It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 15 augustus 2015

  • Datum 15-08-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Wilde Mossels

Jubilerend Wilde Mossels opnieuw in première tijdens NFF. Eerste editie Flevo Film Festival in Amsterdam Oost. New York krijgt 4D-cinema. Prins goed ontvangen in de VS. Verhoeven strikt Oscar-winnares Dudley voor soundtrack Elle. Cineville breidt uit naar Wageningen en Arnhem. Deadwood krijgt wellicht speelfilmvervolg. BREIN boekt succes. De Boskampi’s publieksfavoriet in Seoul. Festival Toronto heeft programma voor tv-series. All There Is in première in San Diego.

Tsjonge, wat waren ze nog jong, Frank Lammers als visser met muzikantendromen en Fedja van Huêt met z’n lange haren en knetterende motor. Maar het is inmiddels alweer vijftien jaar geleden dat Wilde Mossels de openingsfilm was het Nederlands Film festival en we kennis konden maken met de vriendengroep rondom Lammers en Van Huêt die opgroeit in Zeeland. Ter ere van dit jubileum is het debuut van Erik de Bruyn geremasterd om op 28 september opnieuw in première te gaan tijdens de 2015-editie van het Nederlands Film Festival. Film by the Sea organiseert een voorvertoning en op 17 oktober is Wilde Mossels te zien in EYE. Mooie bijkomstigheid, die natuurlijk niet zo toevallig is, is op 23 september de nieuwste film van De Bruyn in première gaat, J. Kessels. Met in de hoofdrollen weer Lammers en Van Huêt, alleen nu in geheel andere gedaante.

Vanavond nog kunnen liefhebbers van zwemmen en cinema terecht in het Flevoparkbad in Amsterdam Oost. Gisteren en vandaag vond en vindt daar de eerste editie plaats van het Flevo Film Festival. Op het programma voor dag 2 staan de Belgisch-Iraakse documentaire Bagdad Messi en de speelfilm Atlantic. De voorstelling begint als de zon ondergaat, rond 21:15 uur. Voor die tijd kan er gezwommen worden.

In Antwerpen hebben ze vorig jaar al 6D-cinema gelanceerd, maar het is zeer vraag of deze combinatie van 3D-brillen, bewegende stoelen, geur en nog een handvol effecten veel navolging zal krijgen. Voor de 4D-bioscoop van het Zuid-Koreaanse bedrijf CJ 4DPlex geldt dat wel. Er staan al theaters in Seoul, Los Angeles en Mexico Stad. Komend jaar komt daar een bijzonder prestigieus project bij. De locatie is triple-A: Times Square, het entertainmenthart van New York City. Het theater, dat 120 tot 140 stoelen zal bevatten, lijkt meer op een pretparkattractie dan een reguliere bioscoop. Stoelen bewegen, ventilatoren zorgen voor wind en water wordt de zaal in gespuwd in ‘natte scènes’.

Prins, de debuutfilm van Sam de Jong, heeft z’n première gehad in Amerika en is daar overwegend positief ontvangen. Onder de naam Prince draait de film in Austin, New York, LA, Dallas, Chicago en Denver. Toonaangevende publicaties als The Village Voice, Slant en de LA Times waren lovend, de Huffington Post noemde Prince zelfs ‘makkelijk een van de beste films van deze zomer’. De Jong wordt vergeleken met Brian de Palma en Nicholas Winding Refn.

Paul Verhoeven heeft Oscar-winnares Anne Dudley gestrikt om de soundtrack voor zijn nieuwe film Elle te componeren. Dudley won haar prijs voor de muziek die ze schreef voor The Full Monty. Ook voor Verhoevens laatste film, Zwartboek, die alweer dateert van tien jaar geleden, was ze verantwoordelijk voor de sountrack. Elle, een psychologische thriller over een zakenvrouw (Isabelle Huppert) die wraak wil nemen op haar verkrachter, verschijnt in 2016 in de bioscoop.

Cineville blijft uitbreiden. Het platform dat abonnees onbeperkt toegang tot Cinneville-theaters geeft voor €19 per maand was sinds de lancering in 2009 al gegroeid tot 34 theaters in dertien steden. Daar komen nu Filmtheater Focus in Arnhem en Heerenstraat Theater in Wageningen bij. In april trad LUX in Nijmegen al toe tot de club.

Het is negen jaar geleden dat Deadwood voor het laatst op tv verscheen maar de serie staat nog steeds overeind als één van de beste series aller tijden. Clint Eastwood meets Shakespeare, met een flinke dosis creatief schelden en zweterige agressie. Erkenning voldoende: maar liefst 28 Emmy Award-nominaties. Maar na drie seizoenen van elk twaalf afleveringen trok HBO de stekker eruit en liet kijkers achter met een handvol niet afgeronde verhaallijnen. Nu is er echter sprake van dat HBO een Deadwood film gaat maken. De onderhandelingen bevinden zich nog in een vroeg stadium maar aangezien de serie Entourage een soortgelijke behandeling kreeg, is het niet ondenkbaar dat het project doorgang vindt.

Piraterijbestrijder BREIN heeft een succes geboekt. Drie kopstukken van het zogenoemde Dutch Release Team, dat film en series gratis online zette via sites als KickAssTorrents en The Pirate Bay, zijn door de rechtere bevolen hun activiteiten te staken. Ze hebben al hun uploads moeten verwijderen en betalen een schikking. Mochten ze weer in de fout gaan dan krijgen ze een boete van €2000 per dag of per upload.

Bezoekers van het Seoul International Jeugdfilmfestival hebben De Boskampi’s uitgeroepen tot beste film van het festival. De film van Arne Toonen gaat over een jongen die op school gepest wordt en daarom voordoet alsof zijn vader een maffiabaas is. De Boskampi’s is ook nog geselecteerd voor het Internationale Kinderfilmfestival van Frankfurt, dat in september plaatsvindt.

Het Toronto International Film Festival (10 t/m 20 september), het officieuze startschot voor het Oscar-seizoen, heeft een nieuw programmaonderdeel dat geheel gewijd is aan tv-series. Het heet Primetime en bevat werk uit de VS, IJsland, Frankrijk en Argentinië. Het gaat om nieuwe of bestaande series die nog op tv moeten verschijnen. Het TIFF is niet het eerste filmfestival dat aandacht besteedt aan tv-series. Ook het Nederlands Film Festival heeft een focus die breder is dan alleen speelfilms en documentaires.

All There Is van Jeroen Mourmans gaat in première tijdens het San Diego International Kids’ Film Festival. De korte film gaat over overleven in een post-Apocalyptische wereld, waarin een meisje de hulp van de tandenfee inroept om haar vader en zichzelf van eten te voorzien. All There Is reist na San Diego door naar andere festivals in de Oekraïne, Duitsland, Nederland en de VS.