It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 15 oktober 2016

  • Datum 15-10-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ants on a Shrimp

Kristallen film voor Ants on a Shrimp. Dancer wint publieksprijs eerste editie Paff. Tsjechische onderzoekers ontdekken verloren gewaande film Mélies. Record aantal landen stuurt film in voor Oscars. Eeuwfeest Cinecitta gevierd met honderd jaar oude film. Roel Reiné maakt nog twee Gouden Eeuw-films. Eerste Virtual Reality Centre IMAX in Manchester. Krasse knarren maken reclamespotje voor Rabobank. Woodstock Film Festival houdt van Nederlandse films. Den Haag dreigt in bioscoopoorlog te belanden.

Documentaires over bekende chefs doen het goed. Sergio Herman, Fucking Perfect was vorig jaar al goed voor een Kristallen Film. Dit jaar evenaart Ants on a Shrimp die prestatie. De film van Maurice Dekkers over het in Kopenhagen gevestigde restaurant Noma wist meer dan 10.000 bezoekers te trekken. De regisseur volgt chef-kok René Redzepi in de vijf weken dat hij zijn zaak tijdelijk naar Tokio verhuist om met hem nog onbekende Japanse ingrediënten een 14-gangenmenu in elkaar te zetten.

De eerste editie van het Parool Film Fest (Paff) zit erop, de bezoekersaantallen zijn bekend (7283) en het volk heeft gesproken. Het evenement kent namelijk alleen een publiekswinnaar en dat was dit jaar Dancer. Regisseur Steven Cantor kreeg de Paff-Award uitgereikt voor zijn documentaire over de jonge balletster Sergei Polunin, die als jongste solist ooit aantreedt bij het Royal Ballet maar bezwijkt onder zijn succes. Dancer wordt later dit jaar uitgebracht.

Het is altijd een moment van opwinding als een verloren gewaande film wordt teruggevonden. Bij de onderzoekers van het Tsjechische nationale filmarchief was eerder sprake van extase. Zij ontdekten een vroeg werk van de Franse filmpionier Georges Mélies. Het gaat om Match de Prestidigitation uit 1904, een twee minuten durend filmpje zonder geluid. Het werk was ooit anoniem gedoneerd en verkeerd gearchiveerd — met een andere titel op het filmblik. Het Tsjechische archief bezit nu 22 films van Mélies. De meeste van ruim vijfhonderd films die de Fransman heeft gemaakt, bestaan niet meer. Of — wie weet — liggen nog verborgen in een of ander archiefhoekje.

Tonio, de Nederlandse inzending voor de Oscars, gaat het nog zwaar krijgen. Niet eerder stuurden zoveel landen een film in voor de prijs der prijzen. Maar liefst 85 titels telt de longlist. Opmerkelijk is de deelname van Jemen, voor het allereerst, met de film I am Nojoor, 10 Years Old and Divorced van Khadija Al-Salami. In januari wordt bekend gemaakt welke vijf films worden genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film. De winnaar wordt bekend gemaakt op 26 februari.

Cinecitta in Tilburg bestaat een eeuw en dat wordt gevierd. Zo wordt de film vertoond die bij de opening ook te zien was: Salammbo. Verder wordt er creatief omgegaan met het cijfer 100. Toegang tot de eeuw-oude film kost 100 cent, net als koffie, thee en broodjes. Bij besteding van 100 euro krijg je twee gratis kaartjes. En iedere honderdste mag voor 100 cent naar een film naar keuze. Cinecitta is twee jaar geleden ingrijpend verbouwd en gemoderniseerd. Het theater kan er dus weer honderd jaar tegenaan.

Roel Reiné heeft de smaak van zeehelden te pakken. De regisseur van Michiel de Ruyter gaat in 2018 een Engelstalige film draaien over het VOC-schip de Batavia. Het vaartuig voer op de klippen in Australië waarna de overlevende terechtkwamen op de Abrolhos-eilanden maar elkaar afslachtten toen de ondergeschikten gingen muiten. Daarnaast maakt Reiné ook nog Batavia’s Death Song, een Nederlandstalige film waar verder nog weinig over bekend is. Maar eerst gaat hij zijn film maken over de Friese koning Redbad.

Manchester wordt de locatie van het eerste Virtual Reality Centre dat IMAX in Europa neerzet. De opening staat gepland voor eind 2016. Een VR Centre is een afgesloten ruimte van ongeveer 200 vierkante meter met daarin twaalf zogeheten pods. Een onderdompeling in VR duurt vijf tot vijftien minuten. Dat kost dan het equivalent van $10. Het Canadese bioscoopbedrijf heeft plannen om meer van dergelijke centra te bouwen. LA is al genoemd, en China en Japan. Of er nog meer in Europa worden geopend, is nog niet duidelijk.

Een crew met de gemiddelde leeftijd van 72 jaar is ingeschakeld voor het maken van een reclamefilmpje van Rabobank. Zo lang mogelijk meedoen’ heet de campagne, die gericht is op ouderen. En dus bedacht reclamebureau Ogilvy dat het wel leuk zou zijn niet alleen krasse knarren voor de camera te zetten, maar ook erachter. De filmmakers die meedoen hebben hun sporen verdiend met Soldaat van Oranje (1977), Het meisje met het rode haar (1981), Ciske de Rat (1984) en Amsterdamned (1988).

In Woodstock, NY hebben ze de smaak te pakken van Nederlandse films. In 2015 lag de focus van het festival, dat zo’n vijftig titels telt, al op Nederlandse film. En dit jaar gebeurt dat weer. Op het programma staan De surprise van Mike van Diem, De helleveeg van André van Duren en Schone handen van Tjebbo Penning.

Den Haag heeft ingestemd met de plannen voor een nieuwe bioscoop maar komt daardoor in botsing met buurgemeente Leidschendam-Voorburg. Het gaat om een multiplex van Euroscoop in de wijk Ypenburg: 2600 stoelen verdeeld over elf zalen. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco is echter vergevorderd in gesprek met Kinepolis om in het nabijgelegen winkelcentrum Leidschenhage ook een bioscoop neer te zetten. Bezwaar is dus aangetekend. Maar de Haagse wethouder Wijsmuller heeft al laten weten tegen de plannen uit de buurgemeente te zijn.