It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 14 mei 2016

  • Datum 14-05-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Bodkin Ras

Bodkin Ras wint grote Poolse prijs. Ere Palm d’Or voor Jean-Pierre Léaud. IFFR gaat maandelijks avond programmeren in KINO. Homer Simpson wordt interactief en beantwoordt kijkersvragen. Gouden Suikerbiet: nieuwe filmprijs voor Noord-Nederlands filmtalent. Bhoeddistisch filmfestival is hoofdsponsor kwijt maar gaat wel door. Spotify gaat concurrentie aan met YouTube en Apple Music. Paul Verhoeven werkt aan film over Frans verzet tijdens Tweede Wereldoorlog. Nieuwe distributeur: Splendid Film. Negende Carry Slee-verfilming komt eraan.

Bodkin Ras was tijdens het IFFR al goed voor een FIPRESCI Award. Nu heeft de debuutfilm van regisseur Kaweh Modiri de ‘Making Way’ Award gewonnen van het Netia Off Camera International Festival of Independent Film in het Poolse Krakow. En dat is geen onbeduidend prijsje. Er is een bedrag van $100.000 aan verbonden, dat de winnaar moet gebruiken voor een volgend project. Bodkin Ras gaat over een jonge vluchteling die aankomt in een rustig Schots stadje, waar al snel geruchten de ronde doen over de redenen voor zijn vlucht. De film komt op 8 september 2016 in de Nederlandse bioscoop.

Jean-Pierre Léaud krijgt dit jaar tijdens de slotceremonie in Cannes de ere Palme d’Or uitgereikt. Daarmee treedt de Franse acteur, die als 15-jarige door François Truffaud werd gecast voor Les Quatre Cents Coups, in de voetsporen van onder andere Woody Allen en Clint Eastwood. Léaud speelde ook in films van Jean-Luc Godard, Bernardo Bertolucci, Jean Eustache en Olivier Assayas.

Vanaf deze zomer programmeert het International Film Festival Rotterdam elke eerste woensdag van de maand een eigen avond in KINO. Het nieuwe filmtheater, dat op de plek zit van het oude Lantaren/Venster, stelt zijn zaal 4 ter beschikking, waar 111 zitplaatsen zijn. De IFFR-avonden zijn een dwarsdoorsnede van diverse programmaonderdelen van het festival. Op een bepaalde manier is het een thuiskomst. Op deze plek begon het IFFR ooit onder Huub Bals.

Niet dat hij antwoorden zal hebben op de grote vragen des levens maar er zullen genoeg fans zijn die live op tv willen praten met Homer Simpson. Het hoofd van de disfunctionele tekenfilmfamilie is interactief gemaakt. Morgen zal hij gedurende de laatste drie minuten van de dan uitgezonden aflevering in gesprek gaan met kijkers. Dit is mogelijk gemaakt door motion capture technologie. Stemacteur Dan Castellaneta beantwoordt per mail en social media gestelde vragen terwijl sensors de beweging van Homer regelen.

Nederland is een nieuwe filmprijs rijker: de Gouden Suikerbiet. Zienemaan & Sterren, de openluchtbioscoop op het oude Suikerunieterrein in Groningen lanceert dit jaar een competitie waar deze prijs bij hoort. Filmmakers uit het noorden des lands kunnen deelnemen met een kortfilm. Behalve een vergulde suikerbiet krijgt de winnaar ook €500.

Het Boeddhistisch Film Festival Europa (BFFE) moet het dit jaar doen zonder de steun van de Boeddhistische Omroep Stichting. Toch gaat het festival, dat plaatsvindt van 30 september tot en met 2 oktober in EYE, gewoon door. Het is de elfde editie. Wel is de organisatie naarstig op zoek naar een nieuwe sponsor om het voortbestaan niet in gevaar te laten komen.

Spotify komt met eigen videoseries. De muziekdienst wil hiermee de concurrentie aan met YouTube en Apple Music. Het zou in beginsel gaan om twaalf series die voornamelijk over muziek gaan. Zo gaat Rush Hour over twee hiphoppers die samen een act in elkaar draaien en daarmee moeten optreden. De series worden in eerste instantie gedistribueerd in Zweden, de VS, Groot-Brittannië en Duitsland. Wanneer ze in Nederland te zien zijn is nog niet duidelijk.

Paul Verhoeven gaat een film maken over het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De maker van Zwartboek focust deze keer op verzetsstrijder Jean Moulin en zijn tegenstrever, de Duitse Gestapo-chef Klaus Barbie. De film heeft de werktitel Lyon 1943.

En weer heeft Nederland er een distributeur bij. Holland Filmnieuws schrijft dat ‘over circa drie weken Splendid Film met de distributie van speelfilms voor de Nederlandse bioscopen’ begint. De nieuwkomer mikt op vijftien releases per jaar. Titels die al zijn geconfirmeerd zijn: Blood Father, Sleepless Night en American Pastoral. Splendid Film is onderdeel van het Duitse mediabedrijf Splendid Medien AG.

De negende verfilming van een Carry Slee-boek staat op stapel. Kapot heet de nieuwe film, waarvan de opnames eind 2016 beginnen. De regie is weer in handen van Tessa Schram, die eerder ook Pijnstillers en Kappen verfilmde. Kapot is een recent boek. Slee schreef het vorig jaar, na tien jaar geen jeugdboeken te hebben geschreven.