It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 16 januari 2016

  • Datum 16-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Nightlife van Cyprien Guillard

Selectie van Tigers Kort bekend. Prijs voor Hisko Hulsing vanwege Cobain: Montage of a Heck. Adam Sandler maakt kans op zijn vierde Razzie. ’t Hoogt beleeft topjaar en directeur vertrekt. The Danish Girl in de ban in Qatar. Chinese miljardair koopt Hollywood-studio. Netflix wil af van beoordeling met sterren. Star Wars: The Force Awakens in minder dan drie weken best presterende film ooit in VS. Slecht 1 op 10 succesvolle films gemaakt door vrouw. IDFA-winnaars op tournee.

Na bekendmaking van de deelnemers aan de Tiger-competitie is nu ook de selectie voor de Tiger Awards Competition voor Korte Films bekend. Het gaat om 23 films, documentaires en experimentele films uit onder meer Japan, Palestina, Singapore, Brazilië, Servië, Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Beeldend kunstenaars zijn zoals gewoonlijk weer goed vertegenwoordigd onder de makers: Roy Villevoye, Ito Barrada, Cyprien Gaillard, Mark Leckey — om er maar een paar te noemen. Elf films beleven in Rotterdam hun wereldpremière. Er zijn drie prijzen te vergeven, van €3000 elk plus een digitale camera. De jury bestaat uit Ben Rivers, Naeem Mohaiemen en Mieke Bernink.

Hisko Hulsing heeft in New York de negende Cinema Eye Honors for Nonfiction Filmmaking gekregen. De regisseur en animator kreeg de prijs voor zijn bijdrage aan Cobain: Montage of a Heck. Die film van Brett Morgen vertelt over het leven van Nirvana-zanger Kurt Cobain die in 1994 op 27-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

In de slipstream van de Oscar-nominaties zijn ook de kanshebbers voor de Razzies bekend gemaakt. De prijs voor slechtste film van het jaar kan gaan naar Fifty Shades of Grey, Fantastic Four, Jupiter Ascending, Paul Blart Mall Cop 2 en Pixels. Adam Sandler, die bijna een abonnement heeft op de anti-Oscars, is ook dit jaar weer genomineerd. Zijn rol in The Cobbler zou hem zijn vierde Razzie van zijn carrière kunnen opleveren. Tenzij de ‘prijs’ gaat naar Johnny Depp, Jamie Dornan, Kevin James of Channing Tatum.

Filmhuis ’t Hoogt in Utrecht heeft in 2015 een topjaar gedraaid. Ruim 57.000 kaartjes werden er verkocht en dat is het beste resultaat sinds het aantreden van Friederike Weisner in 2012. Toch stapt de directeur per 1 maart op. Ze wordt directeur-bestuurder bij Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort. Tot Weisners erfenis behoort de introductie van Cineville in Utrecht, de discussieavonden Movies&Science, de klassiekerreeks Hugo’s Hoogtepunten en de film-kidscolleges Smart Movies. De voorgenomen fusie met de bibliotheek in een nieuw gebouw aan het Smakkelaarsveld werd in 2014 weggestemd door de Utrechtse gemeenteraad.

Je kon er op wachten in een regio waar iedere afwijking van de heteroseksuele norm wordt bestraft met beschimping, gevangenisstraf, stokslagen of erger. The Danish Girl is in Qatar op de zwarte lijst gezet. De film over Lili, een van de eerste transgenders ter wereld, werd vlak na uitbreng verboden. Bioscoopbezoekers, die blijkbaar geen recensies hadden gelezen, deden hun beklag over het moreel verderfelijke karakter van de film. Ook in Koeweit, Oman, Bahrein en Jordanië wordt de film gecensureerd.

China rukt op in Hollywood. De Dalian Wanda Group heeft $3,5 miljard neergelegd voor Legendary Entertainment, de studio die onder andere The Dark Knight, Jurassic World en Straight Outta Compton coproduceerde. Wanda-baas Wang Jianlin, een van de rijkste mensen van China, kocht eerder al AMC Entertainment Holdings, de op één na grootste bioscoopketen in de VS. Wat Legendary extra interessant voor hem maakt is de kleine, maar gestaag groeiende tv-tak.

Netflix-productchef Neil Hunt vindt het maar niks als klanten zelf voor recensent gaan spelen. Hij wil dan ook af van het vijfsterren-systeem waarmee film en series gewaardeerd kunnen worden. Een slechte beoordeling betekent volgens hem immers niet dat mensen er geen plezier aan kunnen beleven. Als voorbeeld gaf hij The Ridiculous Six met Adam Sandler, die slecht scoort qua sterren maar wel de meest bekeken nieuwe film is. Hunt denkt nu na over een leuk/niet leuk-optie of het gebruik van percentage, zoals gebruikelijk bij bijvoorbeeld Rotten Tomatoes.

Slechts twintig dagen had Star Wars: The Force Awakens ervoor nodig om de best presterende film aller tijden in Amerika te worden. Er is inmiddels voor bijna $800 miljoen aan kaartjes verkocht. De vorige recordhouder, Avatar, deed er meer dan twee maanden over om zover te komen. Die film is nog wel de wereldwijde topper maar het is kwestie van tijd voordat Star Wars ook op dat vlak de kroon overneemt.

Het is niet echt verrassend nieuws en toch zijn het schokkende cijfers. Van de 250 best scorende films in de VS is slechts 9% geregisseerd door een vrouw. Dat percentage ligt nog lager dan de 19% vrouwen die achter de schermen van filmsets werkt. De jaarlijkse studie The Celluloid Ceiling, die al sinds 1998 genderverhoudingen in de filmindustrie bijhoudt, wist te melden dat vrouwen wel steeds meer vertegenwoordigd zijn onder producenten en producenten maar dat scenarioschrijvers en regisseurs nog vooral een boys club zijn. Als er overigens één vrouw op de set werkt, is er een grotere kans dat er meer werken: op filmsets van vrouwelijke regisseurs was 53% van de schrijvers vrouw, 32% van de editors vrouw en 12% van de cameralui vrouw.

The Best of IDFA on Tour is van start. Het reizende filmprogramma bevat de vier festivalwinnaars van de 28ste editie: Ukranian Sheriffs, Ninnoc, At Home in the World en Sonita. In totaal 43 plaatsen in Nederland worden aangedaan. Op 19 maart is er ook een vertoning in Antwerpen.