It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 15 maart 2014

  • Datum 15-03-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Mees Kees op Kamp is nu al het origineel voorbijgestreefd

Nederlandse filmmakers domineren Filmapalooza van 48 Hour Film Project. Veronica Mars toch in de bioscoop — één keertje. Voor het eerst afstudeerfilm van Faaam op groot scherm. The Canal beleeft wereldpremière op Tribeca Film Festival. Het meisje en de dood gaat naar Amerika. Netflix krijgt een rekening van Ziggo. En Mees Kees op kamp overtreft deel 1.

Korte films maken met beperkte middelen in weinig tijd — het ligt Nederlandse makers wel. Dat moet de conclusie zijn na Filmapalooza 2014, de toekenning van de internationale prijzen van het 48 Hour Film Project. Bij het gala in New Orleans werd Geen Klote! van Melvin Simons en Jon Karthaus (48 Hour Film Project Amsterdam) uitgeroepen tot beste van de 21.000 inzendingen. Tweede werd La Boullabaise uit Rome en derde Le Metronome uit Parijs. De korte film over een transgender en zijn/haar conservatieve vader kreeg bovendien de prijzen voor beste acteur, beste montage en beste regie. En er was meer Nederlands succes. Mama’s Ass van Lotje Kerckhaert werd onderscheiden voor beste scenario, Fred’s Last Minute (Ismael Lotz) voor beste acteursensemble en Blokje om voor beste muziek en beste geluidontwerp.

Vorige week nog meldden we dat Veronica Mars, de koningin van de gecrowdfunde films, niet te zien zou zijn in de Nederlandse bioscoop. Fans hadden al een handtekeningenactie op touw gezet om distributeur Warner Bros op andere gedachten te brengen. Met enig effect, blijkt nu. Veronica Mars wordt in ieder geval één keer vertoond op groot scherm. Dat zal op 20 maart gebeuren in Amsterdam. De kaarten voor het evenement worden vergeven via prijsvragen op diverse websites. Verliezers kunnen de film altijd nog vanaf 14 maart zien via VOD of na 7 mei de DVD kopen.

Niet eerder wist een afstudeerfilm van de particuliere opleiding Faaam — onder leiding van Hugo Metsers — de bioscoop te halen. Maar daar komt nu verandering in. Capsule van Djie Han Thung, gedistribueerd door Film Freak, gaat in première op het Imagine Filmfestival in Amsterdam. Vanaf 17 april is de film te zien in onder meer het Ketelhuis in Amsterdam en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Capsule is een sciencefictiondrama over een gedragswetenschapper die een groepje uitverkorenen probeert te redden van een door kosmische straling bedreigde aarde.

Hannah Hoekstra en Anneke Blok gaan naar Amerika. Of in ieder geval: de film The Canal waar zij in spelen gaat naar het Tribeca Film Festival in New York. De Ierse horrorfilm beleeft daar zijn wereldpremière. Hij is geselecteerd voor de Midnight Section van het festival. Hoogstwaarschijnlijk verschijnt The Canal later dit jaar in de Nederlandse bioscoop. De hoofdrol wordt gespeeld door Rupert Evans, die acteerde in onder andere Hellboy.

Het meisje en de dood
deed het goed in Utrecht: in 2012 was de film van Jos Stelling goed voor vier Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. Op internationale festivals kwamen daar nog de nodige prijzen bij. Maar in de Nederlandse filmtheaters bleef het succes uit, noch in de vorm van perswaardering, noch in bezoekcijfers. Maar vanaf eind april is Het meisje en de dood te zien in New York en is in een uitgebreidere release voorzien als de film aanslaat. Na Het Nieuwe Rijksmuseum en Black Out is dit de derde Nederlandse film die in Amerika in korte tijd in roulatie gaat.

De introductie van Netflix in Nederland, op 11 september vorig jaar, gaat bij nader inzien misschien toch iets minder soepel dan de Amerikaanse directie had gehoopt. Kabelmaatschappij Ziggo is namelijk van plan Netflix een extra toeslag te laten betalen om gegarandeerde toegang te krijgen tot haar abonnees. Eind vorige maand gebeurde al iets dergelijk in de VS. Comcast bedong toen via de rechter een bijdrage van Netflix, dat met z’n zware belasting van de bandbreedte ‘het gewone internet laat dichtslibben’. Of de extra kosten voor de VOD-gigant worden doorberekend aan de eindgebruiker is nog niet bekend.

Mees Kees
was met 600.000 bezoekers en een recette van 2,98 miljoen euro al een enorm succes. Maar de opvolger, Mees Kees op Kamp, overtreft dat. Nu al heeft deel twee het origineel in opbrengst overtroffen, met een bezoekersaantal van 584.000. Het derde deel, Mees Kees op de Planken, wordt deze zomer gedraaid en zal rond de kerstvakantie in première gaan.