It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 15 februari 2014

  • Datum 15-02-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Buitenkampers: goed voor een Kristallen Film

Cowboys janken ook geselecteerd voor South by South West. Shia LaBeouf doet een actje met een zak over zijn hoofd. Datum voor IDFA 2014 vastgesteld. Weer prijzen voor Nono, het zigzagkind en Lilet Never Happened. Holland Doc 24 wordt NPO Doc want dat zou herkenbaarder zijn. Kristallen film voor Buitenkampers.

De selectie voor de Berlinale was al een enorme opsteker voor Mees Peijnenburg. Maar nu gaat zijn korte film Cowboys janken ook, waar hij vorig jaar mee afstudeerde aan de Filmacademie, ook nog naar de Verenigde Staten. De film over twee jonge vrienden van wie er een gehandicapt raakt is opgenomen in het Narrative Shorts-programma van het Sout by South West festival in Austin, Texas. Peijnenburg is inmiddels al bezig aan zijn volgende film, Kuthond, die in het najaar in première gaat.

‘Zak over de kop doet wonderen.’ Shia LaBeouf (Jerôme in Nymphomaniac) nam dat wel heel erg letterlijk toen hij op kwam draven bij de Berlinale première van Lars von Triers Nymphomaniac: Part 1. Op de bruine papieren zak die de acteur over zijn hoof had getrokken, stond de tekst ‘I am not famous anymore’. Een verklaring voor zijn gedrag gaf LaBeouf niet, net zo min als voor het vroegtijdig verlaten van een persconferentie eerder die dag. Zijn cryptische antwoord op een vraag over de seksscènes in Von Triers film luidde: ‘Als meeuwen een vissersboot volgen dan is dat omdat ze verwachten dat er sardientjes overboord gezet gaan worden.’

De 27ste editie van IDFA zal plaatsvinden van 19 tot en met 30 november 2014. Net als afgelopen jaren zal het festival zich op en rondom het Amsterdamse Rembrandtplein afspelen, met Pathé Tuschinski, Pathé de Munt en EYE als belangrijkste locaties. De komende drie maanden reizen de meest succesvolle titels van de vorige editie langs 41 theaters door heel Nederland. Op zondag 2 maart, de dag van Oscar-uitreiking, worden in EYE drie documentaires vertoond die genomineerd zijn voor een Oscar: The Act of Killing, Cutie and the Boxer en Twenty Feet from Stardom.

Nono, het zigzagkind heeft al de nodige prijzen gewonnen, waaronder de jeugdprijs van de European Film Awards. En nu is daar weer eentje bijgekomen: de grote prijs van de kinderjury van het Children’s Film Festival in Seattle. De film van Vincent Bal is vorig jaar ook al aangekocht door een Amerikaanse distributeur maar het is nog onduidelijk wanneer hij in de VS in roulatie gaat.

Ook voor Lilet Never Happened is het niet de eerste keer dat er een prijs is gewonnen. De film van Jacco Groen werd eerder al onderscheiden in onder andere Noorwegen, Denemarken, Zwitserland en de Filipijnen. Daar is nu op het Jaipur International Film Festival de prijs voor beste actrice bijgekomen voor hoofdrolspeelster Sandy Talag.

Holland Doc 24, het digitale documentairekanaal dat bestaat sinds 2004, wordt per 10 maart omgedoopt tot NPO Doc. De naamsverandering is het gevolg van het streven naar meer ‘merkeenheid’ van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Van de zomer verdwijnen ook de vertrouwde Nederland 1, 2 en 3 om vervangen te worden door NPO1, NPO2 en NPO3. De rubriek Holland Doc op Nederland 2 gaat verder als 2Doc. Het enige dat gewoon hetzelfde blijft is Holland Doc Radio.

Met uitzondering van De nieuwe wildernis trekken documentaires doorgaans niet zoveel publiek. Vandaar ook dat er voor een Kristallen Film, de onderscheiding voor populaire documentaires, maar 10.000 bezoekers nodig zijn terwijl een Gouden Film pas wordt uitgereikt als er 100.000 kaartjes zijn verkocht. Afgelopen week werd voor de dertiende keer sinds het instellen van de onderscheiding een Kristallen Film toegekend, aan Buitenkampers van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich. Het is voor de regisseur de tweede keer dat ze deze prijs wint. Ook haar regiedebuut Contractpensions djangan loepah! wist meer dan 10.000 bezoekers te trekken.