It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 16 april 2016

  • Datum 16-04-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens grote winnaar van MTV Movie Awards. Voor het eerst twee Nederlandse winnaars bij Go Short. Ate de Jong komt met roman over moord op voormalige manager. Sequel The Shining in de maak. Niet alleen Verhoeven en Dudok de Wit naar Cannes maar ook Hadewich Minis. Ben Afflect gaat Batman-film regisseren. De Netflix strategie om grootste in VOD-land te blijven. Enzo Knol grote winnaar bij prijzengala voor vloggers. Yellow Robin Award voor Ari Maniel Cruz. Twee filmprojecten krijgen acht ton in Dutch Crossover.

Van een totaal andere orde dan de Oscars maar vanwege de tienerdoelgroep toch belangrijk voor de filmstudio’s: de MTV Movie Awards. Afgelopen week werden ze uitgereikt. Niet zo onvoorspelbaar zag het lijstje winnaars er anders uit dan bij in februari — al was het maar dat de categorieaanduidingen nogal verschillen. Star Wars: The Force Awakens was de grote winnaar. J.J. Abrams succesnummer werd verkozen tot beste film. Daisy Ridley, die in de film Rey speelt, kreeg de prijs voor beste nieuwkomer en Adam Driver (Kylo Ren) werd onderscheiden als beste schurk. Het ging wel gelijk op bij de prijs voor beste acteur: Leonardo DiCaprio in The Revenant. Het bij de Oscars totaal genegeerde Straight Outta Compton kreeg de prijs voor best waargebeurde verhaal.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van Go Short, het festival voor korte film in Nijmegen, zijn twee Nederlandse films in de prijzen gevallen binnen de Europese competitie. Spoetnik van Noël Loozen won als beste fictiefilm. The Sniper of Kobani van Reber Dosky won de onderscheiding voor beste documentaire. In de categorie beste Nederlandse film won overigens Lazarus van Gonzalo Fernandez.

Na het geflopte Het Bombardement maakte Ate de Jong twee lowbudgetfilms in Groot-Brittannië. Ondertussen schreef hij een boek, dat op 23 april verschijnt. De Stalen Madonna gaat over de moord op De Jongs voormalige manager Lloyd Bloom. Het misdaadverhaal speelt zich af in de vroege jaren negentig toen De Jong films maakte in de VS. Bloom, die naast de regisseur ook Rodney Dangerfield en andere mensen uit de filmwereld vertegenwoordigde, lag overhoop met de maffia en dat is hem waarschijnlijk fataal geworden. Het boek staat bol van gerotzooi op de set en volgens De Jong kan het boek gelezen worden als sleutelroman, weliswaar met aangepaste namen. Alleen de naam van Ben Stiller is onveranderd gebleven want die gedroeg zich heel netjes.

Onvergetelijk, dat ‘here’s Johnny!’ van Jack Nicholson in The Shining (1980). De horrorfilm van Stanley Kubrick heeft al jaren een plaatsje in het klassiekerpantheon. Het voelt bijna als heiligschennis dat daar nu een vervolg op wordt gemaakt. De basis voor de sequel is Stephen Kings Doctor Sleep, de roman uit 2013 waarin de auteur zelf al voortborduurde op zijn eerdere bestseller. King, die Kubricks versie van The Shining ’te menshatend’ vond, treedt zelf op als producent van de film.

Niet alleen Paul Verhoeven en Michael Dudok de Wit gaan in mei naar Cannes, ook Hadewych Minis heeft reden om zuidwaarts te reizen. Zij speelt immers in Toni Erdmann, de Duitse film van Maren Ade die ook meedoet voor een Gouden Palm. Drie jaar geleden draaide ook al een film met Minis in de competitie van Cannes. Toen was Borgman van Alex van Warmerdam geselecteerd.

Ben Affleck maakte vorige maand zijn debuut als Batman in Batman v Superman: Dawn of Justice. Maar zijn ambities reiken verder. Hij wil een Batman-film zelf regisseren. En Warner Bros. heeft toegezegd. De studio wil de superheldenmelkkoe nog lang blijven uitmelken en heeft laten weten de komende vijf jaar nog zeker tien films te maken op basis van DC-stripboeken. Een daarvan gaat over Batman en zal Affleck zowel voor als achter de camera hebben.

Netflix wil de grootste producent ter wereld worden. De uitspraak van die strekking van topman Reed Hastings is bedoeld ter afschrikking van de concurrentie. Netflix is allang niet meer alleenheerser in de VOD-markt. Amazon, Apple en Google eisen hun deel van de taart op. En lagere productiekosten hebben de weg vrijgemaakt voor kleinere, minder kapitaalkrachtige partijen. Om de koppositie te behouden gaat Netflix de komende jaren investeren in kinder- en jeugdprogramma’s. Veel van de zelf geproduceerde content komt niet uit de VS. Vorig jaar baarde Netflix al opzien met Narcos, een geheel in het Spaans opgenomen serie over de Colombiaanse cokekoning Pablo Escobar. Binnenkort kunnen we Marseille verwachten uit Frankrijk en Dark uit Duitsland.

Enzo Knol is met de stip de populairste vlogger van Nederland. En die status is bevestigd bij de uitreiking van de VEED Awards. Knol ging naar huis met de prijs voor beste vlogger en ‘Beste Mannelijke YouTuber’. De laureaat was niet aanwezig om zijn beeldjes op te halen. Hij was thuis aan het monteren.

De Yellow Robin Award 2016, de hoofdprijs van Curaçao IFFR, is gegaan naar Antes que cante el gallo van Ari Maniel Cruz uit Puerto Rico. De regisseur heeft hiermee niet alleen $10.000 gewonnen maar ook het recht op vertoning tijdens IFFR 2017 en deelname aan de CineMart.

Twee filmprojecten hebben €800.000 elk gekregen in het kader van Dutch Crossover van het Nederlands Filmfonds. Het gaat om de speelfilms Dorst van Saskia Diesing (Nena) en Marionette van Elbert van Strien. Dutch Crossover is bedoeld voor auteursfilms die de potentie hebben een relatief groot publiek — minimaal 50.000 bezoekers — te bereiken. Eerder kregen via deze regeling onder andere Beyond Sleep, Tonio en Brimstone ondersteuning.