It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 16 mei 2014

  • Datum 16-05-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het promotiebeeld van Kidnapping Freddy Heineken

Trailer van Kidnapping Freddy Heineken uitgelekt. Ook geen remake van Vuurzee. Film over de moord op Theo van Gogh in najaar in première. Prijzen in München voor See No Evil en Een scout weet de weg. Junkie XL twee keer onderscheiden in LA. Luc Dardenne wordt bioscoopuitbater. Weer twee onderscheidingen voor Silent Ones. Studenten uit Utrecht en Amsterdam maken samen korte film. Een nieuwe prijs voor scriptschrijvers ter ere van jubileum BosBros. De groeten van Mike! wint de hoofdprijs op belangrijk Scandinavisch jeugdfilmfestival. En Hubert Bals Fonds Plus geeft halve ton ieder aan Topkapi, Lemming en Revolver.

Consternatie alom toen afgelopen week een provisorische trailer van Kidnapping Freddy Heineken op het internet verscheen. Dat was niet de bedoeling, liet distributeur A-Film weten, die duidelijk een beetje geschrokken was hoe razendsnel de beelden op allerlei sites opdoken en becommentarieerd werden op Twitter. Het filmpje was bedoeld om tijdens de markt van Cannes te laten zien aan buitenlandse distributeurs. Die hebben zich blijkbaar niet zoveel aangetrokken van het schoonheidsfoutje; zo’n 250 geïnteresseerden meldden zich bij het theater waar de nog niet voltooide film van Daniel Alfredson (regisseur van de laatste twee delen van de Millennium-trilogie) werd vertoond. Die kwamen waarschijnlijk niet af op de naam Peter R. de Vries, schrijver van het boek waar de film op gebaseerd is, maar op die van hoofdrolspeler Anthony Hopkins. De première van Kidnapping Freddy Heineken staat gepland voor 8 januari 2015.

Even leek het erop dat Nederlandse series — als remake — de oversteek zouden kunnen maken naar een Angelsaksisch publiek. Maar Penoza — herdoopt tot Red Widow — wist in het eerste seizoen niet voldoende kijkers te trekken in de VS en verdween van de buis. Overspel kwam als Betrayal ook niet verder dan het eerste seizoen. Toen was de hoop gevestigd op Vuurzee, dat door ABC zou worden gelanceerd als Sea of Fire. Een pilot was zelfs al besteld. Maar daar bleef het ook bij. Vuurzee, waarvan in Nederland twee seizoenen zijn gemaakt, krijgt voorlopig geen Amerikaans vervolg.

Tien jaar na zijn dood wordt er nu een film gemaakt over de gebeurtenissen rondom de moord op cineast en allround enfant terrible Theo van Gogh. Gijs van Westelaken treedt op als producent, Theodor Holman schrijft samen met hem het script. De hoofdrollen in wat 2/11 — Het spel van de Wolf gaat heten, zijn voor Johan Leysen en Susan Visser. De film gaat op het Nederlands Film Festival in première en wordt op 2 november uitgezonden door de VPRO.

Jos de Putter is in München onderscheiden voor zijn documentaire See No Evil. Op het DOK.fest — International Documentary Film Festival kreeg hij de Viktor DOK.international-award uitgereikt voor beste internationale documentaire, een prijs waar een bedrag van 10.000 euro is verbonden. See No Evil is een documentair essay over drie beroemde apen in ruste — een filmster, een wetenschapper en een kreupele — die reflecteren op de relatie tussen mens en dier. De eindexamendocumentaire Een scout weet de weg van Sjoerd Niekamp won in München de megaherz filmschool award, ter waarde van 3000 euro.

Wereldberoemd werd hij met zijn remix van de Elvis-klassieker A Little Less Conversation maar het merendeel van de tijd is Tom Holkenborg, aka Junkie XL, vooral actief als componist van filmmuziek. En daar is hij succesvol mee. Afgelopen week werd hij tijdens de BMI Film/TV Awards in Los Angeles twee keer onderscheiden. Hij kreeg een prijs voor de muziek bij 300: Rise of an Empire en voor Divergent.

