaas & het pratende paard. Televisieproductiebedrijf van René Mioch failliet. Twee winnaars van publieksprijs Noordelijk Film Festival. Franse voedsel- en warenautoriteit wil verbod op 3D-films voor kinderen. Makers van De nieuwe wildernis maken film over de delta. Amsterdamned vertoond in New York. Pathé introduceert goedkoop kinderkaartje. Realiseringsbijdrage voor twee internationale coproducties. Vier jonge scenaristen krijgen geld in kader van Vrijplaats.

Het was een goede week voor de Nederlandse film. Maar liefst drie films wisten de Gouden Film status te behalen. De feelgoodfilm Pak van mijn hart had er slechts drie dagen voor nodig om meer dan 100.000 bezoekers te trekken. Wonderbroeders deed er iets langer over: ruim een maand. De club van Sinterklaas & het pratende paard had geen last van de zwartepietendiscussie en kreeg ook een Gouden Film.

New Haven Productions, het televisieproductiebedrijf van René Mioch, is failliet. Zijn RTL-programma Films & Sterren gaat gewoon door, maar de twintig werknemers van het bedrijf moeten gaan omzien naar ander emplooi. Mioch’s zakenpartner Justus Verkerk wijt het faillissement aan de toegenomen concurrentie van digitale kanalen en de afgenomen budgetten bij omroepen. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart voor tenminste een deel van New Haven Productions.

De LC Publieksprijs, die traditioneel wordt uitgereikt aan het slot van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden, had dit jaar niet één maar twee winnaars. Zowel Brozer van Mijke de Jong als Before Snowfall van Hisham Zaman werden door het publiek beoordeeld met een 9,2. Zaman kreeg eerder tijdens het festival al de Award for Special Contribution to Northern Cinema uitgereikt.

Als het aan Anses, de Franse voedsel- en warenautoriteit, ligt, wordt het kinderen jonger dan zes jaar verboden naar 3D-films te gaan of computerspelletjes te spelen die gebruik maken van 3D-techniek. Kinderen tot dertien zouden beperkte toegang moeten hebben. De redenering achter dit advies is dat bij kinderen de ogen nog in ontwikkeling zijn en nog niet goed kunnen omgaan met wat ‘vergence-accomodation’ wordt genoemd — het kijken naar twee beelden op verschillende plekken die in 3D-techniek tot een versmelten. Of het advies ook wordt omgezet in beleid, is nog onduidelijk. In Italië is het gebruik van 3D-brillen door jonge kinderen al aan banden gelegd.

De nieuwe wildernis staat te boek als de best bezochte Nederlandse documentaire aller tijden. Zo’n succes vraagt om een opvolger en die komt er ook. Holland, natuur in de delta gaat hij heten. Dit keer niet met Konikspaarden in de hoofdrol maar een zeearend, een bever, een haas en een stekelbaars. De film gaat in september 2015 in première. Voor eind 2017 staat nog een derde film gepland, over de Waddenzee.

Halloween biedt mogelijkheden voor genrefilms op leeftijd. Zo werd Amsterdamned dit jaar weer eens afgestoft voor vertoning in New York. De actiefilm uit 1988, die in Nederland meer dan een miljoen bezoekers trok, kreeg 26 jaar geleden al een kleine bioscooprelease in de VS en duikt regelmatig op in buitenlandse festivals. De programmeurs van het Lincoln Center prezen de klassieker van Dick Maas aan als ‘een optimale jaren 80-film, met geweldige moordscènes, extravagante actie, heerlijk zwarte humor en extreem slechte kleding en kapsels’. Maas is inmiddels bezig met de voorbereidingen voor zijn nieuwe film, De Prooi, waarin een bloeddorstige leeuw Amsterdam onveilig maakt.

Pathé introduceert het kinderkaartje. Bezoekers jonger dan elf jaar betalen voortaan nog maar €5, jongeren tussen 12 en 17 jaar €7,50. De Nederlandse tak van het Franse concern volgt daarmee het moederbedrijf. In Frankrijk bepaalde de overheid onlangs dat kinderen tot 14 jaar voor €4 naar de film kunnen en dat bleek een stijging van het aantal bezoekers op te leveren. De prijsverlagingen gaan per direct in.

OAK Motion Pictures en Viking Film krijgen ieder een realiseringsbijdrage van €50.000 van het Nederlands Filmfonds voor het coproduceren van een door het Hubert bals Fonds gesteunde film. OAK Motion Pictures coproduceert The Wound, John Trengove’s speelfilmdebuut over de rituele besnijdenis van een homoseksuele tiener. Viking Film is een van de producenten van Oscuro Animal van Felipe Guerrero, dat gaat over drie vrouwen die hun huizen ontvluchten vanwege het geweld in hun regio.

In het kader van de regeling Vrijplaats heeft het Filmfonds vier scenario-ontwikkelingsbijdragen van €7.500 elk toegekend. Het geld gaat naar Tamara Miranda de Glas (voor Puertas), Floor van Lissa (voor Bij twijfel altijd), Marijn de Wit (voor De terugreis) en Olga Ponjee (voor Voortjagers). Het Filmfonds startte in 2013 de regeling Vrijplaats beginnende scenaristen in het kader van talentontwikkeling. Van de totaalbijdrage a €7.500 is €5.000 voor het schrijven en €2.500 voor de begeleiding door een coach.