It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 16 mei 2015

  • Datum 16-05-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Boskampi’s

Gouden Film voor De Boskampi’s. Alfonso Cuarón juryvoorzitter van festival Venetië. Bekroond documentairmaker Rob Hof veroordeeld wegens fraude. Paula van der Oest maakt film met Breaking Bad-ster Aaron Paul. Ricky Rijneke geselecteerd voor Torino Film Lab. Het bombardement groot succes op tv. Europese Commissie wil af van geoblocking maar filmmakers voorzien ellende. Een ton fondsgeld voor twee coproducties.

Het meivakantie-effect is ook dit jaar weer opgetreden. Familiefilms deden het goed in de eerste week van mei. In het bijzonder De Boskmapi’s van regisseur Arne Toonen. De film over de zoon van een sullige boekhouder die zich in zijn nieuwe woonplaats voordoet als lid van een angstaanjagende maffiafamilie, wist meer dan 100.000 bezoekers te trekken. Goed voor een Gouden Film dus. De totaalscore van 2015 staat daarmee op zes. Dat is vergelijkbaar met recordjaar 2013 toen er in totaal negentien Gouden Films werden uitgereikt.

Twee jaar geleden was Gravity van Alfonso Cuarón de openingsfilm van het filmfestival van Venetië. De film met George Clooney en Sandra Bullock was een paar maanden later goed voor zeven Oscars. Nu keert Cuarón, die overigens ook zijn Y Tu Mama Tambien en Children of Men in de Dogestad in première liet gaan, terug naar Venetië — als juryvoorzitter. Wie de andere leden van de jury zijn is nog niet bekend gemaakt. Het filmfestival van Venetië vindt plaats van 2 tot en met 12 september.

Gelauwerd en veroordeeld. Documentairemaker Rob Hof won in 2007 de Zilveren Nipkowschijf voor zijn 13-delige serie Sporen uit het Oosten. Maar afgelopen week veroordeelde de rechtbank in Rotterdam hem wegens fraude en kreeg hij een boete van €150.000 opgelegd. Zijn bedrijf moet ook nog eens €50.000 betalen. Hof zou gefraudeerd hebben met aanvragen voor Europese filmsubsidies. De zaak-Hof is het eerste strafproces ooit over fraude en corruptie binnen de publieke omroep. De filmmaker komt er nog genadig vanaf. Het Openbaar Ministerie had 18 maanden cel tegen hem geëist.

Paula van der Oest gaat een Amerikaanse film maken met Aaron Paul, beter bekend als Jesse Pinkman uit de hitserie Breaking Bad, een rol die Paul drie Emmy’s opleverde. The Parts You Lose heet het project. De film gaat over de 8-jarige Wesley, een slechthorende jongen die in contact komt met een gewonde ontsnapte gevangene en een bijzonder band met hem opbouwt. Voor Van der Oest is het haar eerste Amerikaanse film. Haar Oscarinzendingen Zus & Zo (2001) en Lucia de B. (2014) hebben haar in Hollywood in de kijker gespeeld. De regisseur krijgt het druk. Eind van dit jaar beginnen de opnamen voor The Parts You Lose in Canada. Medio 2016 verfilmt Van der Oest de roman Tonio van A.F.Th van der Heijden.

Slechts twaalf filmmakers per jaar worden geselecteerd voor het Torino Film Lab Script & Pitch. En Ricky Rijneke is er een van. Ze zal aan het prestigieuze programma voor beginnende filmmakers meedoen met haar nieuwe filmproject Rabbit. Onder de geselecteerden bevinden zich onder andere Nicolas Provost en Carlos Armella. Rijneke heeft haar uitverkiezing te danken aan haar succesvolle debuut Silent Ones, dat op talloze filmfestivals over de hele wereld te zien was en acht internationale prijzen in de wacht sleepte.

Bij de bioscooprelease werd Het bombardement door de critici met de grond gelijk gemaakt. TV-kijkers hebben of een kort geheugen of lezen geen recensies want de tv-première heeft een uitzonderlijk groot aantal kijkers getrokken. Bijna 1,1 miljoen bankzitters stemden af op NPO1, goed voor een marktaandeel van 18 procent. Alleen de RTL4-show Weet Ik Veel met Linda de Mol scoorde beter: 1,6 miljoen kijkers.

Wie regelmatig reist heeft ermee te maken: geoblocking. Omdat rechten voor films (en tv-programma’s) per land worden verkocht, kan een film die je in het ene land gewoon kunt streamen bij het overgaan van de grens plots niet meer beschikbaar te zijn. De Europese Commissie wil er vanaf, vindt het niet meer van deze tijd. Met de publicatie van Digital Single Market Strategy legt ze een actieplan neer om de restricties zo snel mogelijk op te heffen. De European Film Agencies Directors’ Association (EFADs) heeft meteen gereageerd. Makers vrezen namelijk dat liberaliseren van de digitale markt ten koste gaat van de filmindustrie. In een eigen publicatie wordt erop gewezen dat voordat geoblocking wordt opgeheven eerst de rechten goed geregeld moeten worden. Bovendien moet worden uitgezocht wat zo’n maatregel betekent voor inkomsten uit pre-sales, investeringen in promotie en de diversiteit van het aanbod.

Twee filmprojecten zijn geselecteerd voor de eerste ronde van het Nederlands Film Fund + Hubert Bals Fund Co-production Scheme 2015. Dat betekent een realiseringsbijdrage van €50.000 voor Something Useful van Pelin Esmer en White Sun van Deepak Rauniyar. Later dit jaar zal het Nederlands Filmfonds nog eens een ton ter beschikking stellen voor twee projecten.