Een soort Ketelhuis, maar dan op z’n Belgisch — met Franstalige en Nederlandstalige films dus. Dat is wat de Waalse regisseur Luc Dardenne voor ogen staat met de nieuwe arthousebiscoop die hij wil openen in centrum Brussel. De locatie is er een met een hoop historie: Pathé Palace, in 1913 de eerste echte bioscoop in de belgische hoofdstad. Wat in 2015 een bioscoop met vier zalen moet zijn, huisvestte jarenlang een winkel in huishoudelijke apparatuur. De afgelopen tien jaar stond het pand leeg.

Niet één maar twee prijzen sleepte Silent Ones van Ricky Rijneke in de wacht op het Women’s Independent Film Festival. Het festival in Los Angeles toont enkel films gemaakt door vrouwen. Silent Ones kreeg een speciale juryvermelding en werd onderscheiden in de categorie beste camerawerk. Eerder al won de film over een Hongaarse vrouw die haar verdwenen broertje achterna reist prijzen in Berlijn en Lecce, werd hij genomineerd voor een Tiger Award en gelauwerd als beste debuut tijdens het Netherlands Debut Film Festival.

Ze hebben al twee acteurs uit Gouden Kalf-winnaars gestrikt: Emmanuel Boafo (Exit) en Stefanie van Leersum (Sevilla). Nu het geld nog, dat door middel van crowdfunding (Cinecrowd) bij elkaar gebracht moet worden. Dan kunnen de studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en de Amsterdamse Filmacademie, in samenwerking met enkele professionals, beginnen aan de opnamen voor de korte film Brocante. De film gaat over de reis van twee jonge vrienden naar Spanje, die bedoeld was als zoektocht naar de vrijheid maar uiteindelijk een confrontatie met het verleden blijkt. Het ambitieuze samenwerkingsproject opereert zoveel mogelijk volgens de richtlijnen van het green filmmaking.

Nederland is weer een prijs rijker. Ter ere van het 25-jarige bestaan van BosBros is de Burny Bos Talent Award in het leven geroepen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste scriptschrijverstalent in het genre familiefilm. De winnaar ontvangt 5.000 euro en mag zijn idee uitwerken tot volwaardig script. Ieder jaar wordt er gewerkt met een ander thema en dit jaar is dat Ruimtevaart. De uitreiking van de eerste editie zal plaatsvinden tijden Cinekid 2014. En ja, André Kuipers zit in de jury.

Het echtpaar Peters-Schram moet onderhand een aparte vleugel aan het huis bouwen om alle prijzen te stallen. Voor Dave Schrams Spijt! staat de teller op dertig. Deze week was het weer de beurt aan Maria Peters die voor De groeten van Mike! de hoofdprijs kreeg op het kinderfilmfestival van Tromso. Gezamenlijk zijn Schram en Peters nu bezig met de verfilming van het Carrie Slee-boek Pijstillers.

Topkapi Films, Lemming Film en Revolver zijn geselecteerd in de eerste rond van het Hubert Bals Fonds Plus. De drie producenten krijgen ieder een realiseringsbijdrage van 50.000 euro voor het coproduceren van een door het Hubert Bals Fonds gesteunde film. Topkapi Films werkt samen met het Duitse Una Films aan Land and Shade van de Colombiaanse filmmaker César Acevedo. Het debuut Oblivion Verses van de Iraanse Alireza Khatami komt voor rekening van Lemming Film, het Duitse Endorphine Productions en Bulut Film uit Turkije. En Revolver maakt samen met Damned Film uit Frankrijk en Zero One Films uit Duitsland de film Don’t Swallow My Heart, Alligator Girl van de Braziliaanse maker Felipe Bragança. Sinds 2006 stelt het Nederlands Filmfonds jaarlijks 200.000 euro beschikbaar voor het Hubert Bals Fonds Plus.